REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primăria Constanţa vrea să remedieze problema iluminatului public!

Primăria Constanţa vrea să remedieze problema iluminatului public!

Replica API 1 martie 2017 | 00:15 351

Iluminatul public de la nivelul municipiului Constanţa a devenit în ultima perioadă o reală problemă! Oamenii se plâng de faptul că nu se mai simt în siguranţă atunci când tranzitează zone “înecate” în întuneric. Primarul oraşului are şi o explicaţie! Mentenanţa este asigurată doar pentru o jumătate de oraş. Însă, speră ca până la sfârşitul lunii martie prboleme de amploare să fie remediate. După cum au tot relatat reporterii “Replica” în ultimul timp, oraşul de la malul mării a fost “îngropat” în întuneric. Asta după ce zeci de străzi, bulevarde sau chiar cartiere întregi au fost afectate de lipsa iluminatului public. Decebal Făgădău ştie despre această situaţie şi speră ca majoritatea cazurilor înregistrate să fie rezolvate până la sfârşitul acestei luni.

“Cunosc aceste probleme! Municipalitatea nu are sistemul de iluminat delegat. Noi am aprobat în Consiliul Local în urmă cu doi ani de zile o documentație de delegare. Delegarea presupune, după ce ai făcut licitația, încredințezi unei companii care a câștigat licitația, practic tot sistemul de iluminat. Nu am vrut să facem acest lucru pentru că în continuare explorăm posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru modernizarea întregului sistem de iluminat. România a alocat pentru iluminat o sumă de 38 de milioane de euro și noi am oferit ca în loc să spargem această sumă pe poli de creștere, pe poli mari, poli mici, România să facă un singur proiect pilot astfel încât să arate că folosind fonduri structurale putem realiza un oraș iluminat smart cap- coadă. Și am așteptat să văd dacă această solicitare a noastră este în concordanță cu ce vede Guvernul sau cu ce își doresc autoritățile de management care coordonează aceste proiecte. Anul trecut, din păcate, nu am reușit să convingem Guvernul și probabil este vina noastră. S-a mers mai departe, iar această sumă s-a spart pe regiuni de dezvoltare, pe orașe, astfel încât fiecare să poată aplica și să scrie proiecte pentru creșterea eficienței sistemului de iluminat public”, a explicat primarul Constanței. O șansă pentru ca hiba orașului de la malul mării să dispară ar fi încheierea unui contract de tip ESCO. “De asemenea, în momentul de față se discută din ce în ce mai mult despre contracte tip ESCO. Aceste contracte față de contractele de delegare presupun ca municipalitatea să facă o licitație ca o urmare a unui studiu, să se delege către o companie care investește din banii ei în vederea reducerii consumurilor și creșterea eficienței sistemului de iluminat. Scăzând consumurile, ea își recuperează investiția, singura condiție ete ca municipalitate să-și asume de la bun început să plătească în interiorul celor 5-6-7 ani, cât este contractul, aceeași sumă. Dacă sistemul nostru de iluminat public consumă să spunem 1 milion de lei, urmare a acestui contract, vine o companie, câștigă licitația, investește din banii ei, înlocuiește sistemul de iluminat, iar din economie ea își recuperează investiția, după care la sfârșitul contractului predă municipalității un sistem mult mai eficient din punct de vedere energetic. În momentul de față nu există un astfel de contract, se discută la nivelul modificării legislației. În ultima perioadă, am avut contracte doar de mentenanță, pe niște valori minimale, contracte care au expirat undeva la sfârșitul anului trecut. Din nefericire, procedurile de achiziție pentru noile contracte de mentenanță pe cele două loturi au durat mai mult decât estimam și astăzi, municipalitatea are contract de mentenanță doar cu jumătate de oraș”, a adăugat Făgădău.

Iarna grea a agravat situația!

Decebal Făgădău a explicat și faptul că o altă cauză care a condus la o amploare de nedescris a situației ar fi fost și vremea neprielnică din luna ianuarie. “Am preluat absolut toate sesizările și sunt tratate cu prioritate ținând cont de distanța pe care o au de acoperit. Dacă vorbim de o stradă întreagă în detrimentul unui singur bec, evident că vom ataca zona în care nu merge iluminatul pe întreaga stradă. Din nefericire, s-au suprapus toate aceste lucruri peste o iarnă grea. Faptul că ENEL a înregistrat multe avarii, faptul că au apărut multe accidente punctuale, stâlpi rupți, fire rupte, lucrul acesta a îngreunat și mai mult posibilitatea noastră de a remedia. Eu vreau să-mi cer scuze tututot constănțenilor dacă au avut sau au de suferit din cauza iluminatului public. Evident că vom remedia cât de repede putem pentru că îmi doresc ca până la sfârșitul lunii martie probleme mari ale sistemului să fie remediate. Evident rămânând problemele mici, punctuale, un bec”, a conchis primarul.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in parcari este bezna sa poata actiona hotii
1
0
asta e o vrajeala marca fatalau. sa faca publice sumele care le plateste catre Luxten. Sa se vada ce sifonare de bani publici face ca doar e firma de casa
2
0
unu ici unu colea si ard frate toata ziua si toata noaptea dar, daca sa ars sa gatat cu lumina mai schimba becul peste ..... un an !
0
0
Vrajeala ziua merge iluminatul si noaptea nu ,la fel si la mangalia , in parcari este bezna
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108