REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Petromin încă mai speră să îşi recupereze banii investiţi acum 19 ani, păpaţi de SC Vila SA

Petromin încă mai speră să îşi recupereze banii investiţi acum 19 ani, păpaţi de SC Vila SA

Replica API 28 mai 2012 | 00:00 234

În recurs la Curtea de Apel

În recurs la Curtea de Apel

Scandalul intrării în insolvenţă a SC Vila SA Constanţa, început în urmă cu mai mulţi ani, încă nu s-a finalizat. Dosarul cauzei s-a plimbat de la o instanţă la alta timp de mai mulţi ani, a ajuns chiar şi la Cluj, apoi s-a întors în teritoriu, dar încă nu s-a închis, mai ales că persoanele juridice care apar în calitate de creditori încă nu şi-au recuperat debitele. Printre părţile civile se numără Primăria Constanţa, Compania de Navigaţie Maritimă Petromin SA, DGFP Constanţa, 2 cabinete de experţi contabili şi alte părţi, în timp ce ca părţi civile apar toate instanţele din judeţul Constanţa, Oficiul Registrului Comerţului Constanţa, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, plus unele societăţi care reprezintă alte persoane.

De numele societăţii Vila SA se leagă multe scandaluri din anii '90, ca urmare a calităţii proaste a serviciilor. În 2006, SPIT Constanţa a iniţiat procedura de executare silită a societăţii, pentru stingerea datoriilor pe care firma le are faţă de creditorii enumeraţi, printre care şi Primăria Constanţa, asta după ce Vila SA a pierdut în instanţă mai multe procese. Societatea Petromin, care are de recuperat 35 de miliarde de lei, fapt pentru care a demarat o acţiune de executare silită a apartamentelor scărilor C şi D din blocul FZ12, situat pe strada Pescarilor. Primăria Constanţa are de recuperat un miliard de lei vechi, sumă aferentă taxelor pentru terenurile folosite de Vila SA în intervalul 2002-2006.

Cercetat de SIF pentru găuri de miliarde de lei, aduse statului

Tot în 2006, ofiţerii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ au dispus cercetarea în stare de libertate a administratorului societăţii, Ismail Turan, după ce au verificat evidenţele contabile aferente perioadei 1999-2005, existând indicii potrivit cărora administratorul păgubise bugetul de stat cu mai multe miliarde lei vechi. În urma verificărilor a reieşit faptul că în perioada respectivă, prin diminuarea voită a bazei de impozitare, prin intermediul SC Vila SA s-a creat un prejudiciu de 6,2 miliarde lei vechi, sumă ce trebuia virată bugetului de stat. Pe numele turcului mai erau deschise şi alte dosare de cercetare penală. Revenind la compania Petromin, motivul pentru care aceasta a cerut falimentul SC Vila SA este acela că în anul 1993, Petromin a încheiat un contract cu Vila SA, prin care cea din urmă se angaja să construiască locuinţe de serviciu pentru angajaţii companiei maritime. Astfel, în cartierul faleză Nord a fost ridicat blocul respectiv, însă nu a putut fi folosit, motiv pentru care Petromin a vrut să-şi recupereze cele 35 de miliarde prin executarea silită a SC Vila SA. În momentul de faţă, după ce dosarul a făcut un drum până la Cluj, acesta se află în recurs la Curtea de Apel Constanţa, vineri fiind înregistrat recursul, iar primul termen va avea loc pe data de 24 septembrie.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108