REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Pedeliştii n-au fost zdraveni la minte când au pedepsit Constanţa pentru că Radu Mazăre este primar PSD"

"Pedeliştii n-au fost zdraveni la minte când au pedepsit Constanţa pentru că Radu Mazăre este primar PSD"

Replica API 7 noiembrie 2012 | 00:00 138

Deputatul Eduard Martin:

Deputatul Eduard Martin:

Deputatul Eduard Martin candidează pentru încă un mandat pe Colegiul 6. Este unul dintre iniţiatorii legii privind trecerea acţiunilor Portului Constanţa la administraţiile locale, precum şi susţinătorul modificării legii urbanismului, în sensul eliminării prevederii care nu permite investitorilor finanţarea realizării Planurilor Urbanistice Zonale.

Reporter: Domnule Martin, pentru început, spuneţi-ne de ce vreţi încă un mandat de parlamentar?

Eduard Martin: Mai am lucruri de făcut, nu am terminat tot ce era de făcut pentru constănţeni, în sensul în care ştiţi foarte bine că am depus un proiect prin care vrem să preluăm restul de acţiuni pe care le deţine statul român la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi să le aducem la judeţul Constanţa şi sunt multe alte proiecte pe care le avem pe ordinea noastră de zi şi pe agenda publică a celor din oraşul Constanţa şi pe agenda publică a locuitorilor judeţului Constanţa. Drept pentru care, am decis să candidez pentru încă un mandat şi, ce aş vrea să mai spun, este că îmi doresc să prind un mandat, în sfârşit, cu partidul meu la putere. Îmi doresc să fiu deputat la putere pentru că numai aşa pot să realizez ceea ce am plănuit pentru constănţeni. Până acum am fost în opoziţie timp de 8 ani de zile. Am avut ceva realizări, dar nu atât de multe cât mi-aş fi dorit eu să am. Oricum, multe realizări, având în vedere că am fost în opoziţie.

Rep.: La ce realizări vă referiţi? La cele care coincid cu interesele fraţilor Mazăre... sau Mazăre-Constantinescu...

E.M.: Dar nu sunt interesele fraţilor Mazăre. În primul rând, Radu Mazăre este primarul Constanţei. El are interese exclusiv pentru oraşul Constanţa, pentru locuitorii oraşului Constanţa, cum am spus mai devreme aceste acţiuni ale Portului să vină la oraşul Constanţa, ori dacă acest lucru se realizează, Radu Mazăre va putea să reducă factura la încălzire, precum a spus, cu 15%, pentru că în urma acestor acţiuni Consiliul Local Constanţa va încasa dividende, va încasa şi Consiliul Judeţean Constanţa, pentru că şi el va avea acţiuni urmare a proiectului nostru de lege pe care vrem să îl trecem prin Parlament. Cu aceşti bani, domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, a spus că va face un spital pentru copii, dotat ultramodern şi realizat după cerinţele europene. Mai sunt acţiuni care, potrivit proiectului de lege, ar veni şi la Năvodari, Agigea, Mangalia, pentru că şi aceste unităţi administrativ-teritoriale zone unde se desfăşoară activităţi portuare ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Deci, aici nu este vorba despre ce îşi doreşte Radu Mazăre, pentru că Radu Mazăre nu-şi doreşte pentru el. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu vor pentru oraşul şi, respectiv judeţul Constanţa. De aceea au şi fost aleşi de atâtea ori în fruntea instituţiilor pe care le conduc şi de aceea oamenii le-au dat mandat să îi reprezinte în continuare...

Rep.: Să revenim atunci la prima parte a întrebării: care sunt celelalte realizări?

E.M.: Gândiţi-vă că în cei 8 ani de când sunt deputat, în opoziţie fiind, am reuşit să aduc, împreună cu colegul meu, senatorul Alexandru Mazăre, 20% din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local Constanţa şi 20% din acţiunile Aeroportului Mihail Kogălniceanu la Consiliul Judeţean. Mă veţi întreba la ce au fost bune. Păi, au fost bune: Consiliul Local Constanţa tocmai ce a încasat 2 milioane de euro dividende de pe urma acestor acţiuni. Vorbim despre legi care noi le-am făcut şi care, iată, se materializează în bani. Cred că asta este ceea ce trebuie să facem: să propunem legi care să se materializeze în fonduri pentru Constanţa, de aceea suntem parlamentari de Constanţa. La fel, dacă mă întrebaţi cu ce au beneficiat constănţenii pentru că CJC este acţionar la aeroport, eu vă spun că sunt foarte multe curse spre Italia, cu nişte sume începând de la 20 de euro, adică nişte sume derizorii, aşa că oamenii pot să se deplaseze în Italia, iar în curând şi în alte zone din Europa. Am înţeles că acum preşedintele Consiliului Judeţean are o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, pentru o cursă foarte, foarte ieftină până la Cluj şi retur, pentru cei care vor să plece de la Cluj în alte ţări europene.

Rep.: Dacă tot "daţi din casă", ştiţi că i se tot reproşează primarului Radu Mazăre că în Constanţa nu sunt suficiente spaţii verzi. Să înţelegem că odată ce l-aţi adus pe Remus Cernea pe lista USL de candidaţi, vor exista iniţiative pentru rezolvarea acestei probleme? Sau cum se discută la dumneavoastră în echipă problema amintită?

E.M.: Acesta este un clişeu: nu avem spaţii verzi. Cine a spus lucrul ăsta? Că zic 2-3 oameni sau un ONG care are o anumită părere, dar care este contrazis ulterior de autorităţi... ce înseamnă că nu sunt spaţii verzi? În Constanţa sunt foarte multe spaţii verzi. Este o discuţie care, după părerea mea, în cel mai scurt timp va ajunge în derizoriu. Nu se poate argumenta. A, că sunt ONG-uri care spun că "nu aveţi spaţii verzi", dar sunt şi ONG-uri care spun că sunt spaţii verzi. Asta e o chestiune care se măsoară într-un anumit fel şi eu cred că autorităţile locale şi cele centrale, Agenţia de Mediu Constanţa, monitorizează în permanenţă lucrurile acestea. Spaţiile verzi sunt menţinute în aranjamentele urbanistice din oraşul Constanţa pentru a scădea poluarea, pentru particulele de parf, iar la Constanţa nivelul este unul admisibil.

Rep.: Dacă la capitolul spaţii verzi suntem în regulă, cum rămâne cu modificările acelea la legea urbanismului? Facem blocuri cu zece etaje, sute de etaje pe litoral?

E.M.: Este vorba despre legea urbanismului la care eu am avut o sumedenie de amendamente. În principiu, eu nu spun în acea lege să construiască fiecare cum vrea, ci să se schimbe modalitatea de finanţare a realizării Planurilor Urbanistice Zonale. Adică, dacă până acum le puteau face şi le fac numai autorităţile locale, iar acest lucru vine ca urmare a unei ordonanţe pe care a dat-o Elena Udrea (fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale - n.r.), vrem să schimbăm acest lucru. Până să dea Elena Udrea acea ordonanţă, puteau face PUZ-uri şi privaţii. Practic, asta doresc eu să modific în lege, iar celelalte amendamente sunt în subsidiar. Ştiţi, de când a dat Udrea acea ordonanţă, investiţiile din România, care erau oricum lovite de criza imobiliară, s-au redus şi mai mult. Asta pentru că autorităţile locale nu au bani să facă PUZ-uri. Şi închipuiţi-vă că vin 200 de oameni sau firme să ceară PUZ-uri şi primăria spune că nu are bani să le facă. Dacă sunt, de exemplu, 200 de cereri, iar primăria are bani doar pentru 5, atunci ce face? Nu e corect să facă doar pentru unii, iar alţii să aştepte. Atunci, primăria decide să nu mai facă pentru nici unul, iar investiţiile sunt blocate.

Rep.: Dar modificările propuse de dumneavoastră au stârnit tot felul de discuţii, atacuri chiar, cum că vor răsări o grămadă de construcţii imense. Şi dumneavoastră aţi spus că sunt investitori care vor să facă în Mamaia zgârie-nori...

E.M.: Sunt, sunt. Dar se pot face şi acum, în situaţia actuală. Doar că iniţierea şi PUZ-ul nu îl poate face decât primăria. Dar mie nu mi se pare corect ca un domn care doreşte să facă o investiţie foarte mare în Mamaia şi să dea Dumnezeu să o facă, pentru că este bine pentru turism să aibă un PUZ făcut de primărie din bani publici. Ar trebui ca acest PUZ să fie plătit de investitor, nu de mine ca cetăţean sau de dumneavoastră. Ce îmi spuneţi dumneavoastră este ce reclamă pedelişti...

Rep.: Mi se pare firesc să fiu atentă şi la ce spun cei de la PDL, să ştiu ce susţine fiecare parte, să vă pot întreba exact despre ce este vorba, nu?

E.M.: Sigur că da, dar ei mint! Aşa cum au minţit patru ani, mint şi acum. Ei sunt foarte supăraţi că se strică legea doamnei Udrea şi că se revine la forma anterioară. Pentru că, de fapt, asta facem prin amendamentele mele: desfiinţez forma absurdă a legii făcută de Elena Udrea, care dorea ca PUZ-urile să nu mai fie făcute de investitori. Exista un mecanism...

Rep.: Care? Ce motive ar fi existat?

E.M.: La Constanţa, să spunem că se aprobau 200 de Planuri de Urbanism - mă refer la cereri, iar primăria Constanţa nu avea bani, pentru că are fondurile bine drămuite pentru alte cheltuieli. Şi, să spunem că se adunau şi la Cluj 200 de cereri pentru PUZ-uri care ar fi însumat 10 milioane de euro întocmirea planurilor. Guvernul PDL dădea 10 milioane de euro prin ordonanţă Primăriei Cluj şi îşi făcea PUZ-urile. Ideea era următoarea: să se facă investiţii numai unde vor ei. Deci, nu unde sunt investitori, ci numai unde vor ei. Şi ei probabil că şi-ar fi dorit ca un investitor care ar fi venit la Constanţa să facă un bloc sau un hotel să plece de la Constanţa, pentru că primăria nu are bani pentru PUZ, şi să se ducă frumos la Braşov, la primarul lor de laPDL şi să-l facă acolo. Sau la Cluj. Asta a vrut ei. Dacă tot fac atât pe deştepţii, pe marii îngrijoraţi faţă de urbanismul românesc, iată, vă spun eu de ce au dat această ordonanţă.

Rep.: Să presupunem că după alegeri rămâneţi la putere. Cine garantează că nu veţi face lucruri pe care acum le reclamaţi că le-a făcut greşit PDL-ul? Şi nu uitaţi că pe timpul Guvernării Adrian Năstase v-a fost reproşată aroganţa.

E.M.: Eu nu îmi aduc aminte, eu nu făceam politică pe vremea aceea. Noi nu putem fi atât de nesănătoşi la minte să facem atâta rău ca ei, care au făcut rău doar pentru că anumite oraşe, cum este Constanţa, au primari de altă culoare politică decât ei. Ei nu au pedepsit un primar, ei au pedepsit întreaga populaţie a Constanţei. Nu l-au pedepsit pe Mazăre sau pe Constantinescu, au pedepsit populaţia. Pedeliştii n-au fost zdraveni la minte când au pedepsit Constanţa pentru că Radu Mazăre este primar PSD.

Rep.: E prea dur ce spuneţi.

E.M.: Nu. Vreau să vă spun că, imediat ce USL a ajuns la guvernare, toate proiectele europene, care au stat în sertarul doamnei Udrea, ascunse şi prăfuite, au ieşit la suprafaţă. Era vorba de bani europeni. Ea nu semna. Acum deja au început lucrările. O să facem reabilitarea Zonei Peninsulare, cu 50 milioane de euro. Credeţi că proiectele astea s-au aprobat în 5 luni de când suntem la guvernare? Nu, ele s-au aprobat de mult, proiectele au fost bune, dar nu le semna Udrea. De ce? Pentru că era primar PSD la Constanţa. Credea că dacă nu face acest lucru nu mai câştigă alegerile Radu Mazăre. A câştigat alegerile Radu Mazăre, ei, PDL-iştii, au ieşit de la guvernare, problema este că aceste proiecte puteau fi gata deja. Ele sunt depuse de mult.

Rep.: În încheiere, puteţi să îmi spuneţi un lucru bun, unul singur, despre Elena Udrea? Poate se mai echilibrează puţin imaginea pe care i-aţi conturat-o dvs...

E.M. (pauză lungă): Încerc să extrag acum ceva din memorie... Aş putea să spun că este un om îngrijit din punct de vedere fizic. Vreţi să vă spun ce cred rău despre ea?

Rep.: Pe scurt, dacă se poate.

E.M.: Răzbunătoare, nedreaptă faţă de constănţeni şi atât, mă opresc aici.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108