REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Potopul de pe lume în Constanţa: case inundate, drumuri rupte şi oameni disperaţi

Potopul de pe lume în Constanţa: case inundate, drumuri rupte şi oameni disperaţi

Replica API 21 iunie 2014 | 00:00 2578

Bilanţul inundaţiilor pe litoral: apa trece, necazurile rămân!

Bilanţul inundaţiilor pe litoral: apa trece, necazurile rămân!

Un adevărat potop, cu tunete şi fulgere s-a abătut, joi noaptea, deasupra judeţului Constanţa. În toate localităţile a plouat torenţial şi s-a circulat cu dificultate. Drumul Comunal 31 a fost distrus, iar mai multe case au fost inundate. Este greu de estimat cât le va lua oamenilor să-şi revină după inundaţiile care i-au lovit. Potrivit situaţiei hidrometeorologice cod portocaliu, în intervalul 19.06.2014 ora 06:00 - 20.06.2014 ora 09:00, s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii însoţite de descărcări electrice şi vijelie: Adamclisi - 89 l/mp; Constanţa - 58 l/mp; Mangalia - 127 l/mp; Medgidia - 11,8 l/mp; Cernavodă - 7,2 l/mp; Hârşova - 6 l/mp; Ion Corvin, sat Brebeni - 100 l/mp; Deleni - 60 l/mp; Albeşti - 130 l/mp; Bugeac - 19 l/mp; Biruinţa - 132 l/mp; Techirghiol - 77 l/mp; Tuzla - 78 l/mp; Lumina - 30 l/mp; Ostrov - 22 l/mp; Almalău - 22,5 l/mp; Oltina - 60 l/mp; Aliman - 28 l/mp; Siminoc - 22 l/mp; Ciocârlia - 32 l/mp; Bărăganu - 16 l/mp; Casicea - 40 l/mp; Dunăreni - 52 l/mp; Nisipari - 12 l/mp.

Urmare a precipitaţilor cu caracter torenţial au fost înregistrate următoarele pagube: 1 casă inundată în satul Şipote; 70 ha inundate iniţial în satul Zorile, din care au rămas afectate 5 ha; 9,5 km de drum afectat între localităţile Adamclisi, Abrud, Urluia şi Zorile; 6 case inundate în Mangalia; 1 casă şi 1 gospodărie în Limanu; 1 casă şi 3 gospodării inundate în comuna Tuzla; 20 case inundate în satul Văleni; 1 casă inundată în satul Vârtop; 12 case inundate în sat Zorile; plaje inundate, cu crearea de ravene în zona localităţilor Constanţa, Costineşti şi sudul litoralului. În satul Zorile, din comuna Adamclisi, situaţia este critică. Aproape toate străzile sunt distruse, culturile agricole sunt terminate, 12 case şi beciuri au fost inundate. "Cele mai grave probleme sunt în satul Zorile. S-au stricat drumurile destul de mult, toată piatra a fost dusă la vale, având în vedere că avem satele pe versanţi, am cerut să ne trimită un specialist să vedem ce este de făcut. Culturile agricole au fost distruse, a venit puhoiul de apă şi le-a stricat. A intrat apa în case, în beciuri, în jur de 12 case situate la vale sunt afectate. N-am făcut nici o evaluare, azi noapte târziu am ajuns pe la casele oamenilor. E prăpăd, o grămadă de stricăciuni, pagube, nu am făcut nici o evaluare. În următoarele ore, zile, o să facem şi o evaluare", a declarat primarul din Adamclisi, Anton Burcea. Pentru refacerea drumului din comuna Adamclisi - sat Zorile va interveni Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Rafalele de vânt au pus la pământ mai mulţi copaci. Unul a căzut peste o maşină

Furtuna din ultimele ore a pus la pământ mai mulţi copaci în municipiul Constanţa, dar şi în Mangalia. Unul dintre aceştia a căzut peste o maşină, autoturismul fiind grav avariat. Atât pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, cât şi reprezentanţii Primăriei Constanţa au intervenit pentru a elibera zonele. "Au căzut patru copaci în municipiul Constanţa. Pentru unul, care a căzut pe strada Ştefan cel Mare, au intervenit ISU, iar pentru alţi trei, Primăria Constanţa. De asemenea, pe strada Farului, un copac a căzut peste o maşină pe care a avariat-o. Şi la Mangalia au fost probleme. Primăria a intervenit la Cap Aurora, unde au căzut doi copaci", ne-a declarat Liliana Musuret, reprezentantul ISU.

Apa a intrat în subsolurile blocurilor

Inspectoratul pentru Situaii de Urgenă "Dobrogea" al judeţului Constana a intervenit cu 8 autospeciale, 2 motopompe şi 2 drujbe deservite de 28 subofieri operativi. Astfel, Secţia de Pompieri Mangalia a intervenit pentru scoaterea apei din subsoluri şi locuinţe în patru locaţii, respectiv: străzile Oprea Cruşoveanu, 1 Mai nr. 25, Ioan Mecu nr. 49 şi strada Gheorghe Ţuţuianu din staţiunea Venus. Două echipaje ale Staţiei de Pompieri Tuzla au intervenit pentru scoaterea apei din subsolul unui bloc tip ANL din localitatea Schitu şi respectiv pentru scoaterea apei din subsolul Sanatoriului Balneoclimateric Techirghiol. În această ultimă locaţie a existat riscul ca apa să ajungă în încăperea centralei termice. În Mangalia a fost solicitată echipa RAJA pentru a scoate apa dintr-o curte. Şi la Limanu a fost inundată o locuinţă. Proprietarii imobilului au primit sprijinul Serviciului Voluntar. Echipajele Detaşamentului de Pompieri Constanţa-Port au intervenit pentru scoaterea apei din subsolul Casei Speranţei din zona km 4-5, municipiul Constanţa, dar şi din subsolul Grădiniţei nr. 33 din acelaşi cartier. De asemenea, s-au primit solicitări de la o policlinică şi de la Herghelia din Mangalia, pentru scoaterea apei din subsolurilor inundate. În intervalul 09.00 - 12.00 , 20 iunie, la dispeceratul SC RAJA SA s-au primit 16 reclamaţii din zonele: Tomis Nord - strada Tulcei şi Al. Hortensiei, Industrială - str. Celulozei şi Caraiman, Faleza Nord - str. Pescarilor, Răchitaşi şi Tabla Butii, Piaţa Griviţei - str. Mercur, Centru - str. Petru Rareş şi Prahovei, Km 4-5 - Al. Albatros, staţiunea Mamaia - zona hotelului Siret, Mamaia Nord - str. D5, b-dul Lăpuşneanu intersecţie cu B. ST. Delavrancea. Toate aceste reclamaţii au vizat sistemul de canalizare stradal. Echipele de intervenţie au răspuns la toate solicitările primite.

Situaţie de forţă majoră: Furtuna a închis porturile maritime

Vântul puternic care a suflat cu viteză de peste 70 de kilometri pe oră din nord-est şi ploile torenţiale pe litoralul românesc au impus suspendarea manevrelor de navigaţie şi a operaţiunilor de manipulare a mărfurilor în porturile maritime Midia, Constanţa nord şi sud şi Mangalia, precum şi a tranzitului navelor prin Ecluza Agigea, potrivit autorităţilor navale. "Situaţie de forţă majoră în Constanţa, cauzată de fenomenele meteorologice înregistrate începând cu data de 17 iunie 2014, caracterizate prin precipitaţii abundente, intensificări de scurtă durată ale vântului, frecvente descărcări electrice, ce au culminat, în noaptea de 19 spre 20 iunie, cu averse de ploaie cu caracter torenţial, înregistrându-se între 50 şi 80 l/mp, culturile agricole sunt afectate, construcţiile inundate, transporturi neefectuate, toate acestea sunt efectele evenimentului de forţă majoră. Agenţii economici pot solicita eliberarea avizelor de forţă majoră Camerei de Comerţ Constanţa, în vederea exonerării de răspundere contractuală. Consultanţa gratuită este asigurată de personalul specializat din cadrul Direcţiei Juridice şi Arbitraj: 0241.619854", susţin reprezentanţii CCINA.

Constanţa, sub cod roşu de inundaţii

În a doua parte a zilei de vineri, pe litoral, vântul s-a intensificat, cu rafale de până la 70 km/oră, din sector nordic. În intervalul 20.06.2014, ora 12:00 - 20.06.2014, ora 20:00, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici din judeţul Constanţa, cu efect de inundaţii locale precum şi puternice eroziuni ale plajelor din zona costieră. Fenomenele s-au produs în bazinele hidrografice Urluia, Valea Mare, Valea Baciului, Valea Albeşti şi pe alte râuri mici din jumătatea de Sud a judeţului. Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost prezent vineri, 20 iunie, la Instituţia Prefectului, pentru a conduce Comandamentul pentru Inundaţii convocat în vederea monitorizării situaţiei şi coordonării intervenţiilor necesare, ca urmare a avertizărilor meteorologice şi hidrologice din judeţele Tulcea şi Constanţa. Vicepremierul Dragnea a ajuns cu întârziere la prefectura Constanţei. Deşi Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă era programat la ora 18.00, Dragnea a ajuns abia după o oră. Prefectul Radu Volcinschi i-a adus la cunoştinţă situaţia din judeţ. Prefectul de Constanţa, Radu Volcinschi, a spus, vineri seară, la Comandamentul pentru Inundaţii, că judeţul s-a confruntat cu ploi deosebit de puternice, în cursul nopţii trecute înregistrându-se 74 de litri pe metru pătrat în câteva localităţi, iar vineri, 115 litri pe metru pătrat în zona Adamclisi. Dragnea a cerut celor de la ISU să-i prezinte un raport şi să-i spună dacă mai sunt case inundate, dacă oamenii mai pot dormi în ele şi dacă au hrană. "Cel mai important lucru a fost să nu existe victime. Evaluarea mea este că aţi acţionat bine, unitar. Rugămintea mea este să aveţi ca prioritate familiile care au avut casele inundate, e principala prioritate. Să fiţi mai activi, să nu aşteptaţi să vă sune primarul", a spus Liviu Dragnea, cerând autorităţilor să verifice dacă sunt oameni care au unde să doarmă peste noapte. Cei de la ISU l-a asigurat că oamenii pot rămâne în case în continuare, că apele s-au retras din casele lor. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Dumitru Bogdan Despescu, a declarat că în teren au acţionat 200 de poliţişti.

Dragnea cere modificarea contractelor de închiriere a plajelor

Dragnea a rugat şefii de deconcentrate să colecteze informaţii din zonă, să ştie dacă oamenii sunt în siguranţă. George Papari, şeful Administraţiei Bazinele de Apă Dobrogea Litoral, a ţinut să menţioneze că primarii au primit 2000 de saci de nisip, dar şi faptul că se intervine pe toate plajele. La Eforie plaja este complet inundată. De asemenea, vicepremierul a solicitat ca plajele afectate de inundaţii să fie curăţate în cel mai scurt timp. Dragnea a afirmat că va urmări cu atenţie ce se întâmplă pe plajă şi i-a cerut lui Papari să adauge un act adiţional la contractele pentru închirierea plajelor, "să fie şi ei responsabili, nu doar să încaseze bani". Liviu Dragnea a fost mulumit de felul în care au reacionat autorităile în această perioadă 'i le-a îndemnat să intervină pentru refacerea plajelor, mai ales că suntem în plin sezon estival. Având în vedere avertizarea hidrologică de cod roşu pentru localităţile Albeşti, Adamclisi, Ion Corvin, Deleni, Pietreni, Limanu, Mangalia, 23 August, Costineşti, Tuzla, Eforie, Agigea, Constanţa, Năvodari şi Corbu s-a solicitat primarilor să dispună o serie de măsuri, dar şi să informeze, punctual, în cel mai scurt timp dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa despre evenimentele deosebite apărute pe teritoriul unităţii administrativ teritoriale.

Alexandra VASILE, Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108