REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Organizatorul Liberty Parade şi-a adjudecat un trofeu de vânătoare în valoare de 1.600 euro

Organizatorul Liberty Parade şi-a adjudecat un trofeu de vânătoare în valoare de 1.600 euro

Replica API 26 ianuarie 2012 | 00:00 1268

Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa: Se fac bani frumoşi din fondurile cinegetice

Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa: Se fac bani frumoşi din fondurile cinegetice

Partidele de vânătoare înseamnă profit de mii de euro, până şi într-un an de criză. Aşa că până la finele lunii februarie a.c. cei dornici să pândească sălbăticiunile din Dobrogea se pot întâlni la partidele de vânătoare organizate şi desfăşurate pe fondurile cinegetice de la Negureni şi Dobromir, gestionate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice din Constanţa, a declarat într-un interviu acordat cotidianului "Replica" faptul că preţurile trofeelor de mistreţi şi mufloni ajung până la aproximativ 2.000 de euro/bucata, iar fondurile de vânătoare administrate de către instituţia pe care o manageriază au adus anul trecut un profit de 20.000 lei.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre sezonul de vânătoare de la Constanţa?

Valentin Neagu: Sezonul de vânătoare a început pentru toate speciile principale de vânat: mistreţ, iepure, fazan. În decembrie a.c. am stopat vânătoarea din ţarcul de la Negureni pentru mufloni şi căpriori pentru a se putea înmulţi. Avem 8 exemplare de căpriori şi 4 exemplare de mufloni de extras. Până în momentul de faţă s-au emis autorizaţii pentru două trofee de căpriori, ambele pot ajunge la aproape 2.000 de euro, iar pentru mufloni deja unul a fost extras de cunoscutul bucureştean Alexandru Baculea (producătorul general al Liberty Parade, printre altele - n.r.). Trofeul de muflon, de anul trecut, a ajuns la aproape 1.600 de euro. Consulul onorific al Republicii Ungaria la Constanţa, Francisc Paloşi, a avut o autorizaţie pentru un trofeu de căprior, însă, între timp, domnia sa s-a stins din viaţă. Tot pentru un trofeu de căprior mai există emisă o autorizaţie pe numele lui Adrian Tiberiu Matei, de la Delta Force Security, un vânător care participă la foarte multe partide de vânătoare organizate de noi. Este unul dintre vânătorii de bază care aduce bani Direcţiei Silvice din Constanţa. De altfel, avem cereri atât de la personalul silvic care vor să participe la vânătoare, avem cotă de extras, cât şi de la persoane din afara instituţiei, atât din Constanţa cât şi din ţară. În momentul de faţă s-au extras 14 mistreţi dintr-o cotă de 23 de mistreţi disponibili. Mistreţi au fost văzuţi mulţi, dar depinde şi de calitatea celor care participă la vânătoare. Participând destul de rar, unii nu sunt vânători experimentaţi şi nu au reuşit să extragă cota până acum. Sezonul de vânătoare la mistreţi se încheie pe 15 februarie şi avem speranţe ca la finele sezonului de vânătoare să extragem întreaga cotă care să aducă beneficii Direcţiei Silvice Constanţa. În cazul iepurilor, numărul lor s-a micşorat şi, deşi cota este de aproximativ 70, până pe 31 ianuarie a.c., când se va încheia sezonul de vânătoare, ne-am propus să extragem doar 30 de exemplare. Fazanul are perioada de vânare până pe 28 februarie a.c. Avem o cotă de 110 bucăţi, din care deja au fost extraşi 20 de fazani şi mai pot fi extraşi încă 20 de exemplare. Nu vrem să exagerăm.

Rep.: Cât ar costa o partidă de vânătoare de iepuri, fazani şi mistreţi la Constanţa şi care din cele 4 fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică sunt mai solicitate?

V.N.: Nu mai avem patru fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică. Numărul lor s-a redus la două pentru că în vara anului trecut am renunţat împreună cu Regia Naţională a Pădurilor la fondurile de vânătoare de la Negru Vodă şi Hagieni şi am rămas cu fondurile de vânătoare de la Negureni şi la Dobromir, cele mai bune fonduri ale Direcţiei Silvice. Referitor la costurile partidelor de vânătoare, ele sunt diferite. Se ajunge la 50 de euro pentru cei care participă la vânătoare, vor să împuşte un mistreţ şi nu văd vânatul pentru care au venit; dacă a văzut mistreţul şi a tras asupra lui tariful creşte la 100 de euro. Referitor la carnea de mistreţ, se ajunge la 8 lei/ kilogramul, fără TVA, iar trofeul se evaluează în funcţie de dimensiunile acestuia. Anul trecut am dat un trofeu de vânătoare de mistreţ cu peste 1.500 de euro. Restul mistreţilor împuşcaţi au fost extraşi de personalul silvic şi conform regulamentului trofeele se păstrează la Ocolul Silvic, nu se valorifică. În cazul iepurilor şi a fazanilor, în afară de costurile legate de organizare şi împuşcare, respectiv 150 de euro, se mai adaugă alţi 25 de lei/bucata, ca preţ de valorificare. Sunt trofee foarte frumoase şi la noi în judeţ şi au fost făcuţi bani frumoşi pe acţiunile de vânătoare. Rapoartele din teren pe anul 2011 arată că ambele fonduri de vânătoare sunt pe profit. Toate cheltuielile au fost acoperite. Din organizarea vânătorii şi valorificarea cărnii vânatului extras s-a ajuns la un profit de 20.000 lei pe ambele fonduri de vânătoare. S-a ţinut o evidenţă mult mai strictă a persoanelor care au participat la vânătoare, s-au plătit toate costurile aferente organizăţii, împuşcării şi valorificării, iar rezultatele se văd. Pe anul 2010 profitul era mai mult simbolic.

Rep.: Cine a fost fericitul câştigător al trofeului de vânătoare de mistreţ?

V.N.: O persoană din judeţul Constanţa care nu este persoană publică. Oricine poate participa la partidele de vânătoare, iar dacă are parte să iasă un exemplar frumos poate să-l împuşte dacă doreşte.

Rep.: Printre cei care au participat sau vor participa la partidele de vânătoare se regăsesc şi persoane publice?

V.N.: Până în prezent nu au participat nici un fel de persoane publice. Poate că sunt ocupaţi. De altfel, nu am primit nici o solicitare de la persoane cunoscute publicului.

Rep.: Ce primari din Constanţa obişnuiesc să participe la astfel de acţiuni?

V.N.: Nici primarii nu au participat până în prezent la partidele de vânătoare.

Rep: Prefectul Claudiu Iorga Palaz, şeful IPJ Constanţa, preşedintele CJC au fost invitaţi la partide de vânătoare? Intenţionaţi să-i invitaţi?

V.N.: Nu au participat la nici o partidă de vânătoare la Direcţia Silvică Constanţa şi nici nu avem cereri că ar dori să participe în viitorul apropiat. Dacă doresc să participe la partidele de vânătoare ştiu în ce condiţii o pot face şi îi aşteptăm, asta numai dacă şi timpul le va permite să participe la o acţiune de vânătoare. Încercăm să venim în întâmpinarea lor, să ne cunoască activitatea şi să obţinem venituri suplimentare din acţiunile de vânătoare.

Rep.: Cu ce cazuri de braconaj s-a confruntat anul acesta Direcţia Silvică din Constanţa?

V.N.: Anul acesta am fost norocoşi. În anii trecuţi avem probleme şi cu împădurile şi cu masa lemnoasă şi cu braconajul, dar anul acesta parcă a fost un an mai bun din toate punctele de vedere. Având şi fonduri mai puţine, nu s-au înregistrat cazuri de braconaj.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108