REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Oros: Programul Tomate a fost compromis pentru că au fost date în plată multe dosare fictive

Oros: Programul Tomate a fost compromis pentru că au fost date în plată multe dosare fictive

Replica API 29 mai 2020 | 00:00 1234

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat vineri, la Oradea, că Programul Tomate a fost compromis pentru că s-a permis să fie date în plată foarte multe dosare fictive, el referindu-se din noul la cele 417 astfel de cazuri din judeţul Olt, în legătură cu care a fost sesizat DNA.

Adrian Oros

"Programul Tomate durează de trei ani, acesta fiind al patrulea an. Din păcate, şi acest program a fost compromis pentru că s-a permis, sigur cu colaborarea statului, ca foarte multe dosare fictive să fie date în plată. Doar în judeţul Olt sunt 417 dosare fraudate şi trimise la DNA. Asta pentru că un funcţionar din judeţul Olt a observat că foarte multe dosare pe care el le-a respins au fost date în plată. Nici nu vreau să mă gândesc la dimensiunea naţională a acestei fraude, a spus, în conferinţă de presă, ministrul Oros, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au plătit din buget 62 de milioane de euro pentru Programul Tomate, în condiţiile în care, comparativ, anul acesta, schemele de sprijin pentru compensaţii în agricultură se ridică la 80 de milioane de euro. "Anul trecut doar pentru Programul Tomata s-au dat 62 de milioane de euro", a punctat ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, datele de la INS indică faptul că în fiecare din aceşti ani au crescut importurile de tomate, a adăugat el.

"A fost o măsură lansată care practic trebuia să rezolve o problemă punctuală: să nu mai importăm roşii şi să avem roşii produse în ţară exact în perioadele descoperite, primăvara devreme şi toamna târziu. În mod normal, ar trebui să scadă importurile această infuzie de bani pe care bugetul o face şi o dă într-o anumită producţie. Dar în 2017 a crescut faţă de 2016, apoi în 2018 a crescut, în 2019 a crescut. Sunt curios ce o să fie anul acesta", a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a precizat că, încă de la începutul mandatului său, a susţinut continuarea tuturor programelor de sprijin, însă cele care nu merg ar trebui să fie schimbate sau îmbunătăţite. "Foarte mulţi agricultori întreabă de ce nu se face Progamul Leguma în spaţii protejate? De ce doar tomata? Pentru că sunt legumicultori care ar cultiva şi altceva", a afirmat ministrul.

El a făcut un apel către membrii echipelor de constatare din acest program să fie cât mai riguroşi şi să nu permită "unor şmecheri să ia banii care ar trebui să ajungă de fapt la cei care cultivă".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta e placa penelistilor, aia au acordat banii lu cutare si cutare sau sant inutile, bla, bla. Dar e f. simplu, de ce mint pe romanii , numai pt. a nu mai acorda subventii romanilor simpli. Pe ciumatii galbenii ii intereseaza numai impoturile si transnationalelel, bancile care obtin profituri uriase , cele mai mari din Europa. Dar intr-un fel isi merita soarta romanii spalati pe creier, i-au votat cu joc si buna voie.Anul trecut, acum le-a mai trecut voiosenia, iar la anul le va disparea. Dar va fi prea tarziu. Am vazut ce chefuri cu bauturi spitoase da Orban cu Aurescu, Bode si altii.
1
1
ai dreptate dar acum dosarele aste fictive se muta de la psdisti la pnlisti ca doar asta e scopul vostru.
2
0
..date in plata. Pai cei mai bine ar trebuii controlati cei care dau ok-ul acestor dosare fara sa le.verifice. Directorii pusi politic care ordona cine are prioritate. Oros stie ce spune..stai sa vezi cu seceta dosare fictive.
3
0
Au dat banii tarii alegatorilor lui Dragnea din Olt, tarani mizerabili
2
2
Esti ofticat ca nu te-a chemat si pe tine Orban sa te betivesti cu el, Aurescu si Turcana in sediul guvernului? Hai, ca ati facut-o lata.. poza aia o sa va ingroape
4
3
Cel mai bun ministru al agriculturii a fost Daea, un om foarte muncitor si cu viziune.
6
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108