REPLICA ONLINE CONSTANTA

15° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
15° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Preotul bisericii care a ars, în Tomis Plus: Becali nu a mai continuat să ne susțină! Video

Preotul bisericii care a ars, în Tomis Plus: Becali nu a mai continuat să ne susțină! Video

Andreea POPA 14 februarie 2023 | 00:00 3696

În august 2022, un incendiu puternic transforma în scrum vechea biserică Sfânta Ecaterina din Tomis Plus, folosită provizoriu până la construirea unei biserici mai spațioase. A fost atât de puternic încât flăcările s-au extins și la blocul din imediata apropiere, 11 apartamente fiind avariate. De atunci și până în prezent, parohia a achitat în jur de 100.000 de euro, contravaloarea despăgubirilor, în vederea reabilitării locuințelor afectate. Imediat după tragedie, George Becali a ajutat financiar lăcașul de cult însă, ulterior, nu a mai contribuit cu bani. Așa că, lucrările la noua biserică se execută cu viteza melcului.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! Video

Gigi Becali a donat bani

Când nenorocirile se abat, nu țin cont de locație sau instituție sau de Dumnezeu. La sfârșitul lunii august a anului trecut, cortul-paraclis în care se oficiau slujbe religioase, aflat în cartierul Tomis Plus, cunoscut drept Biserica Sf. Ecaterina, a fost mistuit de flăcări.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! Video

În momentul izbucnirii incendiului, înăuntru se oficia o slujbă religioasă. Toți credincioșii, dar și preoții, au fost evacuați, astfel că incendiul nu s-a soldat cu victime.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! VideoAtât a mai rămas din fosta biserică

Însă, pagubele au fost majore, mai ales că flăcările s-au extins la blocul de vizavi. Din fericire pentru credincioșii din zonă, lângă acea construcție improvizată se ridica o biserică nouă, ale cărei lucrări încă sunt în toi.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! VideoÎn dreapta imaginii este blocul care a fost afectat de incendiu, a cărui fațadă este acum reabilitată

Preotul paroh al bisericii Sf. Ecaterina a declarat pentru Replica: „Biserica e în lucru. Avem autorizație de construire. Lucrarea pe care noi trebuie să o facem acum e cea de cămășuire, care presupune întărirea tuturor pereților laterali, se cofrează și se toarnă beton. Este destul de costisitoare lucrarea. Acum s-a trecut de parter și suntem la etajul 1. E foarte costisitoare lucrarea aceasta. Intră foarte mult beton și material. Este de lucru.”

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! VideoLucrările sunt în toi la noua biserică

Sponsorii care contribuie la construirea noii biserici, dar și la redresarea după incendiul îngrozitor al paraclisului, sunt oameni de rând, dar o sumă considerabilă a fost oferită și de latifundiarul din Pipera, Gigi Becali: „Cei care ne-au ajutat sunt oamenii care s-au sensibilizat. Am făcut sacrificii. După incendiu au fost foarte multe fapte bune făcute de oameni. Au fost bătrâni care aveau bani adunați de înmormântare și ni i-au dat pentru biserică, oameni care țineau banii pentru credite. Gigi Becali ne-a dat o sumă de bani la început, dar acum îl depășește problema asta pe dumnealui pentru că el nu se bagă la cămășuire; nu a mai continuat să ne susțină la lucrările pe care le-am mai făcut.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! VideoCe a mai rămas din fosta biserică

Chiar în ziua incendiului ne-a dat o sumă de bani care ne-a ajutat atunci să ieșim din impas, să ne revenim, să ne mutăm cu slujirea unde suntem acum. A fost un ajutor, n-avem ce să spunem. Acum suntem cu slujirea în Km 5, în curte la Biserica Sf. Nicolae, unde se mai află o biserică mai mică.”, a adăugat preotul.

Sumă exorbitantă pentru reabilitarea blocului afectat de incendiul cortului

Pagubele au fost cât se poate de mari. Dat fiind faptul că era construit, în mare parte din lemn, paraclisul-cort a fost ras de pe fața pământului, foarte afectat fiind și blocul de locuințe de lângă acesta: „Cortul paraclis pe care îl aveam a fost distrus. El a fost efectiv distrus de la temelie. Totul a ars.”, a spus preotul.

Preotul bisericii care a ars, in Tomis Plus: Becali nu a mai continuat sa ne sustina! VideoSpațiul pe care stătea fosta biserică sunt acum materiale de construcție și utilaje pentru noua biserică

„Lucrările au decurs greu pentru că noi a trebuit să suportăm, după cum ne-am luat angajamentul, și repararea blocului de locuințe și, în mare parte, a fost o sumă destul de mare, undeva la 100.000 de euro. Mai avem acum de încheiat înțelegerile cu 2 apartamente. Locuitorii care au avut apartamentele afectate au fost despăgubiți. Sperăm să ne achităm de datorii față de oamenii aceia pentru că ei nu au nicio vină. Pe cale amiabilă și pe cale pașnică am căutat să rezolvăm tot.”, a conchis preotul-paroh, Liviu Ghengeaua.  

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chiar nu intelegi ca in Romania de 30 de ani se duce o campanie de denigrare a bisericii?
3
0
Asta e sathanismul romanesc, ma uimesc citind aceste replici pagane din o tara crestina . Traiesc intr-o tara crestin catolica dar in 20 de ani n-am citit sau auzit atata paganism cat e scris mai jos in comentarii. Nu-i de uimit ca suntem codasii Europei, asa o sa ramanen ca prostie si dobitocie pagana avem multa!
1
1
morti mami voastre de popi hoti
1
3
Bai voi chiar n ați înțeles ca jigodiile de popi formează cel mai mare grup infracțional? Nu plătesc taxe și jecmanesc lumea la drumul mare. Cei care le dați bani, încercați sa i dați copiilor cu probleme și bătrânilor, nu acestor căpușe ale societății.
7
4
Nu mai stergeti mesajele, rahatilor! Am zis ca merita sa arda toate cotetele astea numite biserici pana la temelii si popalaii impreuna cu ele!
9
5
,mama jurnalismului. La scoala baieti si fete sa invatati cum se scrie “vizavi”
7
1
Preotul asta cica are toate aprobarile,mai pompierilor voi ati dat aprobarea?,pentru ca atunci cand a luat foc biserica asta au fost puse in pericol de incendiu si blocurile vecine tocmai pentru ca acolo nu trebuia sa se construiasca nimic si dumneavoastra domunule Chitac cum ati putut permite sa se construiasca o biserica acolo unde s-a dovedit faptic prin fostul incendiu ca o constructie in zona aia este un pericol pentru locuitori din celelalte blocuri,pai in caz de cutremur nici SMURDul nu are loc sa intervina sa salveze oameni. Fiti atentzi la ce va zic caci asta este afevarul nu vrajeala unor popi si anume ca Dumnezeu ne-a dat tuturor minte pe care sa o folosim sa ne ajutam singuri in caz de catastrofe sau cand avem tot felul de boli,lucru pe care l-a recunoscut si sotia medicului care a ajuns otravit la spital,caci coana preoteasa cauta un alt spital pentru sotul ei nu s-a dus la nici o manastire sa se roage pentru sotul ei,sau in caz de seceta nu ne sunt de folos popi care defileza pe aratura cu icoana in mana pentru ca sa le dea Dumnezeu ploaie agricultorilor"practici de pe timpul evului midiu"pentru ca hoti care se dau acum crestini au furat tot ce era de furat de la sistemele de irigatii lasandule in paragina ci tocmai sistemele alea de irigatii care in afara de apa pentru agricultori in caz de seceta ajuta si la prevenirea inundatiilor atunci cand ploua prea mult.
9
8
stau cate doi trei preoti de parohie si stau degeaba, nu mai au musterii. In loc sa se gandeasca la ziua de maine, construiesc inca o biserica si inca una. In cativa ani PF Daniel care e locuit de demonii lacomiei si trufiei va duce in faliment BOR.
15
7
talhari neimpozitati platiti din buzunarele voastre ca statul roman maffiot va da milioane de-a moca in fiecare an borfasilor peddofili
16
7
100000de euro mai bine ii dadeau la un camin de copii decat sa repare cosmelia aia . Sun curios cum stau aia in blocuri si le bate clopotul la geam.
16
7
Problema e că Becali a zis de fata cu televiziunile că plătește el tot, eventualii donatori s-au dat la o parte din cauza lui Becali și după Becali a zis că nu mai da nici un ban. Asta e problema, de fapt.
4
13
din pacate, in Romania se merge pe prostirea populatiei, in loc sa investim in educatia copiilor, banii se duc la biserici si salarii pt popi, total gresit! Nu evoluezi ca si popor decat prin educatie! Nu exista ipocrizie mai mare decat cea practica de biserica, cum poti lasa batranii fara bani de mancare pt a ti face tie donatii!
17
6
pentruDOAR.... pe tine nu te va ocolii , cat de curand!
2
3
Preotul Liviu chiar este un om special, merita efortul! Problema e ca BOR-ul nu-l ajuta cu nimic! Cu Dumnezeu inainte, Parinte!!
6
19
Batrani care isi donau banii de inmormantare. Cat de tampit sa fii ca sa faci asa ceva. Pentru biserica este timp sa fie construita, dar moartea vine o data-n viata.
23
4
Becali ar trebui sa va dea memeu
15
2
Milogi.
21
4
Nu ii inteleg pe uni de ce dau bani la biserica mergeti si cumparati o jucarie carne ceva si donati la camine de copii sunt o gramada in Constanta.Pacatele nu se spala dand bani la biserica, credinta in Dumnezeu nu sta in biserica si in suflet.
30
6
asa-s mocangiii, degeaba le dai toata saptamana, nu le-ai dat si sambata pomana, te afurisesc inclusiv pentru zilele cand le-ai dat.
31
6
M a s t e r g s i t r a g a p a
9
12

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468