REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Preşedintele României a trecut testul pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă

Preşedintele României a trecut testul pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă

Replica API 17 august 2013 | 00:00 100

Băsescu: Chiar mi-a plăcut să stau în simulator

Băsescu: Chiar mi-a plăcut să stau în simulator

Preşedintele României, Traian Băsescu, a mers vineri la sediul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), din municipiul Constanţa, pentru a susţine primul test din cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de navă. Traian Băsescu a venit îmbrăcat în ţinută de ofiţer de marină şi a declarat că nu există examen la care să nu ai emoţii, dar că se aşteaptă ca simulatorul să-l pună în situaţii care îi sunt familiare. Întrebat la ce se aşteaptă odată intrat în simulator, acesta a răspuns că nu se aşteaptă la nimic diferit faţă de situaţiile prin care a trecut deja în postura de comandant de navă.

Preşedintele Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în luna august a anului trecut. "Am venit la un examen, doar nu veneam îmbrăcat în blugi, aici sunt numai comandanţi. Mi-a expirat brevetul anul trecut. Din luna august a anului trecut nu mai am voie să să mă urc pe navă în postura de comandant. Nu există examen la care să nu ai emoţii. Am o problemă, este prima dată de când m-am dat jos de pe navă de când am întreruptă valabilitatea brevetului de comandant. Adică, anul trecut în august mi-a expirat dreptul de a mă urca pe navă, în funcţia de comandant, pentru că am fost ocupat cu suspendarea", a spus preşedintele României. Tot şeful statului a dat de înţeles că ţara este mult mai greu de condus decât un vapor la bordul căruia nu există opoziţie. Întrebat dacă este mai greu de condus o navă decât o ţară, Băsescu a răspuns: "Ţara este mult mai greu de condus. (...) Să vă spună ei, că sunt comandanţi, la bordul navei comandantul nu prea are opoziţie", înainte de a susţine testarea pe un simulator de navigaţie la CERONAV, în cadrul cursului pentru reconfirmarea brevetului de comandant.

După 3 ore în simulator, Traian Băsescu a redevenit comandant

După o noapte albă, Traian Băsescu s-a declarat mulţumit. CERONAV i-a revalidat, vineri, brevetul de comandant de navă, după mai bine de 3 ore de examen. Şeful statului are brevet pentru orice navă mai mare de 3.000 tone, indiferent de tonaj. "Examenul a fost normal. Pentru mine nu poate fi ceva spectaculos. Partea de test, după familiarizare cu sistemele electronice de navigaţie de la bordul simulatorului, a fost scoaterea navei din Portul Rotterdam şi ancorarea ei în zona de ancoraj, după ce am aflat că armatorul este un armator care nu are prea mulţi bani şi vrea să scoată o navă de 260 m fără remorchere, o navă petrolieră. Am scos-o, n-am lovit-o, am ancorat-o în siguranţă, armatorul e mulţumit, şi eu - cu brevet. Marea a fost şi bună, şi rea. Chiar mi-a plăcut să stau în simulator. Brevetul meu este pentru navă mai mare de 3.000 de tone, orice tonaj, deci nelimitat", a mai spus Traian Băsescu. El a adăugat că a început aceste cursuri pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranţă. "Fac parte din sentimentul meu de siguranţă. Ştiu că am o meserie foarte bună. E o invitaţie şi către alţi politiceni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor".

Brânză: Este un lucru care nu se uită, ca mersul pe bicicletă

La sediul CERONAV au mai fost prezenţi consilierul prezidenţial Dorel Onaca, dar şi fostul director al Autorităţii Navale Române (ANR), Paul Brânză, ultimul asistându-l pe primul om în stat la susţinerea examenului de confirmare pentru brevetul de comandant. "Noi aveam datoria de a asista la simulator atunci când un candidat dă acest examen de reconfirmare şi pot să vă spun că s-a descurcat foarte bine. Cu toate că a lipsit o perioadă de timp din domeniul navigaţiei, s-a descurcat destul de bine, chiar mulţumitor. După o perioadă destul de scurtă după ce i s-a explicat tot mersul cu simulatorul, a luat frâiele şi într-adevăr şi-a adus aminte că este un lucru care nu se uită, ca mersul pe bicicletă, cam aşa este cu comanda navei", a declarat, pentru "Replica", Paul Brânză, fostul director al ANR. Preşedintele României nu a uitat să le mulţumească angajaţilor CERONAV că au venit la serviciu în ziua lor liberă, dar a ţinut să precizeze că data examinării fusese stabilită înainte ca Guvernul să le dea zi liberă bugetarilor. "Noi stabilisem data de examinare pentru vineri, înainte să se ştie că este zi liberă, iar eu le-am mulţumit tuturor celor care au participat, pentru că au trebuit pornite simulatoarele, au venit oamenii de acasă. Le-am mulţumit mult că şi-au sacrificat ziua, să respectăm data stabilită pentru examen", a precizat Băsescu.

Traian Băsescu va putea naviga doar după efectuarea cursurilor IMO

Reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO. "O să fac şi cursurile IMO, când o să am nevoie. În nici un caz în vacanţa asta, când o să am nevoie. Important este că am brevetul de comandant revalidate", a spus el. Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă la CERONAV, iar pregătirea, care se va încheia săptămâna viitoare, făcându-se la vila de protocol de la Neptun. Este vorba de cursul care se face în cazul în care posesorul brevetului nu a mai navigat în ultimii cinci ani. Pentru a nu-şi pierde valabilitatea, şeful statului a trebuit să facă aceste cursuri de reconfirmare. Cursul durează cinci zile, iar pentru că Traian Băsescu a optat pentru a-l face în regim de urgenţă, a plătit o taxă suplimentară. "Cursul îl face la cerere, de la o anumită dată. În mod normal taxa este de 1.500 de lei şi dumnealui a plătit 2.300 de lei, ceva de genul acesta. Îl face în regim de pregătire personală, la vila de la Neptun. Este un expert care va merge acolo, şi-a asumat şi cheltuielile de deplasare ale expertului", declara, încă de miercuri, Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108