REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Prețul cărnii de porc, mai mare decât anul trecut

Prețul cărnii de porc, mai mare decât anul trecut

Replica API 5 decembrie 2016 | 01:25 291

Preţul cărnii de porc înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie la poarta fermelor din România a crescut faţă de anul trecut, însă majorarea preţurilor a fost temperată de concurenţa provenită din partea importurilor ieftine din ţări precum Germania, Spania sau Danemarca, scrie Digi24.

La sfâşitul lunii noiembrie, preţul oferit de abatoare fermierilor pentru carnea de porc ajungea la 5 lei pe kilogram.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCP), Ioan Ladoşi, acest preţ este mai mare faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, dar mai mic faţă de preţurile solicitate de fermierii români în perioada mai-octombrie 2016.

În ultimele săptămâni, preţul oferit de abatoare a coborât, pe fondul reducerii preţului cărnii de porc din Germania, care stabileşte referinţa de preţ şi pentru România.

Potrivit estimărilor realizate de producătorii de carne de porc, în decembrie, fermele comerciale din România vor sacrifica peste 500.000 de porci, care vor asigura circa 60% din consumul intern, în timp ce restul consumului va fi asigurat din importurile din alte ţări membre ale Uniunii Europene.

Producătorii români se aşteaptă ca produsele provenite din import să aibă o cotă mai mare în acest an.

„Din datele statistice oficiale rezultă că în 2015 au intrat în România peste 220.000 tone de carne (carcase, piese etc). Ne aşteptăm ca în acest an această cifră să fie depăşită, pe fondul creşterii consumului şi, din păcate, a stagnării producţiei interne”, a subliniat Ladoşi.

Marii retaileri de pe piaţa românească susţin că achiziţionează carnea de porc preponderent din România şi apelează la carne din import doar pentru a compensa necesarul ce nu poate fi acoperit din surse locale.

Potrivit Monitorului Preţurilor, administrat de Consiliul Concurenţei, preţul pulpei de porc fără os porneşte de la 12 lei kilogram, însă există diferenţe mari în funcţie de sortiment.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108