REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Parlamentul României, desemnat "Persoana Anului 2013" la categoria Crimă Organizată şi Corupţie

Parlamentul României, desemnat "Persoana Anului 2013" la categoria Crimă Organizată şi Corupţie

Replica API 25 decembrie 2013 | 00:00 179

În fiecare an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) recunoaşte eforturile celor care lucrează neobosiţi pentru promovarea criminalităţii şi corupţiei. Pentru 2013, această distincţie dubioasă îi revine Parlamentului României. Traficantului de droguri Darko Saric (Serbia) şi fiica preşedintelui Uzbekistanului, Gulnara Karimova au primit menţiuni. În mod obişnuit, infractorii depun mari eforturi pentru a se sustrage legii. În acest an, Parlamentul României a câştigat premiul OCCRP pentru încercările sale de a se ascunde de lege prin chiar intermediul legii.

La începutul lunii decembrie, Parlamentul român a aprobat amendamente la Codul Penal care ar acordă membrilor săi precum şi altor oficiali guvernamentali aleşi, imunitate în faţă acuzaţiilor de corupţie. Amendamentele, votate fără dezbatere, declara că preşedintele României, senatorii şi deputaţii nu mai sunt "funcţionari publici". Prin urmare, ei nu vor mai putea fi puşi sub acuzare pentru luare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese precum şi alte activităţi de corupţie. În plus, oficialii guvernamentali deja condamnaţi pentru corupţie ar putea fi exoneraţi. "Parlamentul român a ridicat corupţia la un nou nivel în Europa, legalizând-o. De ce acum? Probabil fiindcă ştiu ce au făcut şi ştiu că nu e bine", a declarat Drew Sullivan, editor OCCRP.

Modificările propuse în Codul Penal vin "în contradicţie flagrantă cu acordurile internaţionale ratificate de România", potrivit Asociaţiei Magistraţilor din România, care a citat Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei din 2002 şi Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei din 2014. Amendamentele vor deveni lege doar dacă sunt semnate de către preşedintele român Traian Băsescu, el exprimându-şi îngrijorarea cu privire la acestea. În orice caz, statul de drept şi responsabilitatea guvernamentală au fost deja afectate. În urmă adoptării amendamentelor în Parlamentul României, mass-media marcat ziua că "marţea neagră" a democraţiei româneşti. Tot în decembrie, Parlamentul român a propus şi acordarea amnistiei pentru condamnaţii cu sentinţe de până la 6 ani de închisoare, aparent din necesitatea de a evita suprapopularea penitenciarelor. De această amnistie ar fi beneficiat desigur şi foşti miniştri şi alţi oficiali cu sentinţe de până la 6 ani.

În prezent, 28 de membri ai parlamentului român au fost condamnaţi sau sunt judecaţi pentru corupţie. Peste 100 de primari români sunt judecaţi pentru abuz în serviciu. În 2012, premiul OCCRP a mers la Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului, al cărui familie deţine în mod ilegal controlul asupra multor companii strategice din această ţară bogată în petrol. În cadrul menţiunilor pentru 2013 - Darko Saric, reprezentând crimă organizată din Serbia şi din Muntenegru, a fost luat în considerare pentru muncă depusă pentru construirea unei noi reţele de trafic de droguri în Europa, transportul de droguri din Africa şi America de Sud prin Balcani şi transformarea regiunii într-un nou Mexic. Gulnara Karimova, fiica preşedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov, este investigată pentru că ar fi luat sute de milioane de dolari că mită pentru acordarea unei licenţe de telecomunicaţii gigantului suedez Teliasonera. Această a cheltuit apoi banii, care ar fi putut ajunge la populaţia săracă în urmă unei licenţe legale, pe un castel istoric în Franţa şi alte proprietăţi în străinătate.

sursa: HotNews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108