REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Pentru a ascunde consumul de etnobotanice, tinerii spun că au căderi de calciu

Pentru a ascunde consumul de etnobotanice, tinerii spun că au căderi de calciu

Replica API 26 februarie 2014 | 00:00 132

Toate forţele s-au unit la Constanţa pentru a scoate elevii din ghearele drogurilor

Toate forţele s-au unit la Constanţa pentru a scoate elevii din ghearele drogurilor

Cum consumul de droguri chiar a devenit o problemă la nivelul judeţului Constanţa, Centrul Regional de Prevenire Evaluare si Cosiliere Antidrog a lansat un proiect local, denumit "Parteneriat Antidrog în Şcoală P.A.S. 2014" realizat în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului al Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa. Colaborarea va fi una strânsă, scopul fiind şi acela de a responsibiliza familiile copiilor. O problemă mare este legată de etnobotanice, al căror cost este unul redus şi nu face o gaură în bugetul familiei, pentru ca aceasta să-şi dea seama că este ceva în neregulă.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Adriana Oprea, din experienţa de la catedră, activitate derulată într-un grup şcolar de la marginea oraşului, părinţii începeau să-şi ridice semne de întrebare destul de târziu. "Cam după un an şi jumătate, doi ani, începeau să-şi pună problemele: de ce lipsesc noaptea, de ce mint, de ce au absenţe. Aceste etnobotanice aveau un preţ mic şi produceau o gaură insesizabilă în bugetul familiei. După o anumită perioadă de timp îşi dădeau şi părinţii seama. Eu mă apucasem să citesc din cărţi să văd care sunt simptomele şi cum îţi dai seama că un elev consumă. Ei invocau căderi de calciu, cu totul altceva. Este şi perioada de vârstă când apar diferite probleme pe fond endocrin, mai ales la băieţi, dar şi la fete, şi este foarte bine că această informare începe să apară din gimnaziu. Sunt convinsă că profesorii diriginţi, la orele de dirigenţie, vor avea aceste discuţii", a spus Adriana Oprea. De cealaltă parte, comisarul - şef Iulian Mândruţă a afirmat că este cunoscut faptul că A.N.A are mere, dar de data aceasta are şi idei. "Este o prioritate a Poliţiei române şi constănţene siguranţa copiilor noştri în şcoli. Pe lângă acest consum de droguri, de etnobotanice, ne confruntăm şi cu fapte de violenţă, furturi, şi reuşim să le facem faţă. Comparativ cu anul trecut, faptele antisociale au scăzut în şcoli. Pe lângă Poliţie şi şcoală şi părinţii au un cuvânt de spus. Sper să fim împreună de această dată", a spus omul legii.

De ce nu avem centre de tratare a celor care se droghează?

Potrivit comisarului de poliţie Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire Evaluare şi Cosiliere Antidrog Constanţa, este foarte important ca tânăra generaţie să fie informată cu privire la pericolele ce se expune odată cu consumul de droguri. "Practic, când se află într-un anturaj, unde se consumă, trebuie să aibă puterea şi tăria să refuze acest consum", a precizat Oprişan. Pe scurt, este foarte important ca ochii celor din jur să fie vigilenţi. Dacă dirigintele este preocupat de soarta elevilor, va observa un comportament deviant, va comunica părinţilor, psihologului şcolar sau invers, a susţinut inspectorul şcolar general adjunct. "Chiar vorbeam cu o colegă şi îmi spunea că nu şi-a dat seama decât la simulare, pentru că nu a scris nimic. Şi colegii ar trebui să participe, să spună: acel coleg are o problemă. E bine să informăm autorităţile despre acei copii şi cu adrese, cu numele de părinţi şi trebuie să vadă că de undeva apar constrângeri şi că lumea este atentă la aşa ceva. Eu, la momentul când am luat atitudine, am fost printre puţinii oameni ce a recunoscut că are o problemă la nivel de şcoală, am simţit, adunând autorităţi, că până la sfârşitul anului, lucrurile începuseră să fie sub control. Părinţii erau informaţi, recunoscuseră că ai lor copii au probleme. Se poate", a spus Adriana Oprea. Întrebat de ce la Constanţa nu există centre de tratare a persoanelor care cad în ghearele drogurilor, comisarul de poliţie Marius Cristian Oprişan a răpuns: "Nici cazuri nu am avut. În Constanţa, ce avem noi ca şi persoane consumatoare de droguri în asistenţă, sunt pe consum de marijuana şi etnobotanice. Deci, nu avem consumatori de droguri injectabile, pentru că aici este problema. Dar este Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare, unde se acordă tratament de specialitate pentru consumatorii de droguri injectabile, dacă este cazul".

Psihologii şcolari şi medicii, importanţi pentru elevi

Potrivit inspectorilor şcolari, psihologii din şcoli au un rol foarte important pentru elevi, însă, din nefericire, sunt puţini. "În oraşul Constanţa, majoritatea şcolilor au psiholog şcolar, în mediul rural avem probleme. Sunt alocaţi cam 800 de elevi la un psiholog şcolar. În 2009 am cerut o suplimentare şi am obţinut-o. Era vorba de 38 de psihologi şcolari. Cred că a fost un lucru bun. Nu sunt suficienţi, mai ales când sunt arondaţi unul la două şcoli. Avem şi astfel de cazuri", a spus Adriana Oprea. De asemenea, o mare problemă este constituită şi de medicii şcolari.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108