REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Peste 1.300 TONE DE ALGE, colectate de pe plajele din sudul litoralului în TREI NOPŢI!

Peste 1.300 TONE DE ALGE, colectate de pe plajele din sudul litoralului în TREI NOPŢI!

Replica API 7 august 2018 | 23:39 335

Având în vedere temperaturile ridicate din ultimele zile, fenomenul algal a luat amploare la țărmul Mării Negre. Angajații Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, au intervenit și numai în trei nopți au fost colectate peste 1.300 de tone de alge, din stațiunile din sudul litoralului românesc.

Astfel, în perioada 2 – 4 august au fost strânse de la linia ţărmului 200 de tone de alge din staţiunea Vama Veche, 520 de tone din Mangalia şi alte 580 de tone din restul staţiunilor aflate în sudul litoralului românesc (Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora), spun reprezentanții ABADL.

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

„Angajaţii instituţiei noastre strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşte capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu cate 3 echipe de 5-7 de muncitori şi utilaje ( încărcătoare frontale de mare capacitate, tractoare cu remorcă si autobasculante de diferite capacităţi), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu”, au precizat reprezentanții ABADL.

Strângerea algelor se face pe toată linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

„Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanţa, conform obligaţiilor legale şi contractuale a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea şi evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deşeuri. Meţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului. Totodată logistica necesară colectării şi transportului algelor de pe suprafeţele de plaje este îngreunată de lipsa zonelor de acces sau de turiştii şi riveranii care blochează căile de acces parcând necorespunzător autoturismele ceea ce face imposibilă trecerea utilajelor şi a autospecialelor”, a precizat directorul Hristu Uzun.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sunt mai importanti turistii decat locuitorii orasului? De acum voi plati taxele doar daca e curat in oras!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108