REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Premianţii din Cumpăna au fost plimbaţi la munte

Premianţii din Cumpăna au fost plimbaţi la munte

Replica API 15 septembrie 2015 | 00:00 107

Schimb de experienţă

Schimb de experienţă

Performanţa presupune recunoştinţă, aşa că la Cumpăna primarul Mariana Gâju s-a pus pe treabă şi are protocoale cu mai multe localităţi din ţară pentru schimburi de experienţă. Astfel, cei mai buni elevi au prilejul de a vizita diverse locuri mai mult sau mai puţin turistice din România şi, săptămâna trecută, „Replica” de Constanţa a surprins microbuzul şcolii din Cumpăna în municipiul Brad, din judeţul Hunedoara.

„Avem un parteneriat cu şcoala şi erau copiii noştri de la şcoala din Cumpăna, cinci zile sau o săptămână, la Brad. Copiii au venit vineri seară. (...) Şi cei de acolo vin la noi pe timpul verii. Aşa se face şi nu este singura localitate din ţară cu care se face asemenea schimb de experienţă şi nu este de acum. Copiii din Cumpăna sunt premianţi. Primii cinci copii din fiecare clasă, acesta este criteriul prin care au fost selectaţi. Nu am apucat să vorbesc cu ei, pentru că au venit vineri noapte, sâmbătă şi duminică a fost liber, azi (luni – n.r.) am făcut cu bucurie deschiderea şcolilor, dar chiar am să-i întreb să văd cum s-au simţit şi ce au vizitat”, a spus Mariana Gâju, pentru „Replica”.

Microbuzul şolii din Cumpăna a fost surprins în faţa Muzeului Aurului, din Brad, unicul de acest gen din Europa, al treilea din lume. Muzeul găzduieşte o colecţie impresionantă: aproximativ 2.000 de exponate din care peste 1.300 din/ cu aur nativ şi peste 1.000 de eşantioane minerale din ţară şi de pe alte continente, începând de la foiţe subţiri şi terminând cu forme brute. Unele se numesc „şorpârlele”, „balerina”, „aripile”, „pana lui Eminescu” sau „ursul polar” ş.a.

Una dintre „şopârle” este evaluată la peste trei milioane de dolari! De asemenea, există şi o colecţie de minerale. Toate exponatele din aur au între 12 şi 22 de karate. Muzeul este unicat în Europa şi numără cea mai mare colecţie de piese din aur în stare pură. De asemenea, în zonă mai pot fi vizitate fostele mine de aur ale României, închise în 2006, toate amplasate într-o zonă montană spectaculoasă, puţin vizitată de turişti.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108