REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Pregătiri la Constanţa pentru BAC. Probele vor fi monitorizate video

Pregătiri la Constanţa pentru BAC. Probele vor fi monitorizate video

Replica API 14 ianuarie 2016 | 11:17 254

ISJ susţine că strategia nu a fost elaborată

ISJ susţine că strategia nu a fost elaborată

Strategia examenului de bacalaureat din acest an încă nu a fost elaborată, însă un lucru este sigur, şi anume că probele vor fi monitorizate prin intermediul camerelor de supraveghere, după cum ne-a declarat Gabriela Zoia Bucovală, șefa ISJ Constanţa. Totodată, aceasta a precizat că nu se ştie dacă rămâne în picioare procedura privind corectarea şi notarea lucrărilor elevilor în alt judeţ.

În fiecare an, liceenii de clasa a XII-a au de trecut un examen important de care depinde viitorul lor academic. În funcţie de rezultatele obţinute la bacalaureat, un tânăr absolvent de liceu se poate orienta la universitatea pe care vrea să o urmeze în continuare. Notele obţinute la acest examen reflectă într-o măsură mai mare sau mai mică activitatea desfăşurată pe parcursul liceului şi interesul faţă de sistemul educaţional şi, nu în ultimul rând, viitorul profesional al elevului. Însă examenul maturităţii, cum mai este denumit, nu este lipsit de evenimente.

Numai că, an de an, există elevi care încearcă să „îşi fure singuri căciula” şi să trişeze la examen. Însă tentativele lor de a copia sunt depistate mai devreme sau mai târziu, de-a lungul timpului stabilindu-se că în fraudarea examenului maturităţii au fost implicate şi cadre didactice, întocmindu-se dosare penale şi lăsându-se cu condamnări. Tocmai pentru a evita astfel de incidente s-a dispus montarea camerelor de supraveghere în sala de examen şi corectarea lucrărilor în alt judeţ decât cel în care candidaţii au susţinut examenul.

Astfel, în 2015, potrivit unui ordin al Ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, corectarea și notarea lucrărilor elevilor s-a realizat în alt județ, pentru a înlătura orice suspiciune de subiectivitate din partea cadrelor didactice. Însă rămâne de văzut dacă această măsură va fi aplicată și la examenul din acest an. Potrivit reprezentanților ISJ Constanța, planul pe anul în curs încă nu a fost stabilit, dar un lucru este cert și anume că vor exista camere de supraveghere.

„Strategia privind bacalaureatul din acest an încă nu a fost elaborată. Prin ordinul de Minister privind desfășurarea bacalaureatului, supravegherea acestui examen este obligatorie. Deci se vor monta în continuare camere de luat vederi. Dar procedurile în mod explicit vor fi elaborate mai târziu. Noi încercăm să organizăm un bacalaureat cât se poate de corect și vom face tot posibilul în acest sens. Referitor la corectarea lucrărilor în alt județ, aceasta a fost tot o procedură a Ministerului Educației, despre care nu știm încă prea multe referitor la acest an. Restul procedurilor vor fi anunțate undeva prin aprilie, mai”, a declarat, pentru "Replica", Gabriela Zoia Bucovală, șefa Inspectoratului Județean Constanța.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108