REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Poliţiştii au explicat constănţenilor cum acţionează escrocii prin metoda Accidentul

Poliţiştii au explicat constănţenilor cum acţionează escrocii prin metoda Accidentul

Replica API 15 ianuarie 2016 | 00:05 186

Mare atenţie!

Mare atenţie!

Întrucât infractorii continuă să acţioneze prin metoda Accidentul, o vârstnică din Constanţa fiind înşelată chiar luna aceasta, oamenii legii au decis să continue acţiunile de prevenire. Astfel, în data de 13 ianuarie, poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului de Ordine Publică şi poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 5 Poliţie Constanţa, au continuat seria activităţilor cu caracter informativ-preventiv conform programelor, proiectelor şi campaniilor de prevenire a criminalităţii aflate în derulare atât la nivel naţional cât şi la nivel local.

Activităţile s-au desfăşurat în zona CET, la Asociaţiile de Proprietari, poliţiştii oferind sfaturi de prevenire a victimizării cetăţenilor, acordând atenţie deosebită persoanelor de vârsta a treia, recomandându-le acestora să fie precauţi în ceea ce priveşte telefoanele pe care le primesc de la „aşa-zise” rude care relatează că au fost implicate într-un accident şi că au nevoie de sume de bani pentru rezolvarea acestora, deoarece pot fi victime ale infracţiuni de înşelăciune prin metoda „accidentul”.

De asemenea, poliţiştii au recomandat cetăţenilor să fie atenţi la buzunare şi poşete atunci când se deplasează în zone aglomerate sau în mijloacele de transport şi de fiecare dată când părăsesc locuinţa să nu lase geamurile deschise, atingând astfel subiectul prevenirii furturilor din buzunare şi din locuinţe.

Scopul acestor campanii de prevenire constă în informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de siguranţă personală pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, precum şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Acţiunile au avut un impact pozitiv asupra populaţiei, vizibil prin feed-back-ul pozitiv oferit oamenilor legii care vor continua permanent astfel de activităţi.

Atenție: ce trebuie să facem când suntem apelați de escroci!

Potrivit polițiștilor, verificaţi imediat dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi la acea autoritate pentru confirmare); dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, anunţaţi imediat Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin. Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact aparent întâmplător.

Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini. Nu daţi bani necunoscuţilor sub niciun motiv! În situaţii similare, în care vi s-au solicitat bani pentru a fi soluţionat un accident rutier sau pentru intervenţii medicale rezultate din accidente, apelaţii imediat 112!!

Trebuie să cunoașteți faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/ eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. În conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108