REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Pompierii constănţeni au un nou coleg, specializat în caz de cutremure

Pompierii constănţeni au un nou coleg, specializat în caz de cutremure

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 137

Un nas în plus pentru identificarea eventualelor victime

Un nas în plus pentru identificarea eventualelor victime

Pompierii de la ISU Dobrogea au de vineri, 1 februarie a.c., un nou "coleg". Acesta este un câine rasa ciobănesc german, în vârstă de opt luni, adus de la Sibiu, din Centrul Canin, unde se pregătesc câinii de serviciu. Pompierii vor să-l folosească pentru situaţiile de urgenţă, în special în cazul unor cutremure, pentru semnalarea victimelor.

Câinele va fi dresat să "adulmece" atât persoanele decedate, cât şi pe cele aflate sub dărâmături, în cadrul unui program de socializare. Patrupedul, însoţit de conductorul lui va fi dresat timp de şase luni, în cadrul Asociaţiei "Hobby" din Constanţa. Această asociaţie dresează şi formează câini detectivi pentru căutare de persoane dispărute, în special copiii dispăruţi, animalele fiind folosite pentru detecţie şi discriminări de mirosuri. Parteneri ai Asociaţiei "Hobby" sunt Ministerul Internelor şi Administraţiei şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. Membrii asociaţiei colaborează cu ISU Dobrogea şi cu voluntarii Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor în vederea protejării animalelor şi a mediului. După terminarea antrenamentelor, câinele, care este de fapt o femelă, se va întoarce la Sibiu, unde va susţine un examen împreună cu conductorul său. Câinele trebuie antrenat cel puţin două-trei ore pe zi, în diferite medii. "Sunt făcute antrenamente zilnice de cel puţin două-trei ore, cu pauzele de rigoare bineînţeles. Câinele trebuie dus în diferite medii, în pădure, pe câmp, pentru că dacă Doamne fereşte se întâmplă să avem un cutremur, animalul trebuie să detecteze mirosurile şi să le diferenţieze în orice loc. Ideal ar fi să fie ţinut de conductor acasă, pentru că în felul acesta animalul se ataşează de el. Oricum nu este recomandat să fie ţinut într-un ţarc izolat sau într-un mediu unde se fumează. Cea mai bună rasă pentru situaţii de urgenţă este "Blood Hund", dar este foarte scumpă. Toate rasele care au botul lung fac performanţă în acest domeniu, datorită unor cili de miros mai dezvoltaţi. În străinătate sunt folosiţi şi în cazul incendiilor, în special dacă acea clădire este asigurată pentru o sumă mare, pentru a fi siguri că focul nu a fost provocat. Câinii semnalează dacă s-au folosit acceleratori de arderi. Avem şi noi nevoie de asemenea câini şi i-am putea dresa, dacă am beneficia de un spaţiu adecvat. Chiar şi o clădire mai veche ar fi bună şi de aceea am cerut sprijin Consiliului Judeţean Constanţa", a declarat, pentru "Replica", Zeadin Murat, voluntar la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor din Constanţa.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108