REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat protocolul secret dintre Ministerul Public și SRI

Parchetul General a deschis un dosar penal pe numele lui Darius Vâlcov, după ce acesta a publicat protocolul secret dintre Ministerul Public și SRI

Replica API 25 august 2018 | 01:34 445

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat și au deschis un dosar penal după ce Darius Vâlcov a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public și SRI. Vâlcov e acuzat că a încălcat articolul 305 din Codul Penal ce vizează neglijența în păstrarea informațiilor, conform stiripesurse.ro.

Reprezentanții Parchetului General au confirmat, pentru MEDIAFAX, că s-au autosesizat și au deschis dosar penal după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat joi seară protocolul secret semnat între Parchetul General și SRI.

Darius Vâlcov este acuzat că a încălcat prevederile articolului 305 din Codul Penal, ce arată: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Parchetul General anunță, vineri, că protocolul secret încheiat cu SRI în decembrie 2016, cel publicat de Vâlcov, și-a încetat efectele pe 13 martie 2017, precizând că a inițiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului Justiției.

Parchetul General arată, vineri, printr/un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că pe 8 decembrie 2016, a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informații, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, și protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret.

"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații, sesizarea parchetului cu privire la infracțiunile constatate de S.R.I. și comunicarea de informații în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea națională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I. și ale Codului de procedură penală.

2. Protocolul și-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituțiilor semnatare. La aceași dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice dacă menține caracterul clasificat al documentului", arată Parchetul General.

Instituția condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

"Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", mai arată Parchetul General.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iar a iesit bolandul asta de valcov din cimitir?
1
0
ma-ta s-a futut numai cu handicapati ? cum ai iesit asa bou ? muistule , te cunosc prea bine , esti scandalagiul blocului , cine mortii ma-tii te crezi ? bravo lor celor care au de toate , tu toata viata vei manca numai cacat . Sa ne sugi pula tuturor , psd , udmr , pnl , usr , dar dupa ce ii dam ma-tii la muie , ca sa-ti miroasa frumos .
0
2
ftuva-ngura de psd-ei penali!
3
1
Aceasta situatie s-a mai petrecut dupa anii 1950 pe perioada stalinista , cind se facea colectivizarea.
2
2
futu-va-n gat de pesedei jegosi ! Sa va dau muie cu cacat mai ales cetateanului informat ! Olteanul valcov de unde pizdoiul mamii lui are aur si tablouri ? Stii mai cacatule liberal pesedist ? Muie dragnea,muie pesede !!!
10
2
dute dracu de pensionar cred ca ai trait bine pa vremea lui ceausescu si acuma ai devenit mare democrat nu esti singur mai cunoastem asa javre ordinare,
0
9
Adica Augustin Lazar,care alaturi de Helviga incalcat legea,semnand un protocol secret,ii deschide dosar penal lui Valcov,pentru ca a incalcat legea facand cunoscut opiniei publice acest protocol! Cred ca primii doi ar trebui sa raspunda pentru semnarea a inca unui protocol neconstitutional si dupa aceea sa decida instanta daca deconspirarea unei ilegalitati est tot o ilegalitate. Ca sa stim toti daca este cazul sa mai deschidem gura neintrebati.Asta este statul de drept in Romania!
1
11
Adica ce sa inteleg de la cei care au comentat anterior? Sa fim de acord cu abuzurile, filmarile, inscenarile mai rau decat pe vremea lui Ceausescu in numele unei asa zise democratii?! Romanii nu mai sunt sanatosi cu capul vor biciul pe spinare, mancare cu portia si distractie de la 20 la 22! Multe succesuri papagalilor!
10
4
Javra sa te vad cu mii de dosare penale cu interceptari de la javrele din sri.sa le sugi pula la toti seristii.
6
10
E lupta pt putere si bani, si judecatorii si procurorii si tunatirii si serviciile sunt acelasi lucru
15
1
Asta nu se lasa pana nu intra la bulau!
16
10
rezolvati o data ptr totdeauna cu acesti puscariasi, ridicati-i , aveti toate dovezile si argumentele- el , draknea, dan, viorica mai nou rodica- la puscarie si dati posibilitatea tarii sa isi revina , din toate punctele de vedere. Luati-le integral averile obtinute prin furt
20
12

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108