rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa: Se fac bani frumoşi din fondurile cinegetice

Organizatorul Liberty Parade şi-a adjudecat un trofeu de vânătoare în valoare de 1.600 euro

Partidele de vânătoare înseamnă profit de mii de euro, până şi într-un an de criză. Aşa că până la finele lunii februarie a.c. cei dornici să pândească sălbăticiunile din Dobrogea se pot întâlni la partidele de vânătoare organizate şi desfăşurate pe fondurile cinegetice de la Negureni şi Dobromir, gestionate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice din Constanţa, a declarat într-un interviu acordat cotidianului "Replica" faptul că preţurile trofeelor de mistreţi şi mufloni ajung până la aproximativ 2.000 de euro/bucata, iar fondurile de vânătoare administrate de către instituţia pe care o manageriază au adus anul trecut un profit de 20.000 lei.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre sezonul de vânătoare de la Constanţa?

Valentin Neagu: Sezonul de vânătoare a început pentru toate speciile principale de vânat: mistreţ, iepure, fazan. În decembrie a.c. am stopat vânătoarea din ţarcul de la Negureni pentru mufloni şi căpriori pentru a se putea înmulţi. Avem 8 exemplare de căpriori şi 4 exemplare de mufloni de extras. Până în momentul de faţă s-au emis autorizaţii pentru două trofee de căpriori, ambele pot ajunge la aproape 2.000 de euro, iar pentru mufloni deja unul a fost extras de cunoscutul bucureştean Alexandru Baculea (producătorul general al Liberty Parade, printre altele - n.r.). Trofeul de muflon, de anul trecut, a ajuns la aproape 1.600 de euro. Consulul onorific al Republicii Ungaria la Constanţa, Francisc Paloşi, a avut o autorizaţie pentru un trofeu de căprior, însă, între timp, domnia sa s-a stins din viaţă. Tot pentru un trofeu de căprior mai există emisă o autorizaţie pe numele lui Adrian Tiberiu Matei, de la Delta Force Security, un vânător care participă la foarte multe partide de vânătoare organizate de noi. Este unul dintre vânătorii de bază care aduce bani Direcţiei Silvice din Constanţa. De altfel, avem cereri atât de la personalul silvic care vor să participe la vânătoare, avem cotă de extras, cât şi de la persoane din afara instituţiei, atât din Constanţa cât şi din ţară. În momentul de faţă s-au extras 14 mistreţi dintr-o cotă de 23 de mistreţi disponibili. Mistreţi au fost văzuţi mulţi, dar depinde şi de calitatea celor care participă la vânătoare. Participând destul de rar, unii nu sunt vânători experimentaţi şi nu au reuşit să extragă cota până acum. Sezonul de vânătoare la mistreţi se încheie pe 15 februarie şi avem speranţe ca la finele sezonului de vânătoare să extragem întreaga cotă care să aducă beneficii Direcţiei Silvice Constanţa. În cazul iepurilor, numărul lor s-a micşorat şi, deşi cota este de aproximativ 70, până pe 31 ianuarie a.c., când se va încheia sezonul de vânătoare, ne-am propus să extragem doar 30 de exemplare. Fazanul are perioada de vânare până pe 28 februarie a.c. Avem o cotă de 110 bucăţi, din care deja au fost extraşi 20 de fazani şi mai pot fi extraşi încă 20 de exemplare. Nu vrem să exagerăm.

Rep.: Cât ar costa o partidă de vânătoare de iepuri, fazani şi mistreţi la Constanţa şi care din cele 4 fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică sunt mai solicitate?

V.N.: Nu mai avem patru fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică. Numărul lor s-a redus la două pentru că în vara anului trecut am renunţat împreună cu Regia Naţională a Pădurilor la fondurile de vânătoare de la Negru Vodă şi Hagieni şi am rămas cu fondurile de vânătoare de la Negureni şi la Dobromir, cele mai bune fonduri ale Direcţiei Silvice. Referitor la costurile partidelor de vânătoare, ele sunt diferite. Se ajunge la 50 de euro pentru cei care participă la vânătoare, vor să împuşte un mistreţ şi nu văd vânatul pentru care au venit; dacă a văzut mistreţul şi a tras asupra lui tariful creşte la 100 de euro. Referitor la carnea de mistreţ, se ajunge la 8 lei/ kilogramul, fără TVA, iar trofeul se evaluează în funcţie de dimensiunile acestuia. Anul trecut am dat un trofeu de vânătoare de mistreţ cu peste 1.500 de euro. Restul mistreţilor împuşcaţi au fost extraşi de personalul silvic şi conform regulamentului trofeele se păstrează la Ocolul Silvic, nu se valorifică. În cazul iepurilor şi a fazanilor, în afară de costurile legate de organizare şi împuşcare, respectiv 150 de euro, se mai adaugă alţi 25 de lei/bucata, ca preţ de valorificare. Sunt trofee foarte frumoase şi la noi în judeţ şi au fost făcuţi bani frumoşi pe acţiunile de vânătoare. Rapoartele din teren pe anul 2011 arată că ambele fonduri de vânătoare sunt pe profit. Toate cheltuielile au fost acoperite. Din organizarea vânătorii şi valorificarea cărnii vânatului extras s-a ajuns la un profit de 20.000 lei pe ambele fonduri de vânătoare. S-a ţinut o evidenţă mult mai strictă a persoanelor care au participat la vânătoare, s-au plătit toate costurile aferente organizăţii, împuşcării şi valorificării, iar rezultatele se văd. Pe anul 2010 profitul era mai mult simbolic.

Rep.: Cine a fost fericitul câştigător al trofeului de vânătoare de mistreţ?

V.N.: O persoană din judeţul Constanţa care nu este persoană publică. Oricine poate participa la partidele de vânătoare, iar dacă are parte să iasă un exemplar frumos poate să-l împuşte dacă doreşte.

Rep.: Printre cei care au participat sau vor participa la partidele de vânătoare se regăsesc şi persoane publice?

V.N.: Până în prezent nu au participat nici un fel de persoane publice. Poate că sunt ocupaţi. De altfel, nu am primit nici o solicitare de la persoane cunoscute publicului.

Rep.: Ce primari din Constanţa obişnuiesc să participe la astfel de acţiuni?

V.N.: Nici primarii nu au participat până în prezent la partidele de vânătoare.

Rep: Prefectul Claudiu Iorga Palaz, şeful IPJ Constanţa, preşedintele CJC au fost invitaţi la partide de vânătoare? Intenţionaţi să-i invitaţi?

V.N.: Nu au participat la nici o partidă de vânătoare la Direcţia Silvică Constanţa şi nici nu avem cereri că ar dori să participe în viitorul apropiat. Dacă doresc să participe la partidele de vânătoare ştiu în ce condiţii o pot face şi îi aşteptăm, asta numai dacă şi timpul le va permite să participe la o acţiune de vânătoare. Încercăm să venim în întâmpinarea lor, să ne cunoască activitatea şi să obţinem venituri suplimentare din acţiunile de vânătoare.

Rep.: Cu ce cazuri de braconaj s-a confruntat anul acesta Direcţia Silvică din Constanţa?

V.N.: Anul acesta am fost norocoşi. În anii trecuţi avem probleme şi cu împădurile şi cu masa lemnoasă şi cu braconajul, dar anul acesta parcă a fost un an mai bun din toate punctele de vedere. Având şi fonduri mai puţine, nu s-au înregistrat cazuri de braconaj.

Alexandra VASILE

joi, 26 ianuarie 20121326
Comentarii
mai mult...Replica
8 iul 00:25ReplicaVAL de PENSIONĂRI FORȚATE la FACULTATEA de MEDICINĂ de la OVIDIUS!

Mai multe cadre didactice de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius Constanța au fost...203

8 iul 00:12ReplicaMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO240
8 iul 00:03ReplicaMuhscină CONSOLIDEAZĂ taluzul din Faleză Nord și-și construiește SCĂRI de ACCES spre plajă180
8 iul 00:15ReplicaSe SCHIMBĂ ȘEFII într-o VESELIE, la POLIȚIA județului Constanța

După ce Constantin Dancu a fost ”scos la pensie”, la ordinul ministrului Marcel Vela, în locul său fiind...283

8 iul 00:00ReplicaBOSCHETĂREALĂ la DRUMUL MARE: Tot MAI MULȚI tineri se CAZEAZĂ pe NISIP200
8 iul 00:00ReplicaA DISPĂRUT anunțul cu PERMISUL de CONDUCERE care COSTA 3.000 de lei156
8 iul 00:00ReplicaCe spune DIRECTORUL RADET despre AVARIILE zilnice care vă lasă FĂRĂ apă CALDĂ

A devenit deja o tradiție ca aproape în fiecare zi să anunțăm constănțenii din anumite zone ale orașului că nu...101

8 iul 00:00ReplicaA FURAT trei GĂINI și un COCOȘ de la ANGAJATOR, că n-a fost PLĂTITĂ!85
8 iul 00:00ReplicaBĂTAIE de JOC! Nimeni NU știe câți PACIENȚI cu COVID - 19 au fost EXTERNAȚI!82
8 iul 00:00ReplicaȚuțuianu BAGĂ 10 MILIOANE de EURO în noul ACVARIU

Constănțenii și turiștii care vizitează litoralul românesc sunt “amenințați” cu un nou obiectiv pe lista de...85

8 iul 00:00ReplicaÎn STAREA de ALERTĂ NU e PROBLEMĂ dacă îți EXPIRĂ BULETINUL sau PERMISUL!83
8 iul 00:00ReplicaACCIDENT de MUNCĂ la Metacom Weld78
Vremea
18.5°18.5° - 18.8° marţi, 7 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 9.41 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 iul 00:00SportFormaţia Chelsea Londra a învins, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa Crystal Palace

Formaţia Chelsea Londra a învins, marţi, în deplasare, cu scorul de 3-2, echipa Crystal Palace, în etapa a XXXIV- a...70

8 iul 00:00SportBogdan Stancu, atacantul echipei Genclerbirligi, a marcat contra lui Fenerbahce, în Turcia

Atacantul român Bogdan Stancu a marcat golul echipei Genclerbirligi Ankara, care a terminat la egalitate cu Fenerbahce...63

8 iul 00:00SportCS Mioveni a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul cu Rapid, în play-off-ul Ligii a II-a

CS Mioveni a încheiat la egalitate, scor 0-0, meciul susţinut, marţi, pe teren propriu, în compania formaţiei...68

8 iul 00:00SportTenismenul Rafael Nadal va participa la turneul de la Madrid

Feliciano Lopez, director al turneului de la Madrid, a anunţat că Rafael Nadal a confirmat participarea la Mastersul...60

Local
8 iul 20:57LocalRAZII în TRAFIC! AMENZI pe BANDĂ RULANTĂ!

Polițiștii rutieri și cei de ordine publică, în perioada 29 iunie – 5 iulie a.c., au acționat pe raza...487

8 iul 20:56LocalDeblocare de ușă în municipiul Constanța

Pompierii ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină pentru deblocarea unei uși, pe strada Albatrosului, din...383

8 iul 20:56LocalVerificări de amploare pe litoralul românesc. Ce deficiențe au fost constatate

573

8 iul 20:55LocalAccident rutier în Tuzla

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați marți, 7 iulie, să intervină la un accident rutier produs în...493

8 iul 20:55LocalAsociația Managerilor de Muzee, acuzații la adresa CJ în ceea ce-l privește pe Colesniuc

Asociația Managerilor de Muzee din România trage un semnal de alarmă după situația creată de Consiliul Județean...488

8 iul 20:54LocalSe redeschid sau nu școlile în septembrie? Când va fi luată decizia

788

Politică
8 iul 00:00PoliticăGuvernul pregătește o schemă de ajutor de 1 miliard de lei

Guvernul Orban va introduce prin OUG o schemă de ajutor de stat pentru fermierii loviți de secetă, în valoare...62

8 iul 00:00PoliticăAEP: Perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă, marţi, că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va...55

8 iul 00:00PoliticăGiugea (PNL): Ion Ştefan deranjează PSD pentru că nu este şantajabil

63

Interviuri
25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....4531

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6167

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

4421

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5568

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...3668

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

3222

Monden
8 iul 00:00MondenJohnny Depp respinge acuzaţiile de agresiune în cadrul procesului intentat tabloidului britanic The Sun

Vedeta de la Hollywood Johnny Depp şi-a acuzat marţi fosta soţie, actriţa Amber Heard, de relaţii extraconjugale...64

8 iul 00:00MondenTom Hanks, supravieţuitor al coronavirusului, nu are ''prea mult respect'' pentru cei care ignoră măsurile de precauţie

Actorul american de Oscar Tom Hanks, care s-a vindecat după a fost infectat cu noul coronavirus, la începutul acestui...59

8 iul 00:00MondenCatherine Zeta-Jones va lansa un brand de lifestyle

65

8 iul 00:00MondenRingo Starr primeşte urări de ''pace şi iubire'' din spaţiu la împlinirea vârstei de 80 de ani

Fostul baterist al grupului britanic The Beatles, Ringo Starr, a primit mesaje de ''pace şi iubire'' din spaţiu,...59

8 iul 00:00MondenTop-modelul Naomi Campbell a cerut industriei modei ''să impună principiul includerii''

Top-modelul britanic Naomi Campbell, care militează de mulţi ani împotriva discriminării, a cerut luni industriei...54

8 iul 00:00MondenBrad Pitt va juca în ''Bullet Train'', noul film al regizorului David Leitch

61

Mapamond
8 iul 00:00MapamondChina: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz...57

8 iul 00:00MapamondCoronavirus: Situaţia din SUA ''chiar nu e bună'', avertizează dr. Fauci

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a apreciat luni...68

8 iul 00:00MapamondSpecialist la Oxford: Noul coronavirus era prezent şi în alte zone ale lumii înainte de izbucnirea epidemiei în China

58

8 iul 00:00MapamondSUA: Fără vize pentru studenţii străini în cazul cursurilor online după vacanţa de vară

Statele Unite nu vor acorda viză studenţilor străini înscrişi în instituţii de învăţământ care vor continua...59

8 iul 00:00MapamondCoronavirus: Preşedintele Bolsonaro a fost supus unui test, după simptome de COVID-19

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a anunţat luni la postul CNN Brasil că prezintă anumite simptome de COVID-19...64

8 iul 00:00MapamondBoeing ucrainean doborât: Kievul salută trimiterea cutiilor negre în Franţa

57

Sănătate
8 iul 00:00SănătateCum se transmite toxoplasmoza și pentru cine este periculoasă această boală parazitară

Toxoplasmoza este o boală parazitară. Ea este o afecțiune des întâlnită, pe care omul o poate lua în urmă...64

8 iul 00:00SănătateCum scăpăm definitiv de onicomicoză sau ciupercă unghiei

Onicomicoză sau ciupercă unghiei reprezintă o infecție de tip fungic, cauzată de un anumit tip de ciupercă aflată...62

8 iul 00:00SănătateCe sunt infecțiile nosocomiale și cum le recunoști

58

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT