REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Podul rutier din Portul Constanţa, ridicat pe terenurile neexpropriate ale oamenilor

Podul rutier din Portul Constanţa, ridicat pe terenurile neexpropriate ale oamenilor

Replica API 24 august 2012 | 00:00 141

Şeful Investigaţiilor Criminale din IPJ, ţepuit cu 50.000 de euro

Şeful Investigaţiilor Criminale din IPJ, ţepuit cu 50.000 de euro

Podul rutier de peste Canalul Dunăre Marea Neagră, de pe teritoriul Agigei, care urmează să facă legătura dintre Portul Constanţa şi Autostrada Soarelui, devine unul din cele mai controversate proiecte de infrastructură de pe litoralul românesc, din cauza nenumăratelor probleme legale pe care le-a ridicat de-a lungul timpului. Mai întâi, după ce s-au plătit câteva milioane de euro pentru studii aprofundate şi demararea lucrărilor, constructorii au constatat că ridicau un pod pentru trafic greu pe un teren la fel de solid ca o mlaştină. Astfel încât proiectul a trebuit refăcut, iar la mai bine de un an de la termenul limită de finalizare a lucrărilor podul se construia cu câţiva zeci de metri mai încolo de traseul iniţial. Pe urmă, s-a ajuns la concluzia că întârzierea şi refacerea proiectului înseamnă pentru statul român cheltuieli suplimentare de peste 8 milioane de euro, după cum anunţa, la finele lui 2011, chiar directorul general de atunci al Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa, Andrei Aurelian Popa, ceea ce ridică investiţia finală la peste 43 milioane de euro.

Cu toate acestea, nimeni nu pare deranjat de faptul că Search Corporation SRL Bucureşti, adică firma care a realizat atât de prost proiectul, a încasat până acum peste 100 de miliarde de lei vechi, din sursele noastre, pentru o lucrare care a trebuit modificată radical pe parcurs. Evident, devierea traseului pe care se urma să fie construit podul, conform proiectului iniţial, a însemnat lucrări specifice pe terenuri care nu au fost luate în calcul. Terenuri care au proprietari, logic, dar acest lucru nu i-a impresionat de fel, nici pe beneficiarul podului, Portul Constanţa, cu atât mai puţin pe constructor, SC Apolodor Comimpex SRL. Aşa se face că, în acest moment, nu numai că acolo este şantier în toată regula, dar s-au ridicat picioare de pod pe terenuri private, fără ca proprietarii să aibă habar de acest lucru, nu mai spunem să fi fost despăgubiţi. Reprezentanţii Apolodor nu au, niciodată, nici un răspuns de dat proprietarilor, cărora nu le vine să creadă că cineva le poate lua cu japca terenurile, fără să fi fost măcar anunţaţi de acest lucru. La rândul lor, oficialii administraţiei portuare şi ai Ministerului Transporturilor nu oferă nici o soluţie sau dau răspunsuri în doi peri, şi asta după ce au fost notificaţi de proprietarii terenurilor să oprească lucrările abuzive. Practic, podul se contruieşte în acest moment pe pământul oamenilor, care asistă neputincioşi, de pe margine, cum le este luată cu japca proprietatea. Din informaţiile noastre, Apolodor şi APC au intrat şi construiesc abuziv pe circa 7.000 de metri pătraţi, suprafaţă cu 4 proprietari, în cote aproximativ egale: Ion Iosif, Constantin Chitic, Ilie Bundache şi Gheorghe Lupşe. Fiecare din ei a notificat atât constructorul, cât şi ministerul, dar au fost ignoraţi, iar lucrările continuă fără acordul lor şi fără ca cineva să-i cheme pentru a încheia un contract de expropriere. Potrivit evaluărilor făcute de Search Corporation, metrul pătrat de teren din zona respectivă costă peste 30 de euro, ceea ce înseamnă că cei patru proprietari au fost înşelaţi cu mai bine de 210.000 de euro. Ca un amănunt inedit, unul dintre cei ţepuiţi, Gheorghe Lupşe, este şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108