REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Prefectura nu a putut anula o hotărâre de Consiliu Local: a mers în instanţă prea târziu!

Prefectura nu a putut anula o hotărâre de Consiliu Local: a mers în instanţă prea târziu!

Replica API 11 ianuarie 2019 | 10:17 404

Prefectura județului Constanța a solicitat în instanță anularea unei hotărâri aprobată de Consiliul Local în 2015. Este vorba despre HCLM nr.102/30.04.2015 privind Planul urbanistic zonal-zona delimitata de la nord de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, la sud de strada Soveja şi la est de bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, iniţiator - SC Agexcom Internaţional SRL. Ce-i drept, hotărârea a fost aprobată doar de 16 consilieri, din cei 27 prezenți.

Acțiunea a survenit după ce, prin adresa nr. 3510/26.01.2018 a Inspectoratul Județean în Construcții Constanța, înregistrată la prefectură în ianuarie anul trecut, prin intermediul căreia a fost înștiințată de faptul că au fost efectuate verificări referitoare la legalitatea adoptării de către Consiliul Local a hotărârii mai sus menționată.

Ca urmare a verificărilor efectuate, a rezultat faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale în materie. Numai că instanța a respins acțiunea Prefecturii, deoarece a fost formulată tardiv.

Concret, s-a constatat că certificatul de urbanism în baza căruia s -a avizat/aprobat PUZ, este emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentaţiile de urbanism aprobate, în sensul că, la regimul juridic, certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în lista cuprinzând monumentele istorice din România, la regimul tehnic, certificatul de urbanism nu prezintă reglementarile urbanistice valabile pentru zona ZRL5.

Aprobarea documentatiei de urbanism s-a realizat fara respectarea prevederilor legale având în vedere că coeficientul de utilizare a terenului -C.U.T. — propus de noua reglementare II depășeste pe cel aprobat inițial cu mai mult de 20%, o singură dată.

Coeficientul de utilizare al terenului stabilit prin P.U.Z. pentru lotul 183B — inclus în ZRL5(f) este C.U.T. -4.0, depășind valoarea aprobată inițial cu mai mult de 20%. Conform P.U.G., coeficientul de utilizare a terenului pentru acest lot inclus în ZRL5 este CUT— 2,5. În aceasta situatie, valoarea coeficientului de utilizare a terenului lotul mai sus menționat putea fi C.U.T. maxim 3.0. În această situatie, sunt încălcate prevederile art.32 alin. 7 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Prefectura mai spune că, urmare a adresei Primăriei înregistrată pe 8 februarie 2018, i s-a adus la cunoștință faptul că, pentru terenul studiat prin PUZ nu era necesar avizul Directiei Județene pentru Cultură. Însă, reprezentantul Guvernului în teritoriu a verificat cele spune de administrația locală și solicitat,pe 27 februarie 2018, punctul de vedere al Directiei Județene pentru Cultură care, culmea, a comunicat faptul ca, pentru perimetrul menționat mai sus în vederea elaborarii PUZ era necesar avizul Direcției în baza unei documentații întocmite conform legislatiei in vigoare, motivat de faptul ca pe terenul menționat se situează în sit arheologic Necropole, conform Listei Monumentelor Istorice 2004-2015.

Consiliul Local, de cealaltă parte, a invocat excepția prescripției dreptului de a formula acțiunea și cea a tardivității formulării acțiunii, întrucât HCL ar fi putut fi contestată în termen de 6 luni de la comunicarea administrației locale, către prefect. HCL nr. 102 a fost emisă în aprilie emisă în 2015, comunicată în luna mai a aceluiași an prefectului, actiunea în instanță fiind depusă în mai 2018, deci cu depășirea termenului legal de prescriptie de 6 luni, spune instanța, fapt pentru care cererea a fost respinsă, ca fiind depusă tardiv. Prefectura a formulat recurs, acțiunea fiind înregistrată pe rolul Curții de Apel Constanța pe 9 ianuarie a.c.

HCLM nr. 102/2015 vizează hotărârea de consiliu privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată la nord de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, la sud de strada Soveja şi la est de bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, iniţiator fiind SC Agexcom Internaţional SRL.

Terenul în suprafață de 718,20 mp, face parte din zona centrală a orașului, aflată de-a lungul bulevardului Al lăpușneanu, între strada Soveja și Bulevardrul Aurel Vlaicu, vis a vis de Parcul Tăbăcăriei. În limitele zonei de reglementare există blocuri de locuinţe colective cu regim de înălţime P+4 şi o spălătorie auro parter.

Pe amplasamentul pe care există, în acest moment, spălătoria auto, se propun funcţiuni: serviciu de cazare, hotel/servicii/locuinţe cu regim de înălţime P+4, cu posibilitatea menţinerii funcţiunilor de spălătorie auto la parter, numai pe baza unui Plan Urbanistic de Detaliu aprobat.

SC Agexcom Internaţional SRL, cu domeniul de activitate -lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale a fost înfiinţată în anul 1991 și are sediul social în Bucureşti. Firma este controlată de Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, cu 50% din capitalul social, şi Popescu Burchi Alexandru Dragoş Vlad, cu 50% din capitalul social, acesta din urmă fiind administratorul.

Sisteme Internaţionale de Afaceri SA a fost înființată în 2003 şi are sediul în Bucureşti. Firma Este controlată de Masterjob Limited, cu sediul în Nicosia, cu 93,3% din capitalul social şi Valentin Gheorghe Ionescu, cu 6,67% din capitalul social.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai..nu am auzit nimic de andrei popescu, consilier local...nici cort la City nu este...eu cu cine votez..?
0
0
Ce vrajeala de la prefectura-sint mina-n mina- mpart spaga cu fagadau -tot PSD sunt?
5
0
Pai futu-ti consilierii matii ca precis care au votat au fost PSD-PMP-ALDE. Va arde de catarg de 80.000 euro si altele in loc sa va ganditi la oras. Numai cine sunt in comisia de urbanism? Dati in judecata si luati banii care se cheltuiesc pe avocati si restul de la ei
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108