REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliţistele din Constanţa, întrebate dacă au fost atinse sau dacă li s-au spus bancuri cu blonde

Poliţistele din Constanţa, întrebate dacă au fost atinse sau dacă li s-au spus bancuri cu blonde

Replica API 15 ianuarie 2013 | 00:00 113

Teste de dragul testării?!

Teste de dragul testării?!

Poliţistele din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost supuse setului de întrebări, de către echipa de sociologi şi psihologi din cadrul MAI şi IGPR. Evaluarea a început la Constanţa încă de luni, orele 8.30, când poliţistele din cadrul IPJ au fost supuse chestionarelor, urmând ca marţi, 15 ianuarie, echipa de evaluatori să se deplaseze la Poliţia Transporturi, cât şi la alte structuri. Testele sunt autointitulate ca având caracter confidenţial, iar întrebările vizează dacă femeile angajate în Poliţie sunt discriminate în vreun fel.

Vizita echipei din cadrul MAI şi IGPR va dura 3 zile la Constanţa. Reamintim că decizia vine din partea ministrului de Interne, Radu Stroe, care a declarat că vrea să stopeze scandalurile din cadrul inspectoratelor, menţionând că va ancheta orice sesizare, fie ea şi mai veche. Demersul vine după scandalurile cu tentă sexuală, edificator în acest sens fiind cel care a condus la decapitarea IPJ Olt, urmat de cel de la Bihor. Revenind la caracterul aşa-zis "confidenţial" al testelor, facem precizarea că oamenii legii consideră că secretul este "violat" prin simplul fapt că interviurile au loc faţă în faţă. Apoi, pe fişe sunt trecute serviciile din care fac parte femeile chestionate. Prin urmare, ele sunt uşor de depistat în cazul în care cineva chiar vrea să afle cine şi-a reclamat colegul sau superiorul. Chiar şi întrebările au suscitat polemici, şi asta chiar în rândul femeilor poliţist, unele dintre ele considerând că fiecare interpretează diferit un banc. "Unii se pot simţi lezaţi la bancuri despre blonde, pe alţii poţi să îi şi înjuri, că nu au nici o problemă. Depinde de fiecare, este o chestiune subiectivă", ne-a precizat, sub protecţia anonimatului, un om al legii. Comentariul a venit în contextul în care una dintre întrebări din chestionar a fost de genul: "Aţi fost ţinta unor bancuri cu tentă sexuală?", iar o altă întrebare a fost formulată de maniera: "Aţi fost înjurată? (de colegi- n.r.)". Alte întrebări la care au răspuns poliţistele sunt: "Aţi fost abuzată?"; "Aţi fost atinsă?"; "V-aţi simţit discriminată?". Menţionăm că la aceste întrebări vor răspunde toate femeile din Poliţie, în fiecare judeţ deplasându-se astfel de echipe din cadrul ministerului de resort. Ca şi în judeţul Sibiu, şi la Constanţa oamenii legii s-au plâns că organizarea testării este defectuoasă: "Toată lumea este convocată în acelaşi timp. Stăm şi ne înghesuim pe la uşi, în loc să existe o programare. E degradant şi e pierdere de timp". "Întrucât nu există cu adevărat confidenţialitate, duce cu gândul la faptul că nu se vrea cu adevărat să se afle dacă există în vreun inspectorat probleme", au mai spus oamenii legii.

Liliana CHIRU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108