REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.3° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
25.3° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Plaja terapeutică dedicată persoanelor cu dizabilităţi, mărul discordiei la Constanța

Plaja terapeutică dedicată persoanelor cu dizabilităţi, mărul discordiei la Constanța

Replica API 6 martie 2018 | 00:56 649

Sectorul de plajă din municipiul Constanţa, care a fost alocat iniţial de către Apele Române organizaţiei non profit Centrul de Autism “Marea Neagră”, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale, a fost anulat, pentru a fi oferit spre închiriere unor beach baruri, potrivit celor care doreau să amenajeze plaja. Pe de altă parte Apele Române neagă acuzația, precizând că legislația din România nu permite oferirea spațiului cu titlu gratuit, iar instituția statului le-a oferit posibilitatea să participe la licitație, lucru pe care organizatorii plajei terapeutice au refuzat să o facă.

În semn de protest, Centrul „Marea Neagră” a transmis o Petiţie către Primul Ministru al României, doamnei Viorica Dăncilă, prin care solicită un control real la ABADL Constanţa, pentru a scoate la lumină aspectele semnalate. Proiectul de la malul Mării Negre ar fi trebuit să se realizeze din donaţii şi sponsorizări şi pe munca a sute de voluntari.

”Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private. Gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă”, a spus Adrian Gemănaru.

„Dacă în luna mai 2017 Apele Române ofereau gratuit un sector de plajă de 2 hectare pentru a fi amenajat cu o mulţime de ateliere terapeutice, după doar 8 luni de zile s-au razgandit şi au anulat proiectul, din dorinţa de a oferi acest sector de plajă unor agenti economici. Este îngrijorător cum Statul român pune piedici acestui proiect, deşi iniţial solicitarea de parteneriat a venit chiar din partea Administraţiei Bazinale Dobrogea Litoral.

Prin Adresa nr. 7689/31.05.2017, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral comunică Centrului de Autism “Marea Neagră” următoarele:

a) “am primit de-a lungul timpului multe solicitări și petiții referitoare la accesul pe plaje pentru persoanele cu dizabilități“ - mențiune care dovedește în mod clar că există solicitări din partea persoanelor care au nevoie de astfel de plaje amenajate.

b) 1. “salutăm inițiativa Asociației Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța și considerăm că demersurile au ca scop o activitate menită îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale”

2. “această inițiativă menită să îmbunătățească condițiile de viață pentru persoanele cu dizabilități, este binevenită și trebuie sprijinită”

3. ”considerăm acest proiect de amenajare a unei plaje pentru persoane cu dizabilități ca oportun” - toate aceste mențiuni dovedesc faptul că Statul român își dorește DOAR la nivel declarativ realizarea și amenajarea primului astfel de sector de plajă din România.

c) ”permitem desfășurarea evenimentului social pe plajă cu condiția respectării angajamentului că beneficiarii principali vor fi persoanele cu dizabilități și nevoi speciale, iar activitatea nu va fi una generatoare de venituri și că vor fi respectate condițiile tehnice de utilizare a plajei așa cum sunt specificate în legislația în vigoare” – mențiune care dovedește clar că Statul român (prin ABADL) a înțeles că acest sector de plajă va asigura servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilități

d) „propunem alocarea unei suprafețe de plajă cu deschidere de 200 m în zona oraș Constanța, acolo unde suprafață a fost mărită și este liberă de sarcini. Zona de plajă de la capătul str. Yokohama colț cu str. Salonic unde gradul de aglomerare este mult mai mic, iar drumul asfaltat ajunge până la limita plajei. Plajă are o deschidere la vest de 200 m și o suprafață totală de peste 20.000 mp care poate fi pusă la dispoziția Asociației”- mențiune care dovedește că Statul român a propus în mod direct sectorul de plajă, într-o zonă convenabilă juridic și neaglomerată, care poate fi pusă la dispoziție pentru realizarea proiectului.

e) ”promovarea proiectului va menționa ca parteneri în inițiativa socială: Ministerul Mediului, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral” – mențiune care dovedește intenția clară a Statului român (ABADL) doar de a se afișa ca partener în cadrul acestui proiect destinat realizării de facilități pentru persoanele cu nevoi speciale”, au transmis cei care doreau să amenajeze plaja.

Reprezentanții Apelor Române au precizat că nu există posibilitatea legală de a le oferi acestora plaja, chiar dacă ei susțin ideea și proiectul, însă organizatorii trebuie să participe la licitație. Nu există temei legal pentru a oferi gratuit o plajă, iar cum organizatorii au refuzat sub orice formă să participe la aceasta, nu au cum să ducă la bun sfârșit proiectul dorit.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tot ce se face la Centrul Marea Neagra e apa de ploaie. cine a fost acolo poate confirma. copiii aia cu autism nu au nevoie de plaja, au nevoie de terapeuti buni, experimentati. au nevoie de cat mai multe ore si efort sustinut si acasa. fetele alea haituite de gemanari, sunt coplesite. bani aruncati de parinti degeaba pe promisiuni desarte. mai este un centru se stat in Tomis Nord. cautati si alte variante. sper totusi sa le acorde si lor un colt de plaja.
1
0
pai sunt mai importante sezlongurile de acoloisi ia dreptul de aici ce-o sa ma duc eu in carut sa-i dau dreptul ar trebui sa mergem toti cu dezabilitatiinfatasediului cu cate unbastoninmana si sa le strigamsa vedemce vor face
0
0
Persoanele cu dizabilitati trebuie sa inteleaga ca si cei de la Apele Aromane au si ei nevoi speciale, cea mai stringenta fiind foamea de bani. In rest,cei de la asociatie probabil au picat de gusteri. ABADLeul urmarea ca plaja respectiva sa ajunga la cineva, si ca sa nu o ia altcineva, s-au facut ca o dau fundatiei. Acum, cand s-au linistit apele, au aruncat filantropia la gunoi. De vazut ce smecher o sa-si intinga sezlongurile pe plaja aia...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699