REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Președintele Iohannis cere reexaminarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic

Președintele Iohannis cere reexaminarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic

Replica API 26 martie 2015 | 00:15 172

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis solicită reexaminarea Legii privind modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, considerând că prevederile acestui act normativ sunt de natură să aducă atingere unor drepturi prevăzute de legea fundamentală.

"Legea transmisă spre promulgare aduce o serie de modificări și completări Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006. Intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi considerăm că sunt de natură să aducă atingere unor drepturi fundamentale prevăzute de Constituție, cum este dreptul de proprietate, să afecteze protejarea unor specii cinegetice și, în consecință, să antreneze declanșarea unei noi proceduri de infringement împotriva României. De asemenea, în opinia noastră, Legea privind modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, în forma transmisă la promulgare, ridică și probleme de ordin tehnic — legislativ, precum și de respectare a procedurii parlamentare de adoptare a legilor", se arată în cererea de reexaminare, semnată miercuri de președintele Iohannis și transmisă președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Astfel, se arată că prin modificările aduse prevederilor articolului 4 alineatul (1) din Legea nr. 407/2006 (Art.I pct. 2 din legea transmisă la promulgare) se înlătură pentru vânători obligația de a avea consimțământul proprietarului terenului pe care se desfășoară vânătoarea, al asociației de proprietari sau al celui mandatat de aceștia în acest scop, instituindu-li-se astfel vânătorilor un drept de servitute legală asupra terenurilor aflate în proprietatea altor persoane.

"Considerăm că o astfel de prevedere contravine flagrant dreptului de proprietate, consacrat de art. 44 din Constituția României, republicată", se precizează în cererea de reexaminare.

Totodată, se constată că dreptul de proprietate este încălcat și prin introducerea la articolul 15 din Legea nr. 407/2006 a alineatului (72) art. I pct. 18 din lege, potrivit căruia "Proprietarii și administratorii terenurilor cuprinse în fondurile cinegetice au obligația de a permite amplasarea gratuită a instalațiilor vânătorești temporare, care nu afectează folosința de bază a terenurilor".

"În consecință, considerăm că modificările și completările dispozițiilor menționate anterior, dar și ale celor conexe acestora afectează grav dreptul de proprietate și, prin urmare, se impune reanalizarea acestora în acord cu prevederile Constituției", subliniază șeful statului în cererea de reexaminare.

El mai constată că prin modificarea Anexei 1 a Legii nr. 407/2006 perioadele de vânătoare pentru o serie de specii de păsări au fost prelungite iar o asemenea reglementare contravine legislației europene în materie și poate conduce la declanșarea de sancțiuni pentru statul român.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108