REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ploaia torenţială a făcut prăpăd în judeţ: oamenii şi-au văzut curţile inundate, drumurile distruse şi culturile compromise

Ploaia torenţială a făcut prăpăd în judeţ: oamenii şi-au văzut curţile inundate, drumurile distruse şi culturile compromise

Replica API 1 iulie 2013 | 00:00 95

Maşinile au fost înlocuite cu bărci

Maşinile au fost înlocuite cu bărci

Ploaia torenţială a făcut ravagii în localităţile din judeţul Constanţa. Pompierii de la ISU Dobrogea au primit peste 100 de sesizări în legătură cu inundaţiile care au avut loc pe aproape tot teritoriul. Apa a depăşit digurile de apărare şi a intrat în curţile oamenilor. Mulţi au rămas şi fără curent electric. Formarea bălţilor de dimensiuni impresionante au dus la blocarea circulaţiei rutiere. În oraşul Medgidia, în mai puţin de jumătate de oră, traficul a fost blocat în trei zone. La Cernavodă, centrul oraşului a fost inundat, primarul declarând că o situaţie atât de gravă nu s-a mai înregistrat până în prezent.

"În mai puţin de jumătate de oră, prin acumularea apei, s-a blocat circulaţia rutieră în trei locuri: sub podul de cale ferată, pe strada Poporului în zona "Fântână" şi pe strada Poporului în zona Portului Rutier. Cred că a plouat cu 40 litri pe metru pătrat. Acum monitorizăm situaţia împreună cu Poliţia Locală şi reprezentanţii RAJA. Aşteptăm să se mai potolească un pic ploaia, după care vom interveni pentru a debloca circulaţia şi pentru a scoate apa din curţile oamenilor, pentru că sunt sigur că s-a acumulat apă şi acolo", a declarat, ieri după-amiază, pentru "Replica", Marian Iordache, primarul oraşului Medgidia. În oraşul Cernavodă situaţia este cu adevărat critică. Apa depăşeşte un metru şi a reuşit să pătrundă peste digul de apărare dinspre canal. De asemenea, sunt multe surpări şi prăbuşiri de străzi. "Aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Este o situaţie fără precedent. Apa este de peste un metru şi a pătruns peste digul de apărare dinspre canal. Sunt multe surpări şi prăbuşiri de străzi. Doar ce astupasem găurile. Acum evaluăm împreună cu comandantul poliţiei pagubele, după care vom chema o comisie de la prefectură. Suntem nevoiţi să cerem sprijin, pentru că apa se va prelinge din centru, dar avem probleme cu conductele vechi. Ne străduim să facem ceva cu calea ferată şi cu căile navigabile ", a declarat, pentru "Replica", Gheorghe Hânsă, primarul oraşului Cernavodă.

"Drumurile sunt distruse de ploaie, iar culturile sunt compromise"

În comuna Rasova drumurile, după ce au fost reparate acum trei zile, au fost distruse de ploaie, iar culturile sunt compromise. " Drumurile sunt distruse de ploaie, iar culturile sunt compromise. Drumurile de abia le reparasem acum trei zile. Le cârpisem şi noi cum am putut. Balta de la Cochirleni s-a inundat. A venit apa de la Peştera. Bine cel puţin că nu au fost afectate gospodăriile. Vom trimite la Prefectură o situaţie exactă a lucrurilor mâine dimineaţă, după ce evaluăm pagubele, pentru că este într-adevăr o situaţie de urgenţă. Trebuie făcut ceva, pentru că oamenii nu mai pot ieşi din curţi. Drumurile sunt impracticabile", a mai declarat Mihalache Neamţu, primarul comunei Rasova. În comuna Mircea Vodă 60-70 % din străzi sunt afectate în proporţie de 50 %. La Sibrinu apa a trecut peste pod. "60-70 % din străzi sunt afectate în proporţie de 50 %. În localitatea Gherghina drumul comunal este afectat pe o porţiune de 700 de metri,pentru că apa vine în continuu de la Tortomanu. La Sibrinu apa a trecut peste pod. Am atras atenţia Prefecturii şi Apelor române încă de acum trei săptămâni asupra problemei de la Sibrinu. De la drumul judeţean E81 şi până la intrarea în sat s-a format o derea care se scurge în canal şi care s-a calbotat. Tot izlazul este inundat. Am instituit comandamentul de urgenţă. Trebuie să aşteptăm retragerea completă a apelor pentru a putea evalua exact pagubele. Unde s-a putut, am intervenit deja cu lucrătorii primăriei pentru a scoate apa din curţile oamenilor cu motopompa", a declarat Dumitru Dedu, primarul comunei Mircea Vodă.

Nivelul apei a depăşit în unele zone un metru înălţime!

O situaţie deosebită este în localitatea Anghel Saligny, unde nivelul apelor a ajuns în unele zone la peste un metru înălţime. SC RAJA SA a trimis în această localitate 2 vidanje şi un excavator pentru degajarea drumului către localitate, drum blocat de aluviunile aduse de ape. Situaţia a fost critică în mai multe locuri, în special în Cernavodă, acolo unde apa a depăşit digurile de apărare, străzile au fost inundate, la fel şi curţile oamenilor. Nici Saligny nu a fost ocolită de puhoaie, RAJA trimiţând motopompe de mare putere pentru a-i ajuta pe oameni. "Punctele nevralgice sunt Cernavodă şi partea de sud, Saligny şi cele două sate, Ştefan cel Mare şi Faclia. RAJA a trimis acolo 4 motopompe de mare putere, de peste 180 m cubi/secundă. Nu ştiu exact cum le-au împărţit, două au rămas în Cernavodă şi restul spre Saligny, unde situaţia este mai grea. RAJA a promis că trimite şi o vidanjă, pentru a scoate apa din curţile oamenilor din Cernavodă. Tot ce avem împingem spre acea zonă să-i scoatem din necaz pe acei oameni", a declarat, ieri, prefectul Constanţei, Eugen Bola. Nici localităţile Tuzla, Costineşti şi Stupina nu au avut parte de o situaţie mai fericită. În Tuzla aproximativ 6 case au fost inundate, iar la Stupina mai multe curţi au fost invadate de ape.

Apa a intrat în curţile oamenilor din Stupina din cauza CNADNR-ului

"În Tuzla au fost 5-6 case inundate, în Costineşti, dar s-a rezolvat problema, a fost câte o autospecială ISU în fiecare localitate. O situaţie deosebită este la Stupina, unde avem mai multe curţi inundate, pentru că acum drumul se lărgeşte, iar cei de la CNADNR au lichidat rigolele şi au nivelat în stânga şi în dreapta drumului pentru a-l lărgi. Apa nu poate să fie direcţionată şi din această cauză avem o problemă, pentru că a intrat în curţile oamenilor. Am vorbit cu domnul primar, era acolo, are două motopompe, termina treaba şi pe urmă poate se duce la Băltăgeşti, Siriu şi în toată zona", a mai precizat Eugen Bola. Nici municipiul Constanţa nu a fost ferit de puhoaie, ploaia abundentă dând peste cap sistemul de canalizare. Staţiunea Mamaia a fost copleşită de ape, mai multe parcări fiind inundate. Echipele RAJA şi nu numai au intervenit atât în staţiunea Mamaia, dar şi în municipiul Constanţa, acolo unde toate solicitările au fost rezolvate.

Traficul rutier pe DN22C, blocat din cauza aluviunilor aduse de ploaie

Tot din cauza ploii, traficul rutier a fost blocat pe DN22C Cernavodă - Murfatlar, în zona localităţii Faclia, din cauza aluviunilor aduse de ploaie torenţială şi depuse pe carosabil. Circulaţia autovehiculelor a fost îngreunată şi pe DN39 Constanţa - Mangalia, în zona localităţii Tuzla, apa acoperind o bandă de rulare a şoselei. Amintim că Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit, în intervalul 30 iunie, ora 12:00 - 1 iulie, ora 14:00, Cod Galben pe râurile din Dobrogea, din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Marieta ŞTEFAN, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108