REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patronii hotelului IBIS din Constanța, la un PAS să rămână fără TEREN!

Patronii hotelului IBIS din Constanța, la un PAS să rămână fără TEREN!

Replica API 3 septembrie 2020 | 00:00 5884

Ani de zile, doi frați de origine turcă s-au zbătut să revendice o suprafață de teren situată în imediata apropriere a hotelului Ibis din Constanța. Vorbim despre o suprafață de 468 mp, din care 138 mp se suprapun cu proprietatea SC Continental Hotels SRL, care deține hotelul Ibis de pe strada Mircea cel Bătrân, aliniamentul fiind materializat de un zid foarte înalt. Acest teren face parte din suprafața totală de 4031 mp dobândită de SC Continental Hotels, prin licitație, în cadrul unei proceduri de executare silită, achiziționând, astfel, imobilul situat pe strada Mircea cel Bătrân nr. 39-41 - restaurant cu 130 de locuri, compus din trei corpuri.

Moștenitorii turci au solicitat constatarea nevalabilității titlului statului, restituirea integrală în natură a terenului și eliberarea acestuia de construcțiile regăsite în prezent la adresa Intrarea Dragoș Vodă nr. 7 (fostă Fundătura Dragoș Vodă nr. 7), restituirea în echivalent pentru construcțiile demolate, constatarea nulității înstrăinărilor făcute cu încălcarea legii, despăgubiri pentru lipsa totală de folosință pe o durată de 30 de ani. După ce dosarul a umblat de la o instanță la alta, într-un final, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații de aici au tranșat disputa și au respins cererea celor doi frați. Decizia este definitivă.

Miza conflictului: 138 mp de teren ocupat de construcții aferente hotelului Ibis

Prin actul de vânzare cumpărare din 1897, înscris în registrul de transcripțiuni, S. Izet S. a dobândit în proprietate, de la Rosa A., un teren în suprafață de 468 mp, pe care se aflau 4 case, imobilul fiind trecut în proprietatea statului prin Decretul de expropriere nr.212/1988. Din totalul de 468, suprafața de 138 mp se suprapune cu proprietatea SC Continental Hotels SRL, care deține hotelul Ibis de pe strada Mircea cel Bătrân, aliniamentul fiind materializat de un zid foarte înalt.

În 2001, Ozan Seit, nepotul lui S. Izet, a solicitat Primăriei Constanța restituirea imobilului situat în Constanța, Intrarea Dragoș Vodă nr.7, compus din teren în suprafață de 468 mp și construcții ce au fost demolate, imobilul aparținând bunicului său și revenind apoi tatălui său. De asemenea, o altă notificare de restituire a aceluiași imobil a fost formulată de o altă moștenitoare, Selma Ersoy, sora lui Ozan Seit.

Primăria nu a soluționat notificările

Moștenitorii au continuat în instanță procedurile de revendicare. Prin sentința civilă nr. 891/11.04.2018 a Tribunalului Constanța a fost admisă acțiunea depusă în 2016, iar Primăria Constanța a fost obligată să emită dispoziție de restituire în natură a terenului în suprafață de 138 mp situat în Constanța, strada Dragoș Vodă nr 7, constatându-se că reclamanții sunt persoane îndreptățite la măsuri compensatorii în baza Legii nr.165/2013, pentru diferența de 330 mp teren ce nu poate fi restituită în natură și pentru locuința demolată.

Decizia Tribunalului din 2018 nu a fost definitivă, așa că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, primăria formulând recurs, susținând că este greșită soluția tribunalului, prin care s-a constatat că societatea ce administrează hotelul Ibis nu are calitate procesuală pasivă în acest proces, câtă vreme potrivit situației juridice, parte din imobilul pentru care s-a depus notificarea a fost proprietatea S.C. Agroind Tour S.A., fiind ulterior vândut ă către S.C. Continental Hotels SA S.A. prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 761/28.03.2000.

În consecință, municipiul nu poate fi obligat să emită propuneri pentru această suprafață, nefiind unitate deținătoare la data intrării în vigoare a Legii 10/2001. Primăria a solicitat instanței admiterea căii de atac și schimbarea soluției apelate, în sensul respingerii excepției lipsei calității procesuale pasive a S.C. Continental Hoteles S.A. și impunerii obligației de restituire a suprafeței de 138 mp condiționat de restituirea despăgubirilor încasate, actualizate cu coeficientul de actualizare. În iunie 2019, Curtea a admis apelul.

Terenul rămâne în patrimoniul proprietarilor hotelului IBIS

Nici de data aceasta, soluția nu a fost definitivă, așa că dosarul a fost tranșat de Înalta curte de Casație și Justiție, apelul fiind formulat pe rolul acestei instanțe pe 14 octombrie 2019. Recent, magistrații s-au pronunțat: Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de reclamanta Ersoy Selma împotriva deciziei nr.66/C din 5 iunie 2019, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa – Secţia I civilă. Fără cale de atac”, se arată în minuta Curții Supreme.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
o eroare grosolana
6
0
La mijloc, se pare ca e vorba de un stalpisor pus de Babu, care nu aparea in cadastru, caci blocul sau din Palazu nu avea locuri de parcare si... puteti uita!
8
1
O sugeti si stti capra in fata smekerilor astora! Sunteti niste slugi proaste cu sefi si mai prostri decat voi. Replica, gituica de tot cacatu' !
5
7
Terenul a fost cumparat de bunicii reclamantei
3
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108