REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Pe Tusac îl paşte eliberarea din funcţie, după ce ANI l-a găsit incompatibil

Pe Tusac îl paşte eliberarea din funcţie, după ce ANI l-a găsit incompatibil

Replica API 10 noiembrie 2011 | 00:00 88

Palaz aşteaptă documentul oficial pentru a acţiona

Palaz aşteaptă documentul oficial pentru a acţiona

Odată cu declararea incompatibilităţii primarului Mangaliei, Claudiu Tusac, prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a ţinut să sublinieze faptul că, prin comunicatul emis de ANI se confirmă cele spuse de el, în momentul în care a solicitat eliberarea din funcţie a edilului. "Am avut dreptate şi am dovedit că ceea ce spune prefectul despre Mangalia este adevărat. Afirmaţiile şi motivele pentru care am considerat că este incompatibil s-au dovedit a fi reale. Nu este o susţinere sau o dovadă făcută doar de prefect, ci exact de către autoritatea statului care se ocupă de acest lucru. Nu vă ascund că am făcut adrese la ANI. (...) Aştept să mi se comunice oficial hârtia de la ANI şi, imediat cum o primesc, urmează emiterea ordinului de eliberare din funcţie. O fac pe loc, imediat cum primesc documentul", a precizat prefectul în cadrul unui briefing de presă. Totodată, prefectul a explicat că prima dată a pierdut în instanţă când l-a eliberat pe Tusac din funcţie din cauze procedurale, nicidecum din cauză că Tusac nu ar fi fost incompatibil. "Nu ştiam că va veni atât de repede raportul ANI şi nici nu comentez deciziile luate de alte instituţii ale statului. Motivul pentru care l-am eliberat din funcţie prima dată este real. Acele motive rămân reale. ANI a demonstrat asta, că Tusac era administrator şi că nu avea ce căuta în acele funcţii. Mai departe, procedura de eliberare din funcţie am făcut-o înaintea raportului de cercetare al ANI, însă am acoperit-o acum. Am pierdut acel proces nu pentru că Tusac nu era incompatibil, ci pentru că nu sesizasem ANI înainte. După ce voi primi raportul, va fi un ordin al prefectului de eliberare din funcţie.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a confirmat şi faptul semnalat în urmă cu două săptămâni de "Replica", şi anume că la Parchet există un dosar, bazat pe cele constatate de Curtea de Conturi în Primăria Mangalia. "Curtea de Conturi a constatat nereguli grave în activitatea Primăriei Mangalia", a afirmat Palaz. În cele ce urmează, potrivit lui Palaz, până la eliberarea din funcţie a lui Tusac, mai este doar o chestiune de timp, iar mandatul primarului este, în acest moment, în funcţie de cât de repede se mişcă ANI în privinţa raportului, după care urmează emiterea ordinului de eliberare din funcţie. Facem precizarea că, ieri, Agenţia Naţională de Integritate a comunicat, în cazul primarului Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, constatarea încălcării "legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor; indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292 din Codul Penal al României". De asemenea ANI a decis şi "sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia, cu privire la posibila săvârşire de către Mihai Claudiu Tusac, primar al municipiului Mangalia (judeţul Constanţa), a infracţiunii de fals în declaraţii". Însă, mai specifică ANI, "persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ". Lucru pe care evident că primarul Claudiu Tusac îl va face, după cum a precizat televiziunilor centrale, el considerându-se o victimă a jocurilor politice.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108