REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

PERICOLELE din Constanţa: Femeia care a VRUT să-şi DECAPITEZE fiul

PERICOLELE din Constanţa: Femeia care a VRUT să-şi DECAPITEZE fiul

Replica API 16 februarie 2018 | 00:00 311

Un fel de ‘criminala de la metrou’. ÎNGRIJORĂTOR: Ar putea să scape de obligaţia de a se trata

Un fel de ‘criminala de la metrou’. ÎNGRIJORĂTOR: Ar putea să scape de obligaţia de a se trata

foto cu rol ilustrativ sursa Circleville Herald

Femeia care a încercat să-și decapiteze fiul ar putea să scape de tratamentul medical. Aceasta a ajuns în atenția oamenilor legii în anul 2010, după ce a intrat în camera fiului său cu un flex, în ideea de a-l răni. Atunci, în urma anchetei, s-a stabilit că ea are probleme psihice, motiv pentru care, în urma unei hotărâri judecătorești, a fost obligată la tratament medical. Acum se cere ridicarea acestei măsuri, judecătorii urmând să ia o decizie pe 7.03.2018.

Cazul ”criminalei de la metrou” a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele care ne pândesc la tot pasul: oameni cu probleme psihice, care ar putea deveni o amenințare oricând. Și astfel de cazuri sunt întâlnite și în Constanța. În 2016, spre exemplu, militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină marţi în zona Tomis 3 din municipiul Constanţa, pentru a debloca uşa unui apartament situat într-un bloc amplasat vizavi de Mega Image.

La faţa locului au ajuns şi oamenii legii dar şi un echipaj al Ambulanţei, cei care au sunat la 112 precizând că în interior s-ar afla două persoane, mamă şi fiică, cea din urmă cu probleme psihice, dar care nu răspund. Militarii au pătruns în locuinţă pe fereastră şi nu li s-a părut nimic ciudat, crezând că este vorba despre o confuzie şi asta pentru că ar fi fost întâmpinaţi de o femeie de circa 49 de ani (fiica) care le-ar fi spus că totul este în regulă, iar mama ei doarme.

Însă, la o verificare mai atentă, odată ce au intrat în camera vârstnicei (76), au descoperit că aceasta era decedată. În urma necropsiei s-a stabilit că bătrâna murise de vreo o lună de zile, timp în care fiica ei a locuit în apartament. Dacă în primă fază a existat suspiciunea că aceasta a vrut să-i încaseze pensia, apoi s-a stabilit că nu a fost vorba despre aşa ceva şi că ea avea probleme psihice.

Potrivit informaţiilor noastre, ea a fost supusă unor controale medicale, după care a ajuns în grija unor rude. De asemenea, anul acesta, locuitorii din cartierul Viile Noi ne-au sesizat cu privire la faptul că o vârstnică cu probleme este foarte agresivă, iar vecinii nu mai au liniște. Așa s-a întâmplat și în anul 2010, când Crina Juli Pîslaru, din Satul Nou, a intrat în camera fiului său cu un flex, cu gândul de a-l decapita.

În urma anchetei s-a stabilit că femeia are probleme psihice, motiv pentru care procurorii au cerut obligarea ei la tratament medical și au sesizat Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța. Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel pe 7.11.2013. ”Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-învinuită PÎSLARU CRINA JULI împotriva sentinţei penale nr.350/30.09.2013, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.7462/118/2013”, potrivit minutei judecătorești. Însă, pe 14.02.2018, la Tribunalul Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 981/118/2018, cu obiectul ”ridicare măsură tratament medical (art.245 NCPP) art 246 alin 2 Cpp”. Magistrații urmează să ia o decizie pe 7.03.2018.

Condiţiile de aplicare şi conţinutul măsurii obligării provizorie la tratament medical

Astfel, potrivit articolelor din Noul Cod de Procedură Penală menționate mai sus, judecătorul de drepturi şi libertăţi, pe durata urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în cursul procedurii de cameră preliminară, sau instanţa, în cursul judecăţii, poate dispune obligarea provizorie la tratament medical a suspectului sau inculpatului.

Măsura prevăzută la alin. (1) constă în obligarea suspectului sau inculpatului să urmeze în mod regulat tratamentul medical prescris de un medic de specialitate, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. Judecătorul de drepturi şi libertăţi şi judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra măsurii prevăzute la alin. (1) în camera de consiliu, prin încheiere motivată. Instanţa se pronunţă asupra măsurii prin încheiere motivată. Propunerea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de expertiza medico-legală din care să rezulte necesitatea aplicării măsurii obligării la tratament medical.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
are belengheru mic
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108