REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliţiştii care ţineau de 6 pentru hoţi: "Ce să fac eu cu un milion, îmi dai 5, că te împuşc"

Poliţiştii care ţineau de 6 pentru hoţi: "Ce să fac eu cu un milion, îmi dai 5, că te împuşc"

Replica API 21 martie 2012 | 00:00 165

Mână în mână cu infractorii din Portul Constanţa - vezi lista cu "oamenii legii" reţinuţi la beci!

Mână în mână cu infractorii din Portul Constanţa - vezi lista cu "oamenii legii" reţinuţi la beci!

Acţiune de proporţie a poliţiştilor, ieri dimineaţă, la Constanţa. Vizaţi sunt, culmea, alţi poliţişti, cercetaţi laolaltă cu o grupare de hoţi din vagoanele şi containerele sosite în Portul Constanţa. Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, ofiţerii DGA, însoţiţi de jandarmi, au reţinut o duzină de poliţişti, dintre care 9 agenţi din cadrul Poliţiei Port, unul de la Secţia Regională a Poliţiei Transporturi şi doi agenţi din cadrul IPJ Constanţa - Secţia 5.

Acuzaţiile în cazul celor anchetaţi sunt grave. În cazul poliţiştilor s-au reţinut infracţiuni de corupţie, respectiv abuz în serviciu, luare de mită şi alte fapte care au legătură cu acestea, iar în cazul hoţilor, în număr de peste 40, s-au reţinut fapte ca asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, dare de mită şi alte fapte, toate săvârşite sub forma unui concurs de infracţiuni. Potrivit anchetatorilor, poliţiştii erau filaţi de 4 luni, timp în care s-au adunat destule probe împotriva celor implicaţi, pentru a se cere arestarea lor. De precizat că faptele reţinute în sarcina lor au fost comise, cu preponderenţă, în Portul Constanţa, considerat considerat o "zonă sensibilă", mai ales după ce un alt dosar de corupţie a fost deschis anul trecut, fiind implicaţi chiar şi înalţi demnitari. De această dată, mai mulţi poliţişti sunt acuzaţi că i-au sprijinit pe membrii unui grup infracţional specializat în furturi. "Erau mână în mână cu hoţii. Noi îi anchetam pe hoţi şi am dat peste poliţişti. Aşa am ajuns să-i anchetăm la un loc cu hoţii. Nu pot avea milă de ei", ne-a declarat inspectorul-şef al IPJ Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu.

Jaf la drumul mare şi "taxă de pantă"

În cadrul unei conferinţe de presă, procurorul Teodor Niţă a declarat că în acest dosar sunt vizate 57 de persoane, dintre care un număr de 40 sunt hoţi care operau în Port. Hoţii beneficiau de ajutorul agenţilor de pază, pentru a fura marfă din vagoane, dar şi a poliţiştilor, pentru a o transporta în siguranţă, fără a avea probleme. Practic, hoţii încărcau diferite mărfuri în dube, după care erau însoţiţi de poliţiştii antemergători în afara Portului. "Rupeau sigiliile vagoanelor de marfă pe care le goneau, apoi resigilau trapele vagoanelor. Sigiliile erau procurate de la poliţişti (...) Este o zonă în Port unde drumul este în pantă, iar acolo era permanent un poliţist care cerea taxa de pantă. Dacă mecanicii trenurilor vedeau că se fură din vagoane, sunau la 112, iar poliţiştii implicaţi îi avertizau imediat pe hoţi să părăsească zona", susţine procurorul. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Public, s-a început urmărirea penală pentru 57 de persoane, iar alte 15 persoane, suspectate că fac parte din acelaşi grup, încă nu au fost identificate, dar sunt căutate de oamenii legii. Referitor la sumele de bani care fac obiectul infracţiunilor de luare de mită, procurorii ne-au precizat că agenţii de pază primeau 50 lei pentru un singur furt pe tură, iar agenţii de poliţie primeau 100 lei. Potrivit procurorului, unul dintre agenţi s-a enervat, la un moment dat, pe motiv că a primit numai 100 lei, în loc de 500 cât ar fi vrut, şi i-a ameninţat telefonic pe capii grupului de hoţi că îşi va face datoria poliţienească şi va face uz de armă dacă nu va fi "motivat" cu mai mulţi bani, fără să ştie că telefonul îi era interceptat. Potrivit surselor noastre, cel care cerea 5 milioane, nu 1 milion - suma fiind considerată prea mică -, era poliţistul Cosmin Buştiuc. Procurorul mai spune că marfa furată era transportată în diverse locuri, unde era vândută la preţuri mai mici faţă de preţul pieţei. Astfel, la sediul unei societăţi comerciale din Ciucurova, judeţul Tulcea, s-au găsit 500 de tone de uree furată din Portul Constanţa. Toate persoanele reţinute au fost conduse la sediul DGA din incinta Gărzii de Coastă pentru a fi audiate, întrucât la Parchet nu era loc suficient.

Lotul celor 8 poliţişti reţinuţi

La încheierea ediţiei, ultimele informaţii erau că din "lotul" de infractori făceau parte şi trei agenţi de pază, precum şi 20 de poliţişti, dintre care 8 au fost reţinuţi şi urmează să fie formulată propunerea de arestare preventivă. Cei reţinuţi, după audieri-maraton, sunt Cosmin Buştiuc, acesta având deja antecedente (el a mai fost cercetat fiind acuzat că s-ar afla în cârdăşie cu hoţii din Portul Constanţa), Florin Ioan Ghica, Demirel Cadâr (de la Grup Nave), Emil Boghiu (angajat la Poliţia Transporturi), Tamer Asan, Cristian Moşoiu, Tiberiu Neacşu (Transporturi), Cristian Badea (Secţia 5 Poliţie). Facem precizarea că, tot de la Secţia 5 a fost audiat şi Ciprian Enache, care a avut anii trecuţi probleme cu o tânără care l-a acuzat de violenţă, însă, la finalul zilei, acesta a fost liber să plece acasă.

Daniel ALBU, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108