REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Povestea Casei cu Lei: 125 de ani de artă, grandoare și istorie, în RUINE!

Povestea Casei cu Lei: 125 de ani de artă, grandoare și istorie, în RUINE!

Replica API 3 februarie 2020 | 14:28 400

Este fără putință să te plimbi prin centrul istoric al Constanței și să nu ți se oprească privirea pe o clădire impunătoare, străjuită de patru lei superbi. Vorbim despre Casa cu Lei, o clădire-monument a orașului de la malul mării, ce continuă să uimească și să atragă privirile, chiar și în starea de degradare și uitare la care a fost condamnată. Sau, poate, tocmai din acest motiv...

A luat ființă în anul 1895, din dorința unui negustor armean pe nume Dicran Emirzian, după planurile arhitectului român Ion Berindei. Un simbol al arhitecturii neoclasice româneşti, această clădire clasează Constanţa pe un loc extrem de privilegiat. Casa înstaritului armean este situată la intersecția străzii Dianei cu Nicolae Titulescu și privea, la momentul construcției, direct spre piața centrală a Constanței Vechi. Imaginea pieței îi este ocupată, astăzi, de o construcție interbelică impunătoare și de un bloc comunist sumbru, ce a forțat ca intrarea principală pe strada Nicolae Titulescu să se facă printr-un gang sinistru.

De-a lungul istoriei, după ce Dicran Emirzian s-a mutat din reședința sa de la malul marii, această a devenit locuința mai multor personalități ale acelor vremuri. Primul a fost Lazăr Munteanu, un magistrat cu o pasiune vădită pentru artă. Legendele locale povestesc ca niște tablouri din camera lui Lazăr Munteanu și un geam deschis au aprins pasiunea pentru artă în sufletul armeanului Krikor Zambaccian, colecționar și critic de artă de origine armeană, având în muzeul din București o colecția de artă modernă românească și franceză, donată statului, care îi poartă numele.

Pe la începutul anilor `20, imediat după Primul Război Mondial, Casa cu Lei a fost transformată în sediu al unei bănci, urmând că în anii `70 să devină sediul unui faimos restaurant al locului.

Astăzi ferecată și împrejmuită cu niște benzi de avertizare, Casa cu Lei nu ne mai invită, ca pe constănțenii de odinioară, la visare, ci ne lasă prinși în realitatea care ne izbește pretutindeni, cea a abandonului și a delăsării celor ce ar fi putut schimbă soarta acestui martor, cândva boem, al veacului trecut.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei care lasa asa casele astea de patrimoniu ar trebui lasati fara case, adica ii someaza primaria, o data, de doua ori, de trei ori, si daca tot nu o restaureaza o confisca si intra in patrimoniul statului care se angajeaza sa aiba grija de acea cladire si sa faca din aceste cladiri locuri care sa foloseasca cetatenilor, nu numai centre culturale
5
0
Nu atat actualul proprietar este vinovat, cat Primaria Constanta. In alte orase din Ardea daca nu o repari primesti amenda sau un impozit de 5 sau 6 ori mai mare decat in mod normal.
5
0
Nerusinati !---nu sint in stare sa repare Castelul reginei din Mamaia nici Cazinoul nici Casa cu lei nici cladirile care se darima de pe St cel Mare ----orasul e murdar nu te atrage nimic
9
0
comunistii au avut mare respect pentru toate aceste cladiri, dovada fiind ca in anii de comunism nici o cladire dintr-asta cu valoare istorica nu s-a degradat, nici Cazinoul si nici Casa cu Lei si nici multe altele, au venit cei de dupa 1989 si uitati-va cum arata
9
0
pacat, mare pacat. Centrul vechi are f mult potential turistic, dar cine sa se ocupe de el?! Niste neispraviti...
14
1
Saracu Comanescu de la Vega din Mamaia actualul proprietar nu are bani sa renoveze cladirea.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212