REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile

Orban: Procesul de debirocratizare trebuie realizat prin reducerea la maximum a reglementărilor inutile

Replica API 28 noiembrie 2020 | 00:00 1372

Premierul Ludovic Orban a declarat că, pentru realizarea unei debirocratizări şi simplificări eficiente a procedurilor, este nevoie de continuarea proceselor de digitalizare, dar şi prin "reducerea la maximum în reglementările, în special, de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile".

Ludovic Orban

"Trebuie să gândim din perspectiva cetăţeanului întreaga arhitectură instituţională şi întreg procesul de simplificare, de digitalizare. Trebuie să facem o analiză a întregii legislaţii secundare, pe lângă legislaţia în sine, trebuie o analiză foarte serioasă a legislaţiei secundare, care e compusă din hotărâri de guvern, ordine de ministru, ordine de preşedinţi de agenţii", a afirmat Ludovic Orban, vineri, în cadrul participării la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare (DEBIRO).

El a adăugat că, din păcate, de multe ori contează mai mult o adresă trimisă de un director general sau de un secretar general, decât un text de lege sau un text de hotărâre de Guvern.

"Procesul de simplificare trebuie realizat prin reducerea la maximum în reglementările, în special în reglementările de ordin secundar, a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile, care nu sunt făcute decât pentru a complica drumul pe care trebuie să-l parcurgă cetăţeanul pentru a-şi obţine drepturi, pentru a beneficia de un serviciu. (...) Deci, trebuie să gândim lucrurile în toate aspectele vieţii, plecând, de exemplu, de la evenimentele de viaţă, certificat de naştere, certificat de căsătorie, după aia obţinerea documentelor, cum sunt paşaportul, permisul de conducere, înmatricularea maşinii (...). De asemenea, trebuie gândită din perspectiva diferitelor momente: angajare - aici Ministerul Muncii pregăteşte un proiect de digitalizare a relaţiilor de muncă, care este un proiect extrem de important, pe care foarte mulţi oameni îl aşteaptă, accesarea drepturilor ca şi salariat, cum e şomajul tehnic sau şomajul. Şomajul tehnic, de exemplu, l-am acordat foarte simplu: prin aplicaţie online şi, practic, beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri", a declarat Orban, scrie Agerpres.

El a adăugat că trebuie reglementate lucrurile şi în ceea ce priveşte relaţia cu persoanele juridice, cu companiile, cu organizaţiile neguvernamentale, cu profesiile liberale, astfel încât să fie "foarte simple, foarte clare, foarte uşor verificabile".

Premierul a subliniat că, pe lângă digitalizare, care este "tratamentul cel mai bun" pentru a îmbunătăţi relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean, trebuie avute în vedere soluţii de debirocratizare şi pentru cei care nu accesează mediul online.

Totodată, a spus Orban, digitalizarea în continuare a Registrului Comerţului este foarte importantă, la fel şi digitalizarea ANAF.

"Astfel încât, practic, toată interacţiunea cu mediul de afaceri şi cu plătitorii de taxe şi impozite să fie o interacţiune online, pentru că acolo lucrurile sunt mult mai simple. De asemenea, interoperabilitatea între marile baze de date, care sunt deţinute de sistemele publice, este fundamentală, astfel încât omul, când se duce, să se ducă la o singură instituţie, nu să fie trimis de instituţia respectivă la alte şapte instituţii, ca să îşi obţină adeverinţe, certificate şi alte categorii pentru care pierde timp, bani, energie. Orice informaţie care este deţinută de o altă instituţie publică trebuie să poată să fie accesată de instituţia publică care furnizează serviciul sau asigură aplicarea dreptului pe care îl primeşte cetăţeanul", a afirmat Orban.

În context, şeful Executivului a punctat şi faptul că administraţia trebuie să fie formată din funcţionari care sunt selectaţi doar prin concurs şi pe baza competenţelor profesionale, inclusiv cele digitale.

"Concursurile nu mai trebuie organizate doar de conducătorii de instituţii, trebuie implicat mediul profesional, trebuie implicate universităţile, în stabilirea criteriilor, iar un funcţionar trebuie să fie evaluat doar după performanţele pe care le are, după competenţele pe care le are şi, până la urmă, după capacitatea de a rezolva problemele oamenilor, iar competenţele digitale trebuie să devină o regulă pentru orice persoană care lucrează în administraţie", a declarat Orban.

Nu în ultimul rând, premierul le-a cerut reprezentanţilor Comitetului DEBIRO o implicare cât se poate de serioasă în acest proiect pentru a se putea asigura, cu adevărat, un parteneriat real între instituţiile statului şi cetăţean.

În cadrul evenimentului, a fost lansat şi portalul guvernamental simplificare.gov.ro, destinat colectării sugestiilor de la cetăţeni pentru debirocratizarea administraţiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bati campii, voi va angajati toti prostalaii ,pune o pe Turcan sa faca ceva , daca eti prost si esti intr un partid ai functii, Elena Udrea terminase facultatea la Spiru Haret a fost la ore cum sunt eu popa si a fost pusa de PDL ministru , a stiut sa fure si sa dea latoti si acum libera ,daca sunteti tari confiscati averile ,sesizati-va de unde au in declaratii de avere cate 5 case in frunte cu presedintele sa justifice banii ce venituri au avut declarate la ANF,si daca nu CONFISCATE nu doar dati din gura
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108