rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 2 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Monitorizaţi "de nevastă, SRI şi de agenţiile străine"

Primarii constănţeni au făcut o obsesie: "Ne sunt ascultate telefoanele"

Prea multă tehnologie dăunează! Telefoanele ascultate se transformă în psihoză. Cu toţii se simt monitorizaţi în numele luptei împotriva corupţiei. Este concluzia la care au ajuns majoritatea funcţionarilor publici din instituţiile constănţene. Recunosc că sunt o necesitate şi nu se pot despărţi de ele, chiar dacă discuţiile prin intermediul telefoanelor mobile pot fi ascultate, oricând, de oricine deţine un dispozitiv de interceptare. Aproape toate anchetele din ultima perioadă conţin transcrieri ale unor convorbiri telefonice.

Specialiştii din serviciile de telecomunicaţii speciale afirmă că, în schimbul a câtorva mii de euro, oricine poate intra în posesia unui aparat de ascultat telefoane mobile. Dispozitivele "minune" pot fi cumpărate direct de pe Internet, iar cei care au astfel de aparate "prestează" la comanda unor persoane fizice care vor să afle totul despre partenerii de afaceri sau partenerii de viaţă. Nimeni nu poate împiedica ascultarea telefoanelor mobile, nici noi, cei care le folosim, nici cei care ne pun la dispoziţie aceste servicii. "Nu cred că există un primar în România care să nu ştie că este ascultat în mod permanent. Este deranjant să ştii că în loc de două persoane, care întreţin o discuţie, participă şi a treia care ascultă. Nu voi renunţa la telefon, pentru că funcţia publică nu-mi permite acest lucru, însă disconfortul există, chiar dacă nu mă simt vinovat de ceva. Ceea ce discuţi cu o persoană poate fi interpretat prin adăugarea sau tăierea unor pasaje din convorbire. De multe ori se fac publice lucruri personale ceea ce însemană că lucrurile au derapat. Este mult prea liber regimul de înregistrare şi mult prea utilizat ca şi armă. Este nevoie de o stricteţe în ceea ce priveşte utilizarea şi interceptarea telefonului. Ar trebui reglementat foarte clar acest aspect", a declarat, pentru "Replica", primarul Medgidiei, Marian Iordache.

Primarul Delicoti: "Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă"

Pe de altă parte, posibilitatea ascultării convorbirilor telefonice este stabilită de lege doar în câteva cazuri care ţin de săvârşirea unor infracţiuni sau de siguranţa naţională nefiind admisă extinderea acestor situaţii şi la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizează doar pe baza mandatului judecătorului şi sub supravegherea acestuia, iar interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice este o infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal în art. 212, cu închisoare de până la trei ani sau amendă. Cu toate acestea, primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că din 2003 şi până în prezent telefonul său este monitorizat non stop, cu sau fără autorizaţie. Edilul spune că intră în panică numai atunci când nu este interceptat. "Nu am ce să limitez din convorbiri, la mine sunt ascultate telefoanele încă din 2003, cu sau fără autorizaţie de la Judecătorie. Un singur lucrător are dreptul conform legii să-mi asculte telefonul vreo trei luni. Dacă apare vreun dosar de mită, de arestări, de corupţie, mă conexează şi pe mine la el. Din 2003, de când am avut meciuri cu fostul şef al IPJ Constanţa, Jipa, mă asultă. Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă. Intru în panică, se pregăteşte ceva, nu mai însemn nimic pentru ei", a spus, cu amuzament, primarul Delicoti. Edilul susţine că de nouă ani de când este în vizorul unora sau altora s-a obişnuit cu ideea de a fi monitorizat şi spune că nu este deranjat de acest aspect, pentru că nu are ce să ascundă de oamenii legii. "Vor să fim ţinuţi în teroare. Nu mă deranjează că sunt ascultat, pentru că nu am ce să ascund. Încerc să mă încadrez în limitele legii în tot ce fac, însă interpretările convorbirilor sunt forţate. Se poate folosi împotriva noastră o discuţie privată despre mere şi să spună judecătorul că sunt pere. Aceasta este marea dramă. Violarea intimităţii este un lucru destul de grav, îl acceptăm forţat pentru că trăim timpurile pe care le trăim şi justiţia are nevoie de o ordine şi de o metodă neortodoxă ca ajutor. Am văzut transcrieri prin alte cazuri în care am fost conexat, am acelaşi telefon, îmi este ascultat şi nici nu am de gând să-l schimb", susţine Delicoti.

Adrian Stan: "Condamnările nu pot fi făcute în baza unor simple convorbiri"

Însă, discuţiile telefonice nu reprezintă şi fapta în sine. Primarul din Techirghiol susţine că de cele mai multe ori discuţiile sunt prezentate ca o faptă, dar condamnările nu pot fi făcute doar în baza unor simple convorbiri. "Sunt urmărit de toată lumea, de nevastă, de SRI, de agenţiile străine, şi până la urmă nu sunt decât discuţii despre problemele legate de oraş. Nu mă feresc de nimeni, vorbesc liber, aşa că la mine nu există secretomanie la acest capitol. Dacă tot suntem în Europa, ar trebui să avem aceleaşi drepturi ca primarii din Italia sau Spania. Cei de acolo nu sunt ascultaţi precum primarii din România. Nu văd de ce ar fi vreo diferenţă din acest punct de vedere. O discuţie despre ceva nu înseamnă că ai şi înfăptuit ceva şi nu ştiu dacă aceste condamnări se pot face pe baza unor discuţii. Din punctul acesta de vedere, al ascultatului, nu este cel mai fericit caz să fii primar. Poate pe viitor am să recurg la o comunicare cu ajutorul porumbeilor", a declarat râzând edilul Adrian Stan de la Techirghiol.

Hânsă: "Ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic"

Unii primari spun că ar fi în stare să protesteze public să le fie ascultate telefoanele, dar şi faptul că acestă metodă serveşte unora sau altora din punct de vedere politic. "Aş protesta public dacă nu mi-ar fi ascultate telefoanele, pentru că ar însemna că nu sunt o persoană importantă. Îmi sunt ascultate telefoanele, pentru că am tot felul de prieteni. Problema este că nu mă deranjează. La telefon discut lucruri normale, în limitele legii, dar când văd cum se folosesc transcrierile în mod trunchiat şi aranjat, doar să iasă ceea ce trebuie, atunci apar semne de întrebare. Cred că ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic, eu am trecut prin asta. Nu am făcut prostiile mari de care sunt acuzat, dar modul interpretării şi a documentelor care se adună la dosar de către cercetătorii noştri juridici este îngrijorătoare", spune Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă, care mai adaugă şi faptul că: "Noi nu am luat în seamă aceste aspecte, dar în unele cazuri se ajunge să se cuantifice în luni de detenţie. De la gluma "ne sunt ascultate telefoanele" şi până la interpretarea lor de către oameni, într-un mod tendenţios, este cale lungă. Am avut multe dosare, unul-două se mai târâie, şi cu toate că unele sunt destul de groase, în nici unul nu am avut transcrieri ale convorbirilor telefonice şi asta denotă că discuţiile nu au fost interesante şi că mă comport normal, iar hârtiile lor sunt ciudate. Din cauza interpretărilor sunt un pic speriat, dar la telefon nu mă cenzurez. Pe viitor, am să recitesc romanul 1984, am să-mi iau notiţe, şi voi vedea dacă telefonul este deasupra mea sau eu peste telefon. Probabil că la prima transcriere a unei discuţii de ale mele, într-un posibil dosar, o să fac praf telefonul şi o să mă întorc la scrisori".

Brăilou: Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil

Unii primari spun că trăiesc cu temerea că sunt monitorizaţi şi ascultaţi, pentru că nu se mai pot baza pe probitatea profesională şi morală a celor care dispun interceptarea convorbirilor telefonice. "S-a creat o psihoză care depăşeşte orice închipuire. Sunt oameni care nu au nici o preocupare pe lumea asta şi care sunt speriaţi că li se ascultă telefonul. S-a creat o psihoză, pentru că majoritatea lucrurilor care li se impută unora la un moment dat sunt din interceptările telefonice. Oamenii au început să se gândească dacă mai vorbesc sau nu la telefon. Avem dreptul la o viaţă personală, intimă, care nu-i problema nimănui. Dar unele discuţii, din păcate, apar prin presă. Am trăit şi înainte de '89 şi ţi-e frică să vorbeşti la telefon. Un fel de Big Brother în variantă îmbunătăţită, trăim acum. Nu cred că este vreun primar care să nu aibă temera că este monitorizat şi telefoanele sunt ascultate. Din păcate nu ne mai putem baza pe probitatea profesională şi morală a celor care cer să ne fie ascultate telefoanele. În spatele lor se ascund unele interese personale", a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Edilul susţine că nu este de acord cu metoda stării de teroare asupra oamenilor. "În ultimii opt ani ne-am confruntat cu un stres accentuant din cauza acestei probleme, care nu aduce nimic bun nici persoanei vizate, şi nici celui care lucrează cu el. Pe viitor voi răspunde din ce în ce mai rar la telefon. Dacă sunt sunat pe telefonul fix de la birou, atunci răspund, altfel nu sunt obligat să am telefon mobil. Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil, vreau să duc o viaţă liniştită, nu una stresantă. Nu ştiu cine mă sună, nu cunosc pe toată lumea, nu ştiu ce probleme au şi mai bine evit anumite chestiuni. Este o stare de psihoză care aduce în atenţie starea de nemulţumire din '89. Aici s-a ajuns. Atunci libertatea personală era afectată, miliţia era la putere, securitatea asculta absolut tot, şi acum se întâmplă la fel. Cred că este un model global, cu tot felul de sisteme de supraveghere", a conchis Brăiloiu. Sperăm ca datele prezentate mai sus creionează o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadată viaţa personală a cuiva, indiferent dacă acesta desfăşoară sau nu activităţi ilegale.

Alexandra VASILE

miercuri, 25 iulie 2012272
Comentarii

00iulia(25 iul 11:52)
Ati votat Hansa ,sa va spalati cu el pe cap va fura in continuare ,ca si madam Mircea si nu va pati nimic orasul este blestemat iar voi sunteti dobitoci.
00Rodica(25 iul 08:01)
Brailoiu vorbeste de teroare? Ce a facut el in oras inainte de alegeri si dupa aceea ce s-a numit? Sa ii fie rusine!
mai mult...Replica
2 apr 00:14ReplicaFabrica Dobrogea transportă pâine pe podeaua mașinii!

Pâinea ar trebui să reprezinte ceva ”sfânt”, atât pentru consumatori cât și pentru cei care o comercializează...348

2 apr 00:00ReplicaFarmaciile care făceau mangle cu spirt sunt ale lui Oiță de la Save&Self428
2 apr 00:00ReplicaFemeie goală, la pas pe străzile de la malul mării! VIDEO463
2 apr 00:00ReplicaMega proiect în zona Caraiman: mall, club cu piscină, zone de business și pasaj peste calea ferată!

Abatorul de Export din Constanţa, una dintre clădirile simbol ale oraşului, se va transforma, în viitorul apropiat,...318

2 apr 00:00ReplicaO fabrică de textile din Medgidia s-a reprofilat pe măști și echipamente de protecție pentru cadrele medicale167
2 apr 00:05ReplicaDECIZIE în dosarul de la Șantierul Naval Mangalia!203
2 apr 01:05ReplicaLa inaugurarea spitalului militar de campanie, jurnaliștii au fost ținuți ca într-un țarc, claie peste grămadă!

Miercuri, 1 aprilie, jurnaliștii constănțeni au fost chemați la datorie de către reprezentanții spitalului militar...182

2 apr 00:00ReplicaOamenii au început să vândă bunuri din casă pentru a supraviețui!315
2 apr 00:00ReplicaSituația în Cuza Vodă este sub control, după ce mai mulți români s-au întors din Italia110
2 apr 23:15ReplicaSpitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Primăria Constanța, RĂZBOI cu o clinică privată

Încă de când s-a instituit starea de urgenţă, în contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile s-au mobilizat...440

2 apr 00:00ReplicaLa Cernavodă, oamenii sunt sfătuiți să-i reclame pe cei care nu stau în izolare!121
2 apr 00:00ReplicaSCANDAL între Casa de Asigurări de Sănătate și Spitalul Mangalia!150
Vremea
2.2°2.2° - 3.3° joi, 2 aprilie 2020
ConstanțaUmiditate: 70%
Vânt: 3.95 m/s
Presiune: 1019 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
2 apr 00:00SportSimona Halep, după anularea turneului de la Wimbledon: 'Voi avea şi mai mult timp pentru a-mi apăra titlul acolo'

Simona Halep, deţinătoarea trofeului, a scris, miercuri, pe reţelele de socializare, că a aflat cu tristeţe vestea...78

2 apr 00:00SportUn jucător britanic, suspendat şase luni după ce a jucat la pariuri

Unitatea de integritate a tenisului (UIT) a anunţat miercuri că l-a sancţionat pe jucătorul britanic Patrick Keane...80

2 apr 00:00SportUEFA a suspendat pe termen nedeterminat Liga Campionilor şi Europa League, din cauza pandemiei de coronavirus

UEFA a suspendat Liga Campionilor şi Europa League ''până la o notificare ulterioară'' din cauza pandemiei de...70

2 apr 00:00SportUS Open nu se decalează, anunţă Federaţia americană

Federaţia Americană de Tenis (USTA) a anunţat miercuri că turneul US Open, programat în perioada 31 august - 13...77

Local
2 apr 00:00LocalSpitalul Militar de la stadionul Portul poate găzdui 100 de persoane: aici se vor trata cazurile ușoare și medii

Miercuri, 1 aprilie, a avut loc o prezentare a stadiului lucrărilor de asamblare-montare, desfășurate la obiectivul...81

2 apr 00:00LocalInfrastructură pietonală reabilitată la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța

Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă intervențiile care au rolul de a facilita...81

2 apr 00:00LocalPrimăria Cernavodă dezinfectează scările de bloc

...89

2 apr 00:00LocalPrimăria Ovidiu, campanie de promovare a producătorilor locali

Primaria Ovidiu lansează o campanie de promovare a producătorilor agricoli de pe raza UAT Ovidiu (membrii Asociatiei...74

2 apr 00:00LocalZanfir Iorguş, ACHITAT în dosarul de abuz în serviciu!

Curtea de Apel a finalizat dosarul lui Zanfir Iorguş, cercetat pentru corupţie. Deşi, prima instanţă l-a condamnat...90

2 apr 00:00LocalAcţiuni de dezinfecţie în staţiunea Mamaia

Miercuri seară acțiunile de dezinfecție au început la ora 19.00 și s-au desfăşurat în următoarele zone: Faleză...75

2 apr 00:00LocalPovești semnate de Ion Creangă, Emil Gârleanu și Barbu Ștefănescu Delavrancea, la Centrul pentru Tineret Jean Constantin

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean...67

2 apr 00:00Local'Pe scena bac-ului': Colaborare în premieră a Inspectoratului Școlar Județean Constanța cu Teatrul de Stat Constanța

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa, derulează începând de...70

2 apr 00:00LocalNoi treceri de pietoni în cartierele KM 4 și Abator

Pentru creșterea siguranței locuitorilor din orașul nostru, echipele SC Confort Urban SRL vor trasa joi noaptea noi...77

2 apr 00:00LocalParcul din Poarta 6, în atenţia primăriei

Chiar și în această perioadă critică în care ne aflăm, Primăria Municipiului Constanța continuă lucrările...74

Politică
2 apr 00:00PoliticăPremierul Orban, discuţii cu reprezentanţii industriei agroalimentare despre asigurarea continuităţii aprovizionării

Premierul Ludovic Orban a discutat, miercuri, cu reprezentanţii industriei agroalimentare despre măsurile necesare...74

2 apr 00:00PoliticăIohannis retrage decoraţia acordată Spitalului de la Suceava

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind retragerea decoraţiei conferite Spitalului Judeţean de...83

2 apr 00:00PoliticăTudose: O prioritate a scurtului meu mandat de premier a fost eficientizarea sistemului medical; nu am fost lăsat să acţionez

Fostul premier Mihai Tudose spune că una dintre priorităţile mandatului său în fruntea Guvernului a fost...71

2 apr 00:00PoliticăIohannis: De la începutul epidemiei au fost date peste 78.000 de amenzi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că au fost aplicate peste 78.000 de amenzi de la începutul situaţiei...77

2 apr 00:00PoliticăCoronavirus - Tăriceanu propune organizarea celui mai mare spital din România la Romexpo

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, propune, în contextul epidemiei de coronavirus, organizarea celui mai...76

2 apr 00:00PoliticăPonta critică iniţiativa liberalilor privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a criticat miercuri iniţiativa liberalilor privind impozitarea progresivă a...74

2 apr 00:00PoliticăBarna: Salutăm proiectul PNL privind impozitarea pensiilor speciale; USR susţine adoptarea unei OUG

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a salutat proiectul de lege al PNL privind impozitarea pensiilor...72

2 apr 00:00PoliticăRoman şi Fenechiu (PNL) propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale

Liderii deputaţilor şi senatorilor PNL, Florin Roman şi Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul...76

2 apr 00:00PoliticăOrban: Ministrul Sănătăţii a luat măsurile pentru întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică

Premierul Ludovic Orban a declarat că ministrul Sănătăţii a luat măsurile pentru "întărirea" Direcţiilor de...72

2 apr 00:00PoliticăUSR cere stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă

Grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic...78

Monden
2 apr 00:00MondenAntonia se teme pentru fata ei, Maya, care locuiește în Italia

De șapte ani, Maya Rosaria Castellano (9 ani), fiica Antoniei (30 de ani) din mariajul cu afaceristul italian Vincenzo...72

2 apr 00:00MondenAdelina Pestrițu a câştigat procesul cu Lucian Becali și a donat banii: „Suferința mea s-a transformat în bucurie“

...84

2 apr 00:00MondenRoxen va reprezenta România la Eurovision Song Contest 2021

Pornind de la prevederile Regulamentului Eurovision Song Contest cu privire la selecțiile naționale și în acord cu...74

2 apr 00:00MondenAdele nu are noroc în amor! Cântăreața e iar singură

Cântăreața Adele, în vârstă de 31 de ani, nu are noroc în amor. După ce anul trecut a divorțat de soț, recent...76

2 apr 00:00MondenDramele lui Patrick Swayze: dependent de alcool şi abuzat de mama lui

Un actor celebru, care avea, însă, multe alte talente sportive și artistice care îl făceau un bărbat complet...78

2 apr 21:11MondenActorul Andrew Jack, din distribuţia „Star Wars“ a decedat la 76 de ani din cauza COVID-19

Actorul Andrew Jack, cunoscut pentru rolul din franciza ''Star Wars'', a decedat la vârsta de 76 de ani, din cauza...73

2 apr 00:00MondenUn spectacol TV alternativ la Eurovision îşi propune să unească Europa în timpul pandemiei

Ediţia din acest an a concursului Eurovision, care a fost anulată, va fi înlocuită de o emisiune de televiziune...76

2 apr 00:00MondenCoronavirus: Dolly Parton va citi pe Facebook poveşti pentru copii o dată pe săptămână

Dolly Parton va citi pe Facebook poveşti pentru copiii din lumea întreagă în cadrul unor sesiuni de lectură ce vor...68

2 apr 00:00MondenCoronavirus: Steven Spielberg lansează programul de distanţare socială AFI Movie Club cu filmul „Vrăjitorul din Oz“

Regizorul, scenaristul şi producătorul american Steven Spielberg a lansat un program care încurajează distanţarea...74

2 apr 00:00MondenVolumul „Harry Potter and the Philosopher's Stone“, disponibil gratuit în format ebook şi audiobook în aprilie

''Harry Potter and the Philosopher's Stone'' (Harry Potter şi piatra filosofală), prima carte din seria Harry Potter...69

Mapamond
2 apr 00:00MapamondAntonio Guterres: Lumea post-coronavirus va fi mai digitalizată, dar noile măsuri de control pot fi favorabile dictaturilor

Lumea post-coronavirus va fi diferită, mult mai digitalizată şi cu mai multe riscuri, anticipează secretarul general...67

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Italia are miercuri mai puţine decese decât marţi, însă a crescut numărul cazurilor noi

Numărul deceselor cauzate de pandemia de coronavirus a crescut cu 727 în Italia, ajungând la 13.155, a anunţat...74

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Guvernul spaniol blochează preţurile serviciilor funerare

Guvernul spaniol a blocat miercuri preţurile serviciilor funerare la nivelul celor din 14 martie, după ce a descoperit...77

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: 378 de decese şi 17.139 de cazuri confirmate în Elveţia

Bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Elveţia a ajuns la 378, de la 373 în urmă cu o zi, a anunţat miercuri...76

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Moscova dispune de o aplicaţie pe telefon pentru urmărirea celor izolaţi

Autorităţile din Moscova au prezentat miercuri o aplicaţie pentru smartphone care urmăreşte deplasările celor care...75

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Spania a depăşit 100.000 de cazuri de infectare şi raportează încă 864 de decese în 24 de ore

Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus din Spania a depăşit 100.000 miercuri, în timp ce numărul...72

2 apr 19:46MapamondEMA: Cel puţin un an înainte de a dispune de un vaccin în cantităţi suficiente

Punerea la dispoziţie a unui vaccin împotriva noului coronavirus, gata să fie utilizat "pe o scară largă", ar mai...77

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Un vas de croazieră cu 383 de pasageri, în carantină în portul grec Pireu

Un vas de croazieră cu 383 de persoane la bord, care venea dinspre Turcia cu destinaţia Spania şi care făcea o...76

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: 865 de morţi în SUA într-o zi, un record

Noul coronavirus a ucis un număr record de 865 de persoane în Statele Unite în termen de 24 de ore, potrivit...73

2 apr 00:00MapamondCoronavirus: Papa Francisc s-a rugat pentru mass-media care ajută oamenii să nu se simtă izolaţi

Papa Francisc a dedicat slujba de miercuri dimineaţă, oficiată din reşedinţa sa din Casa Sf. Marta, celor care...67

Sănătate
2 apr 00:00SănătateSuport online gratuit pentru pacienţii cu boli cronice. Medici pentru România lansează campania „Nu uităm de ceilalţi”

În plină pandemie COVID-19, pacienţii cu boli cronice întâmpină dificultăţi în a accesa cabinetele medicale...62

2 apr 00:00SănătateCe nevoi au spitalele din prima linie COVID-19? Poţi afla în timp real de pe o platformă online!

S-a lansat platforma online www.thefutureisnow.ro, unde sunt centralizate nevoile de echipamente şi aparatură ale...72

2 apr 00:00SănătateDr. Tudor Ciuhodaru: „Virusul SARS-CoV-2 rezistă minimum 30 de minute în aer după ce sursa infecţiei nu mai este prezentă”

Într-o postare recentă pe o reţea de socializare, dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgenţă la...66

2 apr 00:00SănătateMetodă de depistare rapidă a coronavirusului, care oferă rezultatul în 5-13 minute, autorizată de FDA

Autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor (FDA) a autorizat recent, în regim de urgenţă, un test...72

2 apr 00:00SănătateIpoteză-şoc: „noul” coronavirus există de zeci de ani, dar mutaţiile suferite în timp au dus la pandemia de astăzi

Deşi i se spune „noul coronavirus”, unii experţi sunt de părere că virusul SARS-CoV-2 ar putea să existe...68

1 apr 00:00SănătateAsociaţiile bolnavilor de cancer solicită soluţii ca pacienţii oncologici să îşi poată continua tratamentul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer solicită modificarea legislaţiei şi implementarea unor soluţii tehnice...292

1 apr 00:00SănătateIndustria farmaceutică din România va înregistra afaceri record, în contextul pandemiei

Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii generată de pandemia...312

1 apr 00:00SănătateColegiul Medicilor Bucureşti: Personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii posibil penale

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti subliniază, într-un comunicat de presă transmis marţi, că personalul...286

1 apr 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei COVID-19

Un număr de 57 de spitale, secţii exterioare, corpuri de clădire, 44 de maternităţi, 60 de spitale şi centre...277

1 apr 00:00SănătateSanitas: Putem salva vieţi numai cu asumarea unor decizii corecte, nu doar cu sacrificiul personalului din spitale

Membrii Federaţiei Sanitas din România susţin, într-o postare pe Facebook, publicată marţi, că soluţia "muncă...285