REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primăria a început să primească cereri de la chiriaşii ANL-urilor care vor să-şi cumpere apartamentele

Primăria a început să primească cereri de la chiriaşii ANL-urilor care vor să-şi cumpere apartamentele

Replica API 1 octombrie 2011 | 00:00 98

Au fost stabilite criteriile şi preţurile

Au fost stabilite criteriile şi preţurile

Veste bună pentru constănţenii care locuiesc în blocurile ANL. Începând de luna aceasta, potrivit hotărârii de Guvern nr. 77/26.01.2011, toate cele 554 de locuinţe din municipiul Constanţa au trecut din proprietatea publică a statului în cea privată, creându-se astfel cadrul legal de vânzare către actualii chiriaşi. Mai întâi, a declarat şeful Direcţiei de Administrare Imobile din cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), Mădălina Moţăţăianu, pentru ca aceste locuinţe să poată fi vândute, Consiliul Local Municipal trebuie să perfecteze cadastre pentru fiecare locuinţă în parte şi să intabuleze locuinţele la OCPI. În acest sens, a precizat Moţăţăianu, de circa trei luni, Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa s-a ocupat de efectuarea cadastrelor şi a intabulărilor pentru aceste locuinţe, iar în prezent procedura este încă în derulare.

După intabularea apartamentelor, RAEDPP va intra în posesia tuturor cadastrelor şi intabulărilor, urmând ca abia după aceea să le fie solicitate chiriaşilor care au depus cereri de cumpărare, actele necesare perfectării contractelor de vânzare-cumpărare. De precizat că până vineri, 30 septembrie, au fost înregistrate deja 144 de astfel de cereri. Moţăţăianu a mai spus că RAEDPP a fost mandatată în cursul acestei luni, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, să vândă locuinţele construite în regim ANL, dar după finalizarea procedurilor de cadastru şi intabulare. "Locuinţele vor putea fi vândute doar titularilor contractelor de închiriere cu respectarea mai multor condiţii. Una dintre acestea este ca locuinţa să fie vândută titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora şi după expirarea a minimum un an de închiriere neînteruptă către acelaşi titular, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Apoi, preţul locuinţei se va achita integral la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, titularul contractului şi membrii familiei acestuia putând beneficia o singură dată de cumpărarea unei locuinţe pentru tineri destinată închirierii. Totodată, titularul contractului nu trebuie să deţină o altă locuinţă în proprietate, inclusiv casă de vacanţă, iar venitul mediu pe membru de familie să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie", a subliniat şeful Direcţiei de Administrare Imobile. În ceea ce priveşte valoarea de vânzare a locuinţei, aceasta reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat care este egală cu 448 euro/mp, inclusiv TVA, înmulţită cu suprafaţa construită efectiv, inclusiv cotele indivize, diminuată cu amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108