REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ordinul de protecţie – o raritate în Constanţa! Prea puţine victime ale violenţei în familie îl cer!

Ordinul de protecţie – o raritate în Constanţa! Prea puţine victime ale violenţei în familie îl cer!

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:00 213

Îngrijorător

Îngrijorător

Violenţa în familie este un fenomen de „tradiţie” în ţara noastră. Din generaţie în generaţie, „bătaia a fost ruptă din rai”, atât în cazul copiilor, cât şi al nevestei. Aşa cum multe victime s-au obişnuit să tacă şi să suporte. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, alături de alte instituţii cu rol de răspundere în domeniu, printre care şi serviciile sociale de la nivelul autorităţilor locale, au demarat o campanie pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Este nevoie, consideră responsabilii, să se ia atitudine, în condiţiile în care urmările violenţei domestice, în special asupra copiilor, pot fi dintre cele mai dramatice.

Unul dintre măsurile prin care pot fi protejate victimele violenţei domestice este ordinul de protecţie. Conform legislaţiei, acest ordin este solicitat fie Poliţiei, fie Parchetului, decizia finală aparţinând instanţei de judecată. Termenul de soluţionarea a unei cereri este, de regulă, de câteva zile, iar valabilitatea unui ordin de protecţie este de şase luni.

Potrivit datelor puse la dispoziţie de DGASPC Constanţa, anul trecut au fost înregistrate aproximativ 1.200 de cazuri de violenţă domestică, iar în aproximativ 1.100 dintre acestea victime au fost copiii. În schimb, numărul victimelor care au obţinut un ordin de protecţie împotriva agresorilor lor este de ordinul...zecilor. De exemplu, pe parcursul anului 2017 în Constanţa au fost emise 47 de astfel de acte, după ce, în 2016, au fost emise doar 22.

De ce atât de puţine? Pentru că victimele se tem în continuare, spun surse din rândul factorilor responsabili. Se tem de gura lumii, de urmări, nu cred că „este cazul să se ajungă atât de departe”. Prin urmare, de multe ori, chiar dacă iniţial vor şi solicită autorităţilor emiterea unui ordin de protecţie, ulterior îşi retrag cererile.

Ultima modificare legislativă privind modul cum pot interveni autoritățile în cazurile de violență în familie a avut loc la începutul lunii februarie și constă în introducerea ordinului de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot îndepărta, de îndată, agresorul din domiciliu și să îi monteze o brățară electronică de urmărire. Nu peste o lună, nu la sfârșitul procesului penal, ci în momentul primirii sesizării.

Victimele violenţei în familie din judeţul Constanţa pot solicita sprijin şi îndrumări la un număr de telefon pus la dispoziţie de DGASPC Constanţa, lansat în august 2017: 0341/921.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108