rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice Constanţa: Se fac bani frumoşi din fondurile cinegetice

Organizatorul Liberty Parade şi-a adjudecat un trofeu de vânătoare în valoare de 1.600 euro

Partidele de vânătoare înseamnă profit de mii de euro, până şi într-un an de criză. Aşa că până la finele lunii februarie a.c. cei dornici să pândească sălbăticiunile din Dobrogea se pot întâlni la partidele de vânătoare organizate şi desfăşurate pe fondurile cinegetice de la Negureni şi Dobromir, gestionate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Valentin Neagu, directorul Direcţiei Silvice din Constanţa, a declarat într-un interviu acordat cotidianului "Replica" faptul că preţurile trofeelor de mistreţi şi mufloni ajung până la aproximativ 2.000 de euro/bucata, iar fondurile de vânătoare administrate de către instituţia pe care o manageriază au adus anul trecut un profit de 20.000 lei.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre sezonul de vânătoare de la Constanţa?

Valentin Neagu: Sezonul de vânătoare a început pentru toate speciile principale de vânat: mistreţ, iepure, fazan. În decembrie a.c. am stopat vânătoarea din ţarcul de la Negureni pentru mufloni şi căpriori pentru a se putea înmulţi. Avem 8 exemplare de căpriori şi 4 exemplare de mufloni de extras. Până în momentul de faţă s-au emis autorizaţii pentru două trofee de căpriori, ambele pot ajunge la aproape 2.000 de euro, iar pentru mufloni deja unul a fost extras de cunoscutul bucureştean Alexandru Baculea (producătorul general al Liberty Parade, printre altele - n.r.). Trofeul de muflon, de anul trecut, a ajuns la aproape 1.600 de euro. Consulul onorific al Republicii Ungaria la Constanţa, Francisc Paloşi, a avut o autorizaţie pentru un trofeu de căprior, însă, între timp, domnia sa s-a stins din viaţă. Tot pentru un trofeu de căprior mai există emisă o autorizaţie pe numele lui Adrian Tiberiu Matei, de la Delta Force Security, un vânător care participă la foarte multe partide de vânătoare organizate de noi. Este unul dintre vânătorii de bază care aduce bani Direcţiei Silvice din Constanţa. De altfel, avem cereri atât de la personalul silvic care vor să participe la vânătoare, avem cotă de extras, cât şi de la persoane din afara instituţiei, atât din Constanţa cât şi din ţară. În momentul de faţă s-au extras 14 mistreţi dintr-o cotă de 23 de mistreţi disponibili. Mistreţi au fost văzuţi mulţi, dar depinde şi de calitatea celor care participă la vânătoare. Participând destul de rar, unii nu sunt vânători experimentaţi şi nu au reuşit să extragă cota până acum. Sezonul de vânătoare la mistreţi se încheie pe 15 februarie şi avem speranţe ca la finele sezonului de vânătoare să extragem întreaga cotă care să aducă beneficii Direcţiei Silvice Constanţa. În cazul iepurilor, numărul lor s-a micşorat şi, deşi cota este de aproximativ 70, până pe 31 ianuarie a.c., când se va încheia sezonul de vânătoare, ne-am propus să extragem doar 30 de exemplare. Fazanul are perioada de vânare până pe 28 februarie a.c. Avem o cotă de 110 bucăţi, din care deja au fost extraşi 20 de fazani şi mai pot fi extraşi încă 20 de exemplare. Nu vrem să exagerăm.

Rep.: Cât ar costa o partidă de vânătoare de iepuri, fazani şi mistreţi la Constanţa şi care din cele 4 fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică sunt mai solicitate?

V.N.: Nu mai avem patru fonduri de vânătoare administrate de Direcţia Silvică. Numărul lor s-a redus la două pentru că în vara anului trecut am renunţat împreună cu Regia Naţională a Pădurilor la fondurile de vânătoare de la Negru Vodă şi Hagieni şi am rămas cu fondurile de vânătoare de la Negureni şi la Dobromir, cele mai bune fonduri ale Direcţiei Silvice. Referitor la costurile partidelor de vânătoare, ele sunt diferite. Se ajunge la 50 de euro pentru cei care participă la vânătoare, vor să împuşte un mistreţ şi nu văd vânatul pentru care au venit; dacă a văzut mistreţul şi a tras asupra lui tariful creşte la 100 de euro. Referitor la carnea de mistreţ, se ajunge la 8 lei/ kilogramul, fără TVA, iar trofeul se evaluează în funcţie de dimensiunile acestuia. Anul trecut am dat un trofeu de vânătoare de mistreţ cu peste 1.500 de euro. Restul mistreţilor împuşcaţi au fost extraşi de personalul silvic şi conform regulamentului trofeele se păstrează la Ocolul Silvic, nu se valorifică. În cazul iepurilor şi a fazanilor, în afară de costurile legate de organizare şi împuşcare, respectiv 150 de euro, se mai adaugă alţi 25 de lei/bucata, ca preţ de valorificare. Sunt trofee foarte frumoase şi la noi în judeţ şi au fost făcuţi bani frumoşi pe acţiunile de vânătoare. Rapoartele din teren pe anul 2011 arată că ambele fonduri de vânătoare sunt pe profit. Toate cheltuielile au fost acoperite. Din organizarea vânătorii şi valorificarea cărnii vânatului extras s-a ajuns la un profit de 20.000 lei pe ambele fonduri de vânătoare. S-a ţinut o evidenţă mult mai strictă a persoanelor care au participat la vânătoare, s-au plătit toate costurile aferente organizăţii, împuşcării şi valorificării, iar rezultatele se văd. Pe anul 2010 profitul era mai mult simbolic.

Rep.: Cine a fost fericitul câştigător al trofeului de vânătoare de mistreţ?

V.N.: O persoană din judeţul Constanţa care nu este persoană publică. Oricine poate participa la partidele de vânătoare, iar dacă are parte să iasă un exemplar frumos poate să-l împuşte dacă doreşte.

Rep.: Printre cei care au participat sau vor participa la partidele de vânătoare se regăsesc şi persoane publice?

V.N.: Până în prezent nu au participat nici un fel de persoane publice. Poate că sunt ocupaţi. De altfel, nu am primit nici o solicitare de la persoane cunoscute publicului.

Rep.: Ce primari din Constanţa obişnuiesc să participe la astfel de acţiuni?

V.N.: Nici primarii nu au participat până în prezent la partidele de vânătoare.

Rep: Prefectul Claudiu Iorga Palaz, şeful IPJ Constanţa, preşedintele CJC au fost invitaţi la partide de vânătoare? Intenţionaţi să-i invitaţi?

V.N.: Nu au participat la nici o partidă de vânătoare la Direcţia Silvică Constanţa şi nici nu avem cereri că ar dori să participe în viitorul apropiat. Dacă doresc să participe la partidele de vânătoare ştiu în ce condiţii o pot face şi îi aşteptăm, asta numai dacă şi timpul le va permite să participe la o acţiune de vânătoare. Încercăm să venim în întâmpinarea lor, să ne cunoască activitatea şi să obţinem venituri suplimentare din acţiunile de vânătoare.

Rep.: Cu ce cazuri de braconaj s-a confruntat anul acesta Direcţia Silvică din Constanţa?

V.N.: Anul acesta am fost norocoşi. În anii trecuţi avem probleme şi cu împădurile şi cu masa lemnoasă şi cu braconajul, dar anul acesta parcă a fost un an mai bun din toate punctele de vedere. Având şi fonduri mai puţine, nu s-au înregistrat cazuri de braconaj.

Alexandra VASILE

joi, 26 ianuarie 20121173
Comentarii

00lehamite(24 iul 14:47)
Probabil unul din cei doi mufloni impuscati a fost plata licentei de la Facultatea de Silvicultura Brasov a d-lui Camarasu Adrian, care se da mare sef, muta si da afara pe toata lumea.
00lehamite(26 ian 12:02)
un bulangiu, la ce sa te astepti?
mai mult...Replica
21 noi 16:12ReplicaCod de vreme SEVERĂ la Constanța!

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil joi, 21 noiembrie a.c. de la ora 14:00...1573

21 noi 14:48ReplicaIMAGINI cu elevul care și-a ÎNJUNGHIAT colegul, la Constanța! VIDEO!879
21 noi 13:17ReplicaTârgul de Crăciun se va amenaja în parcul de la Casa de Cultură: va fi și PATINOAR!1486
21 noi 14:12ReplicaTransfugii algerieni care au provocat INCENDIUL din portul Constanța au FUGIT! Prinși de polițiștii din Valu!

Transfugii de origine algeriană ar fi fugit de la bordul navei, din portul Constanța, în cursul nopții de miercuri...1794

21 noi 11:30ReplicaDETALII din cazul elevului ÎNJUNGHIAT de un coleg, la Constanța!1874
21 noi 00:00ReplicaADEVĂRUL despre locul de joacă 'desfiinţat' şi blocul cu 5 etaje care se va construi în Tomis II2506
21 noi 00:00ReplicaMai mulți tineri de etnie romă au SEMĂNAT TEROARE: camere de supraveghere FURATE, oameni AGRESAȚI în case!

Patru tineri au fost trimiși în judecată, pe 26.03.2019, pentru tâlhărie calificată, instanța de fond...3783

21 noi 00:28ReplicaGeamia Hunchiar, MONUMENT ISTORIC în Piața Ovidiu, REABILITAT și CONSOLIDAT!897
21 noi 07:29ReplicaPrimăria Constanța angajează avocați pentru funcţionarii instituției1146
21 noi 00:00ReplicaCe se întâmplă dacă iei BANI din ÎNCASĂRI pentru a-ți recupera SALARIUL? Iată de a PĂȚIT un CONSTĂNȚEAN!

Un constănțean, în urma unor discuții în contradictoriu cu administratorul firmei angajatoare, a decis să-și dea...1780

21 noi 00:00ReplicaUrmărită din categoria Most Wanted, pentru CRIMĂ, depistată prin cooperare polițienească româno - italiană547
21 noi 23:34ReplicaDeclarațiile unui șofer înainte să FUGĂ de la un accident rutier: 'Cred că a MURIT și mi-e TEAMĂ!'1213
Vremea
11.1°11.1° - 11.9° joi, 21 noiembrie 2019
ConstantaUmiditate: 84%
Vânt: 9.44 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4961115173349
5/402819293839
joker12252838414
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 noi 00:00SportIonuț Chirilă, verdict dur în privința lui Ianis Hagi: „N-are viteză! Nu poate juca în primele 5 campionate ale lumii”

Ionuț Chirilă (53 de ani) a fost invitat ieri dimineață la GSP Live și a vorbit, printre altele, despre ceea ce îi...700

21 noi 00:00SportDaniel Pancu (FC Rapid): Primarii şi politicul au distrus fotbalul românesc

Antrenorul echipei FC Rapid, Daniel Pancu, a declarat, miercuri, după victoria cu 2-0 din meciul cu UTA, restanţă din...322

21 noi 00:00SportDenis Alibec, despre plecarea lui Contra de la națională: ”Sincer, mă așteptam”

Fotbalistul echipei naţionale a României, Denis Alibec, prezent miercuri în tribună la meciul FC Rapid - UTA (scor...454

21 noi 00:00SportRomânia, alături de Olanda şi Ucraina în grupa C, dacă se califică la EURO 2020

UEFA a stabilit urnele valorice pentru tragerea la sorţi a grupelor EURO 2020, care va avea loc în Bucureşti, la...378

Local
21 noi 00:00LocalZiua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român, sărbătorite la Constanța

Centrul 39 Scafandri a sărbătorit vineri, 15 noiembrie, Ziua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român,...254

21 noi 01:46LocalBiciclist rănit în urma unui accident rutier la Tulcea

Un accident rutier a avut loc în după amiaza zilei de miercuri, 20 noiembrie a.c., în județul Tulcea. Din primele...342

21 noi 01:46LocalBistro închis de OPC pentru practici comerciale incorecte!

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a verificat săptămâna trecută un bistro din orașul Constanța, iar...1170

21 noi 01:54LocalCT BUS este pe primul loc în Top Profit România

Cu peste 20 de milioane de pasageri transportați în anul 2018 și profit de peste 2,5 milioane de euro, CT BUS a fost...597

21 noi 01:37LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie se va închide!

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie începând de joi, 21 noiembrie a.c. se va închide pentru pregătirea...621

21 noi 00:03LocalConfort Urban amenajează scuaruri la trecerile de pietoni de pe marile bulevarde

...818

21 noi 01:49LocalAtenție, constănțeni: intervenții pe mai multe străzi din oraș

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, desfășoară în această săptămână lucrări de...597

21 noi 01:35LocalControale în județul Constanța: plase tip monofilament, ascunse în mașina unui bărbat

La Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov - Silistra, judeţul Constanţa, în data de 19.11.2019, s-a prezentat pentru...501

21 noi 01:35LocalHaine 'de firmă', descoperite de polițiști într-un autovehicul, în Constanța!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov-Silistra au...762

21 noi 01:35LocalAproximativ 200 kilograme de peşte, transportate fără documente legale, confiscate de poliţiştii de frontieră constănțeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov, în data de 19.11.2019, au oprit în...569

Politică
21 noi 01:48PoliticăLudovic Orban continuă execuțiile: ANOFM a rămas fără șefă

Gheorghiţa-Daniela Barbu a fost revocată din calitatea de membru al Consiliului de administraţie şi din funcţia de...820

20 noi 01:38PoliticăRomânii din Diaspora o taxează pe Viorica Dăncilă, după ultima exprimare nefericită

Comunitatea Diaspora Ro a înregistrat, miercuri, domeniul paginii de internet denumită "astia.ro", în contextul...961

21 noi 01:47PoliticăAu început lucrările de modernizare în stațiunea Neptun-Olimp

Primăria Mangalia a început, recent, lucrările de reabilitare și modernizare pe mai multe străzi din stațiunea...1174

21 noi 01:46PoliticăBarna: Pe termen scurt este puţin probabilă fuziunea USR cu PLUS, până la alegerile locale

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că, pe termen scurt, o fuziune a partidului cu PLUS este puţin...377

21 noi 01:36PoliticăStrăzile din cartierul Scriitorilor din Cernavodă, reabilitate

Primarul din Cernavoda, Liviu Negoiță, s-a aflat zilele acestea pe drumurile din localitate pentru a supraveghea...409

21 noi 01:37PoliticăContinuă campania de plantare în municipiul Constanța

Peste 200 de arbuști se plantează în aceste zile lângă toate locurile de joacă nou amenajate, precum și lângă...323

21 noi 00:49PoliticăAEC a chemat Guvernul României în instanță: se cere anularea unei Hotărâri care blochează acordarea reducerilor de transport pentru elevi

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a chemat Guvernul României, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul...368

21 noi 01:50PoliticăPandele îşi face televiziune în voluntari, cu oameni care au criticat, în trecut, PSD şi pe Gabriela Firea

Primăria lui Florentin Pandele se pregătește să își facă un post de televiziune. Proiectul Consiliului Local...773

21 noi 01:55PoliticăIohannis își recunoaște o mare greșeală a primului mandat: sunt decis să comunic mai mult

Președintele Klaus Iohannis susține că marea greșeală a primului mandat a fost că nu a comunicat mai mult și dă...683

21 noi 01:55PoliticăOrban: Am găsit Fondul de rezervă la dispoziţia premierului complet epuizat; au fost alocări fără nicio noimă

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că la preluarea funcţiei a găsit Fondul de rezervă al Guvernului la...850

Monden
21 noi 00:00MondenCleopatra Stratan l-a găsit pe „Ghiță“! Cu ce cântăreț se iubește fiica lui Pavel Stratan

Cleopatra Stratan trăiește fiorii primei iubiri alături de un cântăreț autohton, cu care a scos și câteva piese,...510

21 noi 00:00MondenCâți bani primește Inna pentru un concert. Câți lei primește pentru fiecare secundă de cântat

Inna este una dintre cele mai iubite și apreciate artiste, atingând succesul atât în România, cât și...384

21 noi 00:00MondenCum a răspuns Ioana Ginghină când fiica ei a întrebat-o: „Mami, de ce ai apărut goală în Playboy?”

Divorțul de Alexandru Papadopol a determinat-o pe Ioana Ginghină să reconsidere multe perioade din viața ei,...413

21 noi 18:38MondenCâți bani a primit Mihaela Rădulescu pentru reclama în care apare alături de Andrei Aradits și Florin Dumitrescu

Mihaela Rădulescu și-a rotunjit veniturile după ce, recent, ea acceptat să facă o reclamă pentru un supermarket....310

21 noi 00:00MondenPrimele 15.000 de abonamente pentru Untold 2020, vândute în 30 de secunde

Record de vânzări la Untold 2020! Organizatorii au anunţat că primele 15.000 de abonamente pentru cea de-a şasea...197

21 noi 00:00MondenCalcă pe urmele Loredanei. Ce decolteu obraznic au Cristina Spătaru şi Andreea Bănică

Loredana Groza a lăsat acum o lună tot showbizul cu gura căscată datorită unui decolteu mult prea obraznic. Divele...396

21 noi 00:00MondenLizzo, Billie Eilish şi Lil Nas X, cele mai multe nominalizări la premiile Grammy

Interpreţii Lizzo, Billie Eilish şi Lil Nas X au primit cele mai multe nominalizări pentru a 62-a ediţie a galei de...197

21 noi 00:00MondenContinuarea filmului ''Joker'' ar fi în lucru la Warner Bros., cu Joaquin Phoenix şi Todd Phillips

O continuare a filmului ''Joker'' ar fi în lucru la Warner Bros., Todd Phillips fiind în discuţii pentru a regiza şi...208

21 noi 00:00MondenNetflix pregăteşte o continuare la serialul 'Vikings' cu 24 noi episoade

Platforma de streaming Netflix a cumpărat drepturile pentru o continuare la serialul 'Vikings', ale cărui şase...220

21 noi 00:00MondenEmilia Clarke a dezvăluit că s-a simţit inconfortabil în timpul scenelor nud din ''Game Of Thrones''

Actriţa britanică Emilia Clarke a dezvăluit că s-a simţit inconfortabil în timpul filmărilor la unele dintre...248

Mapamond
21 noi 00:00MapamondMalta: Un important om de afaceri maltez, arestat în ancheta privind asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Poliţia malteză l-a arestat miercuri pe unul din cei mai importanţi oameni de afaceri din ţară, în legătură cu...218

21 noi 00:00MapamondGeneral american: Următorul cel mai probabil conflict între Rusia şi NATO va fi în Marea Neagră

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre,...302

21 noi 00:00MapamondPeste 20 de şefi de stat vor marca în ianuarie, la Ierusalim, împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Peste 20 de şefi de stat sunt aşteptaţi să ia parte la un eveniment de comemorare a Holocaustului, cu prilejul...190

21 noi 00:00MapamondDonald Tusk: Una dintre principalele provocări pentru PPE va fi combaterea populismului şi a manipulării

Una dintre cele mai mari provocări pentru Partidul Popular European (PPE) va fi combaterea populismului şi a...213

21 noi 00:00MapamondOlanda: 25 de migranţi au fost descoperiţi într-un container frigorific pe un feribot spre Marea Britanie

Echipajul unui feribot olandez a descoperit marţi 25 de migranţi într-un container frigorific la bordul unei nave...207

21 noi 00:00MapamondGrecia anunţă că va înlocui cele mai mari trei tabere pentru migranţi de pe insule cu structuri închise

Guvernul grec a anunţat miercuri că va închide în curând cele mai mari trei tabere pentru migranţi, de pe insulele...200

21 noi 00:00MapamondPapa Francisc a sosit în Thailanda, prima etapă din cadrul turneului său asiatic

Papa Francisc a sosit miercuri în Thailanda, prima etapă a turneului său asiatic care include şi Japonia şi este...189

21 noi 00:00MapamondFiul unui fost preşedinte german, înjunghiat mortal în timp ce susţinea o prelegere într-un spital

...266

21 noi 00:00MapamondMexic: 13 morţi într-un accident cu trei autobuze

Treisprezece persoane au murit într-un accident în care au fost implicate trei autobuze în centrul Mexicului, au...194

21 noi 00:00MapamondAustria: Casa natală a lui Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi...215

Sănătate
21 noi 22:27SănătateMierea - aliment și remediu natural? Iată ce spun specialișii

Asociația Pro Consumatori, organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate...289

18 noi 00:00SănătateIată ce fructe au extrem de puţine calorii. Poţi să mănânci câte vrei fără să te îngraşi!

Fructele sunt absolut necesare în dieta zilnică, chiar și atunci când ești la cură de slăbire. Este cunoscut...862

17 noi 01:50SănătateSfatul medicului: Scapă de tuse cu ajutorul morcovilor - Remediul uşor de preparat acasă

Dacă morcovii nu fac parte din dieta ta zilnică, ai face bine să îi introduci. Consumaţi cruzi, aceştia au efecte...950

16 noi 00:31SănătateOrașul Hârșova a fost privat de ambulanțe: primarul Ionescu, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății

Primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu a întocmit o scrisoare sâmbătă, 16 noiembrie a.c, în atenția...1692

13 noi 03:43SănătateCNAS: Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente personalizate

Pacienţii cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de pachete integrate de servicii medicale şi tratamente...825

12 noi 03:37SănătateAcțiune de donare de sânge în localitatea 23 August

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria 23 August organizează, sâmbătă, 16 noiembrie a.c.,...1707

8 noi 00:07SănătateConceptul THE MEDICAL MALL a fost inaugurat la Constanţa

Joi, 7 noiembrie, MedCity a inaugurat la Constanța primul THE MEDICAL MALL. La evenimentul de lansare au fost prezente...5425

6 noi 00:03SănătateAcțiune de donare de sânge în Constanța!

Persoanele care doresc să doneze sânge dar nu o pot face în zilele lucrătoare, se pot prezenta sâmbătă 23...1106

29 oct 02:12SănătateAcțiune de donare de sânge în Mangalia

Un grup de voluntari din localitatea Mangalia organizează o acțiune de donare de sânge în colaborare cu Centrul...1109

27 oct 00:30SănătateSanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol la Gala Elitelor Medicale

În fastuoasa sală a Palatului Culturii din Târgu Mureș, la Gala Elitelor Medicale, Sanatoriului Balnear și de...1366