REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Portuarii au protestat la Primărie cu tricouri inscripţionate "Obraznic în republica Mazăre" - VIDEO

Portuarii au protestat la Primărie cu tricouri inscripţionate "Obraznic în republica Mazăre" - VIDEO

Replica API 30 mai 2014 | 00:00 184

Demers împotriva preluării unui nou pachet de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate

Demers împotriva preluării unui nou pachet de acţiuni de la Portul Constanţa la municipalitate

Peste 1.000 de persoane au protestat, joi, în faţa Primăriei Constanţa şi a Instituţiei Prefectului, într-o nouă serie de încercare de stopare a municipalităţii să obţină încă 13% din acţiunile Portului Constanţa. Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) li s-au alăturat şi alte structuri, precum Blocul Naţional Sindical (BNS) sau sindicatul agenţilor de poliţie, ultimii fiind prilej pentru liderul FNSP, Mircea Burlacu, să îl ironizeze pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, susţinând că "nu au venit cu foaia, puteţi sta liniştit".

Între orele 11:00 şi 14:30, tobele, vuvuzelele şi fluierele le-au stricat programul de lucru al angajaţilor Primăriei. Teribil de zgomotoşi, sindicaliştii s-au opus demersurilor municipalităţii în privinţa Portului, iar Burlacu a fost mai dezlănţuit ca oricând, invocând faptul că nu doar Mazăre, ci şi premierul Victor Ponta i-a minţit pe lucrătorii portuari, în privinţa legislaţiei muncii. "Suntem, astăzi, aici. Lucrători portuari, cetăţeni ai Constanţei, sindicalişti, protestatari din cadrul BNS, pentru a protesta pe trei obiective principale. Guvernul Ponta, guvernul mincinos, care ne-a promis că, în prima zi de guvernare, ne va da legislaţia muncii, cea care ne-a fost furată. Ne-au minţit şi ne mint în continuare! Al doilea obiectiv al protestului, care are o denumire generică şi bine conturată, este: Jos labele de pe Port, Radu Mazăre! Iar, al treilea obiectiv, poate cel mai important dintre toate, am făcut cu toţii o greşeală. Am dat un vot de blam unora şi i-am pus pe alţii, cu 70% la putere! Singurul lucru pe care ei l-au înţeles a fost acela că trebuie să împartă ţara cu baronii locali şi încearcă s-o sfâşie. De aceea, astăzi, noi, Constanţa, cerem desfiinţarea "republicii Radu Mazăre"!", a declarat Burlacu, susţinut ulterior în privinţa legislaţiei muncii şi de preşedintele BNS, Dumitru Costin.

"Am o declaraţie a unuia dintre oamenii importanţi ai acestui oraş, care spunea vis-a-vis de iniţiativa noastră şi de ceea ce se întâmplă astăzi aici că e un caraghioslâc. Termenul este foarte familiar, atât în comunicare, cât şi în comportare, prin tot ceea ce face. Aş vrea să vă comunic, din partea mea, personal, următoarele mesaje: consider că e un caraghioslâc faptul că oamenii importanţi care conduc această ţară, domnul prim-ministru Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, liderii politici ai acestei ţări, au semnat alături de mine şi de alţi colegi din mişcarea sindicală, pe când erau în opoziţie acum trei anişori, un document prin care îşi asumau că, odată ajunşi la putere, vor modifica legislaţia muncii pentru lucrătorii din această ţară", a declarat Dumitru Costin, care a avut un discurs "piperat" prin folosirea excesivă şi ironică a cuvântului "caraghioslâc", termen des utilizat de Radu Mazăre. De altfel, liderul BNS a fost ironic încă de la începutul intervenţiei, făcând o paralelă între sărbătoarea Înălţării şi vestimentaţiile extravagante ale lui Radu Mazăre. "Ţinând cont de însemnătatea creştină a acestei zile, am putea să-l vedem apărând pe treptele Primăriei îmbrăcat în Iisus Hristos", a precizat Dumitru Costin. Burlacu s-a dezlănţuit şi pe modalitatea prin care Radu Mazăre a primit semnăturile din partea constănţenilor, prin care îşi dau acordul ca municipalitatea să beneficieze de o creştere cu încă 13% a acţiunilor în Port. Liderul FNSP susţine că Radu Mazăre i-a constrâns pe pensionari, într-o "încercare mizerabilă", prin care a reuşit doar să agite spiritele şi să-i întoarcă pe pensionari împotriva lucrătorilor portuari.

"În încercarea lui, încercare mizerabilă de a învrăjbi comunitatea portuară cu pensionarii acestui oraş, n-a făcut altceva decât să şantajeze acei săraci ai Constanţei cu pachetele, pentru a-i oferi zecile de mii de semnături cu care se laudă, ca şi când pensionarii ar fi cei care trebuie să hotărască dacă Portul Constanţa să fie la pofta lui Mazăre sau nu. Îl anunţăm astăzi că nu pensionarii, chiar dacă ne sunt atât de dragi, nu vor hotărî soarta Portului Constanţa. Soarta Portului Constanţa o va lămuri autoritatea statului român şi comunitatea portuară. Să nu-şi închipuie Mazăre că va apuca să intre în Portul Constanţa. Portul Constanţa este, în egală măsură, al nostru, al tuturor, cetăţeni ai României, din Satu Mare, din Argeş, din Bucureşti, de oriunde, nu este Portul Constanţa al lui Radu Mazăre, să creadă că poate să facă ce vrea cu el", a declarat Burlacu. Liderul FNSP nu a ezitat să sporească ritmul atacurilor şi consideră că singurul vinovat pentru preţul record la gigacalorie este Radu Mazăre. "Am stat de vorbă la Prefectură cu Radu Mazăre. După un discurs stereotip, cu care nu mai impresionează pe nimeni, prin care vinde gogoşi şi pune în comparaţie Portul Constanţa cu staţiunea Mamaia, de altfel o staţiune destul de modestă, indiferent cât s-ar lăuda cu ea, l-am întrebat pe Radu Mazăre, care vinde gogoşi că va ieftini gigacaloria: a luat 12 milioane de lei din 2008 şi până acum. Ce a făcut Radu Mazăre cu banii? A triplat gigacaloria, fraţilor, de la 120 de lei la 360 de lei! (...) Dacă a te opune lui Radu Mazăre înseamnă că eşti impertinent şi obraznic, Radu Mazăre află că sunt şi impertinent şi obraznic!", a declarat Burlacu. O părere similară a avut şi Dumitru Costin. "Respect acest oraş şi oamenii care trăiesc aici şi care îşi câştigă existenţa din muncă sau au ajuns la vârsta de pensie. Cel puţin pentru acest judeţ am adus milioane bune de euro sub formă de proiecte pe finanţare europeană, este judeţul aflat pe primul loc la suma de bani pe care am adus-o aici împreună cu colegii mei, pentru că vă iubesc şi vă respect, constănţeni!", a declarat Dumitru Costin.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108