REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primăria Cumpăna încurajează prevenţia cancerului de col uterin

Primăria Cumpăna încurajează prevenţia cancerului de col uterin

Replica API 18 martie 2014 | 00:00 222

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), cu ajutorul Primăriei Cumpăna, a organizat, în data de 12 martie, un seminar pe tema pericolului cancerului de col uterin, singurul tip de cancer prevenibil, dar care, totodată omoară zilnic 6 femei, în România. Ţara noastră se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, 3.000 de paciente fiind diagnosticate cu această boală, în fiecare an. Virusul HPV este responsabil de aproximativ 90% dintre cazurile de cancer cervical. "Doar prin imunizare şi educaţie vom reuşi să prevenim cancerul de col uterin. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-au administrat peste 175 de milioane de doze de vaccin anti-HPV în toată lumea şi nu au fost semnalate efecte adverse. Medicii de familie au un rol important în a oferi informaţii corecte şi, alături de autorităţile locale, trebuie să se implice în programe de educaţie şi de prevenire a cancerului de col uterin", a declarat dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie.

Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a încurajat personalul medical şi cadrele didactice să încurajeze prevenţia în rândul locuitorilor şi să informeze femeile cu privire la pericolul cancerului de col uterin: "Am aflat că există o formă de cancer pe care o putem preveni, singurul cancer pentru prevenţia căruia există un vaccin. Pentru că sănătatea locuitorilor din Cumpăna este importantă pentru mine, voi spijini viitoarele acţiuni de informare şi prevenire ale acestui tip de cancer". Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea împotriva Human Papilloma Virus (HPV) şi prin screening-ul periodic la medicul specialist. Ambele metode de prevenţie sunt oferite gratuit de către Ministerul Sănătăţii. Vaccinarea anti-HPV este disponibilă fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani, printr-o solicitare adresată medicilor de familie, de către părinţi. Femeile cu vârsta peste 26 de ani pot beneficia de testul Babeş - Papanicolau la medicul specialist, printr-o trimitere oferită de către medicul de familie.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108