REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Preţul apei potabile pe care o consumă o persoană PE LUNĂ, cât un pachet de ţigări

Preţul apei potabile pe care o consumă o persoană PE LUNĂ, cât un pachet de ţigări

Replica API 26 septembrie 2016 | 00:00 355

Toate acestea implică cheltuieli foarte mari cu energia electrică, mentenanţa, investiţiile şi resursele umane, în condiţiile în care tarifele la energie şi la celelalte materiale de exploatare cresc periodic, iar în ultimii ani aproape s-au triplat, explică RAJA. Mai mult, conform legislaţiei în vigoare, SC RAJA SA este obligată să plătească Administraţiei Naţionale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafaţă, în condiţiile în care investiţiile şi mentenanţa sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina noastră.

Anual, RAJA plăteşte către administraţiile bazinale Apele Române din cele şapte judeţe în care operează zeci de milioane lei. Şi pentru că vorbim de calitate, trebuie să ştiţi că procesul în sine de monitorizare implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR şi un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanţilor Direcţiilor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui judeţ. Toate acestea se realizează cu costuri considerabile având în vedere aparatura, reactivii şi personalul necesar, pentru ca societatea noastră să respecte normele legislative impuse.

Dar calitatea serviciilor oferite de RAJA depinde foarte mult şi de starea sistemelor operate. Nu mai este un secret pentru nimeni, că în mare parte reţeaua de distribuţie de la nivel naţional are o vechime de peste 50 de ani. Sistemul de canalizare şi staţiile de epurare sunt pentru multe comunităţi, deşi obligatorii, doar un vis. Intrarea în Uniunea Europeană a României a deschis noi oportunităţi de investiţii, cu fonduri nerambursabile în cea mai mare parte. Dar şi în această situaţie, cofinanţarea şi aparatul administrativ necesar implementării proiectelor europene reprezintă o piedică pentru mulţi operatori în implementarea şi finalizarea programelor cu finanţare europeană.

SC RAJA SA a înţeles şi a anticipat nevoia acestor investiţii şi a făcut toţi paşii necesari, ca astăzi să ajungă operatorul care realizează proiectele cu cea mai mare finanţare europeană. SC RAJA SA a reuşit să implementeze cu succes, Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), ce a cuprins sisteme reabilitate şi extinse pe o lungime de peste 1.000 km, 13 staţii de epurare noi sau modernizate şi sute de staţii de pompare şi puţuri. Valoarea acestor proiecte europene se ridică la peste 278 milioane de Euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare aproape 49,5 milioane de Euro.

Cofinanţarea realizată printr-un împrumut BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, alături de mentenanţa noilor sisteme operate se regăsesc în tariful practicat de RAJA. Dar investiţiile nu se opresc aici. Compania noastră dezvoltă în această perioadă Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020 cu o valoare aproximativă de peste 604 milioane euro, cu proiecte ce vizează 91 de localităţi din 5 judeţe: Constanţa, Ialomiţa, Dâmboviţa, Călăraşi şi Braşov.

Toate aceste investiţii sunt mai mult decât necesare, în contextul în care nici autorităţile centrale şi nici cele locale nu au investit în Constanţa mai nimic în sistemele de apă şi canalizare în ultimii ani. Şi totuşi, într-o perioadă în care totul se plăteşte şi preţurile cresc chiar si de la o zi la alta, SC RAJA SA a reuşit practic să diminueze costul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare.

Fără taxă pe apa meteo

Încă din anul 2013, SC RAJA SA a devenit unicul operator care nu mai percepe taxa pentru apa meteo. Astfel, valoarea facturilor abonaţilor a scăzut în medie cu aproximativ 10%. Luând în considerare acest aspect, preţul practicat pentru apa potabilă de SC RAJA SA se situează la ora actuală pe locul 15 la nivel naţional, cu o diferenţă în minus de peste 1 leu/metru cub faţă de alţi operatori.

În plus, conducerea companiei noastre s-a implicat activ în scăderea TVA-ului pentru apa potabilă de la 24% la 9%. De fapt, ideea şi primele acţiuni au plecat de la Constanţa, sub forma a zeci de adrese şi întâlniri atât cu parlamentarii, care puteau să iniţieze un proiect de lege, cât şi cu autorităţile centrale (ministere şi Guvern). Şi pe lângă toate acestea, ştim cu toţii că preţul unei sticle de apă de 2 litri din comerţ este aproximativ cât preţul unui metru cub de apă potabilă – 1.000 litri, deşi din punct de vedere calitativ se situează la acelaşi nivel, fără să mai luăm în calcul drumul până la magazin, efortul şi timpul pierdut cu căratul peturilor în casă.

Mai mult, conform statisticilor, consumul lunar al unei persoane se ridică la 4 mc –17 lei, aproximativ cât costă un pachet de ţigări. Cu alte cuvinte, un fumător îşi plăteşte apa potabilă consumată într-o lună, dacă reduce fumatul cu doar o jumătate de ţigară pe zi, mai transmite RAJA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108