REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Parpală şi vizitele de “afaceri” de la primăriile din judeţ: spunea că sunt “directive” de la CJC

Parpală şi vizitele de “afaceri” de la primăriile din judeţ: spunea că sunt “directive” de la CJC

Replica API 3 iunie 2015 | 00:00 160

Bani publici, scurşi în conturi proprii

Boris Parpală a fost trimis în judecată de către DNA, în stare de arest la domiciliu, după ce a determinat 22 de primării să încheie contrace cu firma administrată de el, respectiv Fatum Consulting SRL. Mai precis, la mijloc este vorba despre bani publici, care intrau în conturile lui. Aşa s-a întâmplat şi la Ciobanu, primarul Tudorel Gurgu declarând că a semnat contractul pentru că i s-a spus că aşa trebuie, că totul vine de la Consiliul Judeţean.

Şeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța a profitat şi de funcţia pe care a avut-o în cadrul Consiliului Judeţean, de inspector, în urma căreia a legat relaţii sănătoase. Astfel, el a pus la cale o strategie prin care să-şi umfle sănătos conturile. Astfel, Parpală tatona terenul şi dădea fuguţa la primăriile din judeţ, acolo unde urmau a fi viraţi bani pentru „Strategii de dezvoltare locală”. Aşa s-a întâmplat şi în localitatea Ciobanu, unde a făcut o vizită de „afaceri” în vara anului 2014, determinându-l pe edilul Tudorel Gurgu să semneze un contract cu firma sa, respectiv Fatum Consulting, având ca obiect „Strategii de dezvoltare locală a comunei Ciobanu, judeţul Constanța, 2014 – 2020”. Acesta i-a spus primarului că va primi 38.000 de lei şi că va plăti către Fatum 37.200 cu tot cu TVA, astfel localitatea nefiind nevoită să dea nici un ban din fonduri proprii. „A zis că a venit cu treaba aceasta de la Consiliul Judeţean. Aşa mi s-a spus, că este directivă de la Consiliul Judeţean, că aşa trebuie. Am făcut o şedinţă de Consiliu Local, s-a aprobat şi asta a fost. Ulterior, cei de la DNA au fost în control aici, la Primărie, anul acesta. Au venit, au controlat caietul, au verificat facturi, tot, documentele din şedinţa de consiliu”, a declarat, pentru „Replica”, Tudorel Gurgu, primarul din Ciobanu. Acesta a explicat că localitatea nu a avut nimic de câştigat din toată această treabă. Prin situaţii identice au trecut alte 21 de primării, respectiv Aliman, Amzacea, Băneasa, Ciocârlia, Cobadin, Comana, Deleni, Ghindărești, Grădina, Horia, Independența, Lipniţa, Lumina, Mihai Viteazu, Ostrov, Ovidiu, Pecineaga, Rasova, Topraisar, Vulturu şi 23 August. În rechizitoriul întocmit de DNA, procurorii au reținut că, în perioada 21 decembrie 2010 – 01 august 2014, inculpatul Boris Parpală, ca urmare a influenței și autorității conferite de funcțiile pe care le-a deținut în cadrul Consiliului Județean Constanța și în cadrul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Județului Constanța, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanții a 22 de primării de pe raza județului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile și nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanță în elaborarea documentației de finanțare a unor proiecte, etc.). Ulterior, după ce a primit banii în cont şi a făcut extrageri, procurorii au menţionat că Parpală a investit o parte din sumele obținute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 22 de unități administrativ teritoriale, menționate mai sus, pentru concesionarea unui teren în județul Constanța, înființarea unei livezi și edificarea unei construcții pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108