REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Predoiu: "Domnul Ponta îşi arogă, din nou, meritele muncii altora"

Predoiu: "Domnul Ponta îşi arogă, din nou, meritele muncii altora"

Replica API 1 mai 2014 | 00:00 174

Basarabenii, liber acces în Europa

Basarabenii, liber acces în Europa

După ani de lupte în Parlamentul European, mult doritul pas pentru apropierea cetăţenilor Republicii Moldova de România şi, implicit, Europa, s-a realizat. Aceştia, au obţinut, de luni, regimul liberalizat de vize pentru călătorii în toate statele membre ale spaţiului Schengen (plus România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia). De altfel, Republica Moldova este primul stat membru al Parteneriatului Estic care a obţinut liberalizarea regimului de vize, iar guvernarea pro-europeană de la Chişinău intenţionează în scurt timp să semneze şi Acordul de asociere la UE.

Marţi, premierul României, Victor Ponta, s-a aflat în localitatea Sculeni (Republica Moldova) pentru a marca, alături de omologul său Iurie Leancă, eliminarea vizelor, ocazie cu care a efectuat o nouă vizită în partea românească la lucrările de la gazoductul Iaşi-Ungheni. Evenimentul a fost criticat de opoziţie, care a sesizat o speculare de imagine din partea lui Ponta şi o dorinţă a acestui de "a profita de pe urma altora", aşa cum a declarat pentru "Replica" de Constanţa, prim-vicepreşedintele PDL şi, totodată, candidatul la prezidenţiale al partidului, Cătălin Predoiu.

"Mă bucur pentru cetăţenii din Republica Moldova. Obţinerea vizelor este rezultatul unei munci colective, nu doar a unei singure persoane. Din păcate, domnul Ponta, din nou, îşi arogă meritele muncii altora. Pentru obiectivul obţinerii vizelor se munceşte de ani de zile, am muncit încă din guvernarea PDL. Ceea ce face domnul Ponta este extrem de nedelicat, pentru că un premier generos, un premier cu statură, ar reaminti în aceste momente şi de eforturile depuse cu adevărat de către cei care au contribuit la acest obiectiv, inclusiv în perioada anterioară mandatului domniei sale. Îmi aduc aminte cu plăcere de discuţiile pe care le-am avut cu domnul Leancă, la Bucureşti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în 2009. Am lucrat atunci împreună, pentru accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru momentul fericit de astăzi, când cetăţenii Republicii Moldova pot circula fără vize în Uniunea Europeană", a declarat Predoiu, pentru "Replica".

Regimul liberalizat de vize pentru basarabeni a fost obţinut după aproape patru ani de negocieri, iar luni, peste 100 de cetăţeni moldoveni, împreună cu premierul Iurie Leancă, preşedinţi ai partidelor politice şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, au plecat de la Chişinău la Atena, într-un eveniment care marchează eliminarea vizelor de intrare în UE.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108