REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.3° Constanța Mar., 21 Mai 2024
Anul XX Nr. 6736
15.3° Constanța Marți, 21 Mai 2024 Anul XX Nr. 6736
 

Parchetul General clasează dosarul privind plagiatul în teza de doctorat a premierului Ciucă

Parchetul General clasează dosarul privind plagiatul în teza de doctorat a premierului Ciucă

Victor ROTARU 12 mai 2023 | 15:17 765

Parchetul General susţine că premierul Nicolae Ciucă nu poate fi acuzat de uz de fals în dosarul în care a fost reclamat că a plagiat în teza de doctorat, deoarece diploma este doar un act care certifică/atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale.

Parchetul General claseaza dosarul privind plagiatul in teza de doctorat a premierului Ciuca

Parchetul General a dat publicităţii ordonanţa din 15 martie, prin care a fost dispusă clasarea dosarului penal deschis în urma unei plângeri în care s-a reclamat faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.

Pentru infracţiunea prevăzută de art.197 alin. 1 din Legea nr. 8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), procurorii susţin că fapta s-a prescris încă din anul 2008.

"Conform art.197 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie. Conform alin. (2) Împăcarea înlătură răspunderea penală. Termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii mai sus menţionată este de 5 ani conform art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal şi curge de la data săvârşirii infracţiunii, respectiv
din anul 2003, termenul de prescripţie fiind aşadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză", arată Parchetul General.

Nicolae Ciucă a fost reclamat şi pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals

Denunţătorul lui Ciucă considera că 'infracţiunea de uz de fals este săvârşită în formă continuată, teza de doctorat plagiată fiind folosită la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii (art. 35 C.p.), ca realizare profesională notabilă şi suport pentru avansările ulterioare".

În replică, Parchetul consideră că premierul nu poate fi acuzat de această infracţiune, deoarece diploma de doctor nu este considerată un act oficial fals, în sensul legii penale, din următoarele considerente:

(...) Infracţiunea de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal constă în "folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice".

Obiectul material al infracţiunii de uz de fals îl constituie un înscris oficial ori sub semnătură privată falsificat.

Acţiunea de falsificare (modificare a materialităţii actului, falsificare a înscrisului însuşi, privit ca instrumentum) se realizează prin alterare (denaturarea înscrisurilor oficiale preexistente, modificarea material a redactării textului unui act existent, în orice mod, prin adăugiri, ştersături,
transformări) sau/şi prin contrafacere (reproducerea frauduloasă, imitarea, plăsmuirea, ticluirea, alcătuirea unui înscris).

Prin săvârşirea infracţiunii de uz de fals se creează un pericol pentru valoarea social protejată - încrederea publică în autenticitatea înscrisurilor oficiale ori sub semnătură privată.

Diferenţierea între cele două infracţiuni (art.197 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 şi uzul de fals prev. de art.323 Cod penal) este dată de elementele componente ale acestora (obiect juridic, respectiv valorile sociale ocrotite prin incriminarea faptelor, urmările produse, obiectul material, elementul material aşa cum este definit prin lege).

Folosirea diplomei de doctor nu se circumscrie, aşadar, conţinutului constitutiv al infracţiunii de uz de fals, prev. de art.323 Cod penal, întrucât diploma de doctor este doar un act care certifică/atestă titlul de doctor şi nu constituie un înscris oficial fals în sensul legii penale, neavând
înţelesul prev. de art. 320 Cod penal sau art. 321 Cod penal (înscris alterat sau contrafăcut).

Pe cale de consecinţă, infracţiunea de uz de fals în formă continuată, pretins săvârşită începând cu anul 2003 şi până în prezent, nu realizează elementele de tipicitate obiectivă şi subiectivă ale infracţiunii de uz de fals prev. de art. 323 Cod penal.

Concluzia Parchetului: "fapta nu există".

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Jurnalista Emilia Şercan de la PressOne a publicat, pe 18 ianuarie 2022, un articol în care susţine că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, ar fi plagiat în teza de doctorat cu titlul "Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale", susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Emilia Şercan afirmă că mai multe pagini din lucrarea premierului au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum cer normele academice.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a declarat că alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienţa personală acumulată în misiunile internaţionale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002).

"În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen "pilon de stabilitate" etc.) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica -, unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate", a afirmat Ciucă, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa mwe cu kkt pnl si tuturor sustinatorilor sai
1
0
Diplomă nu este falsă dar el ca și mulți alți precum Kovesi,Câmpeanu,Bode au furat materiale pentru a și termina lucrarea...mooie fara numar din partea mea celor care au aceste diplome de dottore de c***t...și cum spune proverbul...DIPLOMA INAINTE SI PROSTUL DUPA EA!
2
0
nu se lua de analfabetul ciuca daca nu isi punea pe frunte titlul de doctor. Si nu numai tat. A luat mai multi bani la salariul si-asa imens. Asa ca escule eu il judec si ii dau mwie cu kkt porcului de ciuca !!! Si justitiei mwiste !!!
4
0
O mare escrocherie a mafiei politice doctoratele si sunt multe zeci de mii poate si peste 100.000 in toata tara si s-au luat gramezi foarte mari de bani de pe urma lor atat prin avansarea in functii cat si din sporuri; iar jegurile astea de judecatori si procurori sunt niste mafioti la fel de mari ca cei din politica si isi apara tovarasii de hotii; solutia supersimpla ar fi sa se renunte la orice avantaj legal de pe urma lor si numirile si avansarile in functii sa se faca pe baza de studii, concursuri si apoi evaluari clare dupa criterii masurabile, dar lacomia este prea mare, hotii prea multi iar hotii cei mai mari sunt in varful ierarhiei politice si judecatoresti si statului; nu suntem numai un stat esuat suntem si un stat confiscat de hoti
4
0
Motiv serios sa parasesc tara asta unde totul este de furat ,iar justitia face misto de fraieri
8
0
Au dreptate judecatori,pai ce mare lucru inseamna sa fii doctor intro stiinta sau alta,e o diploma acolo,un act care certifica ca esti doctor in stiinte,la fel ca certificatul de absolvire a opt clase nimic mai mult,totzi copiii care au facut opt clase pot avea diplome dastea de doctori in stiinte,nu-i asha mai judecatorilor firati voi sa fiti ai d....ku cu judecata voastra de judecatori.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515