REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Percheziţii în Portul Constanţa: lucrări fictive cu firme-fantomă şi TVA încasat ilegal, cu sprijinul funcţionarilor bancari

Percheziţii în Portul Constanţa: lucrări fictive cu firme-fantomă şi TVA încasat ilegal, cu sprijinul funcţionarilor bancari

Replica API 14 martie 2014 | 00:00 287

Prejudiciu de peste 3,1 milioane de euro

Prejudiciu de peste 3,1 milioane de euro

Prejudiciu de peste 3 milioane de euro, 8 persoane şi o grupare infracţională specializată în spălare de bani şi evaziune fiscală. Au înfiinţat firme fantomă pentru a putea tranzacţiona banii, iar unele sedii se aflau şi în Portul Constanţa, dar şi prin judeţ. În plus, un administrator de firmă din port a ştiut de toată "tărăşenia" şi s-a băga cu bună ştiinţă în "afacere". Procurorii DIICOT au intrat pe fir şi au desfăşurat mai multe percheziţii în data de 11 martie, punând şi sechestru pe mai multe bunuri.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău au efectuat, la data de 11 martie 2014, 10 percheziţii la sedii sociale de societăţi comerciale şi puncte de lucru din Portul şi judeţul Constanţa, precum şi din judeţele Braşov şi Buzău şi din municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni privind destructurarea unui grup infracţional organizat format din 8 persoane, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală şi spalare de bani. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 - 2012, suspecţii C.R. si C.C. au înfiinţat mai multe societăţi comerciale, pe numele unor cetaţeni români şi moldoveni, cu sedii declarate la adrese fictive din portul şi din oraşul Constanţa. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă au fost întocmite documente fiscale pentru activităţi fictive de prestări servicii în portul şi judeţul Constanţa, în Bucureşti, Braşov şi Buzău. Lucrările au fost contractate de o societate comercială din Portul Constanţa, iar cu complicitatea administratorului acesteia, o parte dintre ele au fost subcontractate în mod fictiv firmelor fantomă, facturile de plată pentru operaţiunile fictive fiind înregistrate în evidenţele contabile. Prin acest mod de operare, cu sprijinul unor funcţionari bancari, coordonatorii grupului şi-au însuşit sume necuvenite de bani reprezentând TVA la plăţile pentru lucrările fictive, administratorul firmei subcontractoare evitând astfel plata impozitului pe profit. Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operaţiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale şi 27 de hard-diskuri. Valoarea prejudiciului estimat depăşeşte suma de 3,1 milioane de euro. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului. "Menţionăm că suspecţii din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie", au spus procurorii DIICOT.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108