rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Monitorizaţi "de nevastă, SRI şi de agenţiile străine"

Primarii constănţeni au făcut o obsesie: "Ne sunt ascultate telefoanele"

Prea multă tehnologie dăunează! Telefoanele ascultate se transformă în psihoză. Cu toţii se simt monitorizaţi în numele luptei împotriva corupţiei. Este concluzia la care au ajuns majoritatea funcţionarilor publici din instituţiile constănţene. Recunosc că sunt o necesitate şi nu se pot despărţi de ele, chiar dacă discuţiile prin intermediul telefoanelor mobile pot fi ascultate, oricând, de oricine deţine un dispozitiv de interceptare. Aproape toate anchetele din ultima perioadă conţin transcrieri ale unor convorbiri telefonice.

Specialiştii din serviciile de telecomunicaţii speciale afirmă că, în schimbul a câtorva mii de euro, oricine poate intra în posesia unui aparat de ascultat telefoane mobile. Dispozitivele "minune" pot fi cumpărate direct de pe Internet, iar cei care au astfel de aparate "prestează" la comanda unor persoane fizice care vor să afle totul despre partenerii de afaceri sau partenerii de viaţă. Nimeni nu poate împiedica ascultarea telefoanelor mobile, nici noi, cei care le folosim, nici cei care ne pun la dispoziţie aceste servicii. "Nu cred că există un primar în România care să nu ştie că este ascultat în mod permanent. Este deranjant să ştii că în loc de două persoane, care întreţin o discuţie, participă şi a treia care ascultă. Nu voi renunţa la telefon, pentru că funcţia publică nu-mi permite acest lucru, însă disconfortul există, chiar dacă nu mă simt vinovat de ceva. Ceea ce discuţi cu o persoană poate fi interpretat prin adăugarea sau tăierea unor pasaje din convorbire. De multe ori se fac publice lucruri personale ceea ce însemană că lucrurile au derapat. Este mult prea liber regimul de înregistrare şi mult prea utilizat ca şi armă. Este nevoie de o stricteţe în ceea ce priveşte utilizarea şi interceptarea telefonului. Ar trebui reglementat foarte clar acest aspect", a declarat, pentru "Replica", primarul Medgidiei, Marian Iordache.

Primarul Delicoti: "Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă"

Pe de altă parte, posibilitatea ascultării convorbirilor telefonice este stabilită de lege doar în câteva cazuri care ţin de săvârşirea unor infracţiuni sau de siguranţa naţională nefiind admisă extinderea acestor situaţii şi la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizează doar pe baza mandatului judecătorului şi sub supravegherea acestuia, iar interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice este o infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal în art. 212, cu închisoare de până la trei ani sau amendă. Cu toate acestea, primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că din 2003 şi până în prezent telefonul său este monitorizat non stop, cu sau fără autorizaţie. Edilul spune că intră în panică numai atunci când nu este interceptat. "Nu am ce să limitez din convorbiri, la mine sunt ascultate telefoanele încă din 2003, cu sau fără autorizaţie de la Judecătorie. Un singur lucrător are dreptul conform legii să-mi asculte telefonul vreo trei luni. Dacă apare vreun dosar de mită, de arestări, de corupţie, mă conexează şi pe mine la el. Din 2003, de când am avut meciuri cu fostul şef al IPJ Constanţa, Jipa, mă asultă. Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă. Intru în panică, se pregăteşte ceva, nu mai însemn nimic pentru ei", a spus, cu amuzament, primarul Delicoti. Edilul susţine că de nouă ani de când este în vizorul unora sau altora s-a obişnuit cu ideea de a fi monitorizat şi spune că nu este deranjat de acest aspect, pentru că nu are ce să ascundă de oamenii legii. "Vor să fim ţinuţi în teroare. Nu mă deranjează că sunt ascultat, pentru că nu am ce să ascund. Încerc să mă încadrez în limitele legii în tot ce fac, însă interpretările convorbirilor sunt forţate. Se poate folosi împotriva noastră o discuţie privată despre mere şi să spună judecătorul că sunt pere. Aceasta este marea dramă. Violarea intimităţii este un lucru destul de grav, îl acceptăm forţat pentru că trăim timpurile pe care le trăim şi justiţia are nevoie de o ordine şi de o metodă neortodoxă ca ajutor. Am văzut transcrieri prin alte cazuri în care am fost conexat, am acelaşi telefon, îmi este ascultat şi nici nu am de gând să-l schimb", susţine Delicoti.

Adrian Stan: "Condamnările nu pot fi făcute în baza unor simple convorbiri"

Însă, discuţiile telefonice nu reprezintă şi fapta în sine. Primarul din Techirghiol susţine că de cele mai multe ori discuţiile sunt prezentate ca o faptă, dar condamnările nu pot fi făcute doar în baza unor simple convorbiri. "Sunt urmărit de toată lumea, de nevastă, de SRI, de agenţiile străine, şi până la urmă nu sunt decât discuţii despre problemele legate de oraş. Nu mă feresc de nimeni, vorbesc liber, aşa că la mine nu există secretomanie la acest capitol. Dacă tot suntem în Europa, ar trebui să avem aceleaşi drepturi ca primarii din Italia sau Spania. Cei de acolo nu sunt ascultaţi precum primarii din România. Nu văd de ce ar fi vreo diferenţă din acest punct de vedere. O discuţie despre ceva nu înseamnă că ai şi înfăptuit ceva şi nu ştiu dacă aceste condamnări se pot face pe baza unor discuţii. Din punctul acesta de vedere, al ascultatului, nu este cel mai fericit caz să fii primar. Poate pe viitor am să recurg la o comunicare cu ajutorul porumbeilor", a declarat râzând edilul Adrian Stan de la Techirghiol.

Hânsă: "Ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic"

Unii primari spun că ar fi în stare să protesteze public să le fie ascultate telefoanele, dar şi faptul că acestă metodă serveşte unora sau altora din punct de vedere politic. "Aş protesta public dacă nu mi-ar fi ascultate telefoanele, pentru că ar însemna că nu sunt o persoană importantă. Îmi sunt ascultate telefoanele, pentru că am tot felul de prieteni. Problema este că nu mă deranjează. La telefon discut lucruri normale, în limitele legii, dar când văd cum se folosesc transcrierile în mod trunchiat şi aranjat, doar să iasă ceea ce trebuie, atunci apar semne de întrebare. Cred că ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic, eu am trecut prin asta. Nu am făcut prostiile mari de care sunt acuzat, dar modul interpretării şi a documentelor care se adună la dosar de către cercetătorii noştri juridici este îngrijorătoare", spune Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă, care mai adaugă şi faptul că: "Noi nu am luat în seamă aceste aspecte, dar în unele cazuri se ajunge să se cuantifice în luni de detenţie. De la gluma "ne sunt ascultate telefoanele" şi până la interpretarea lor de către oameni, într-un mod tendenţios, este cale lungă. Am avut multe dosare, unul-două se mai târâie, şi cu toate că unele sunt destul de groase, în nici unul nu am avut transcrieri ale convorbirilor telefonice şi asta denotă că discuţiile nu au fost interesante şi că mă comport normal, iar hârtiile lor sunt ciudate. Din cauza interpretărilor sunt un pic speriat, dar la telefon nu mă cenzurez. Pe viitor, am să recitesc romanul 1984, am să-mi iau notiţe, şi voi vedea dacă telefonul este deasupra mea sau eu peste telefon. Probabil că la prima transcriere a unei discuţii de ale mele, într-un posibil dosar, o să fac praf telefonul şi o să mă întorc la scrisori".

Brăilou: Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil

Unii primari spun că trăiesc cu temerea că sunt monitorizaţi şi ascultaţi, pentru că nu se mai pot baza pe probitatea profesională şi morală a celor care dispun interceptarea convorbirilor telefonice. "S-a creat o psihoză care depăşeşte orice închipuire. Sunt oameni care nu au nici o preocupare pe lumea asta şi care sunt speriaţi că li se ascultă telefonul. S-a creat o psihoză, pentru că majoritatea lucrurilor care li se impută unora la un moment dat sunt din interceptările telefonice. Oamenii au început să se gândească dacă mai vorbesc sau nu la telefon. Avem dreptul la o viaţă personală, intimă, care nu-i problema nimănui. Dar unele discuţii, din păcate, apar prin presă. Am trăit şi înainte de '89 şi ţi-e frică să vorbeşti la telefon. Un fel de Big Brother în variantă îmbunătăţită, trăim acum. Nu cred că este vreun primar care să nu aibă temera că este monitorizat şi telefoanele sunt ascultate. Din păcate nu ne mai putem baza pe probitatea profesională şi morală a celor care cer să ne fie ascultate telefoanele. În spatele lor se ascund unele interese personale", a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Edilul susţine că nu este de acord cu metoda stării de teroare asupra oamenilor. "În ultimii opt ani ne-am confruntat cu un stres accentuant din cauza acestei probleme, care nu aduce nimic bun nici persoanei vizate, şi nici celui care lucrează cu el. Pe viitor voi răspunde din ce în ce mai rar la telefon. Dacă sunt sunat pe telefonul fix de la birou, atunci răspund, altfel nu sunt obligat să am telefon mobil. Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil, vreau să duc o viaţă liniştită, nu una stresantă. Nu ştiu cine mă sună, nu cunosc pe toată lumea, nu ştiu ce probleme au şi mai bine evit anumite chestiuni. Este o stare de psihoză care aduce în atenţie starea de nemulţumire din '89. Aici s-a ajuns. Atunci libertatea personală era afectată, miliţia era la putere, securitatea asculta absolut tot, şi acum se întâmplă la fel. Cred că este un model global, cu tot felul de sisteme de supraveghere", a conchis Brăiloiu. Sperăm ca datele prezentate mai sus creionează o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadată viaţa personală a cuiva, indiferent dacă acesta desfăşoară sau nu activităţi ilegale.

Alexandra VASILE

miercuri, 25 iulie 2012265
Comentarii

00iulia(25 iul 11:52)
Ati votat Hansa ,sa va spalati cu el pe cap va fura in continuare ,ca si madam Mircea si nu va pati nimic orasul este blestemat iar voi sunteti dobitoci.
00Rodica(25 iul 08:01)
Brailoiu vorbeste de teroare? Ce a facut el in oras inainte de alegeri si dupa aceea ce s-a numit? Sa ii fie rusine!
mai mult...Replica
17 feb 00:00ReplicaFostul deputat Constantin Chirilă, numit și la șefia Autorității Navale Române

Fostul deputat și lider PDL Constanța Constantin Chirilă a fost numit și la șefia Autorității Navale Române...428

17 feb 00:00ReplicaFraţii Micula îşi iau gândul de la construcţia a două hoteluri în Mamaia335
17 feb 00:00ReplicaLACUL SIUTGHIOL, la mâna judecătorilor! Își iau privații ADIO de la INVESTIȚII?353
17 feb 00:00ReplicaPASAJUL de la GARĂ, DOLDORA de DROGAȚI și BARBUGII!

Pasajele subterane pietonale ale Constanței au reprezentat întotdeauna o problemă spinoasă pentru municipalitate. Cu...311

17 feb 00:04ReplicaFostul prefect al Constanței, Ioan Albu, implicat într-un accident rutier: Era BEAT1278
17 feb 00:00ReplicaConsiliul Județean Constanța cumpără servicii de curățenie. Va fi același câștigător?192
17 feb 00:00ReplicaDECĂDEREA zonei Energia: FURTURI, GUNOAIE, HAITE de CÂINI și multă INCOMPETENȚĂ!

Energia este, în prezent, doar numele unui cartier dintr-o zonă a Constanței, însă, puțini știu că denumirea...246

17 feb 00:00ReplicaSCHIMBAREA la FAȚĂ a Constanței: un șantier enorm la malul mării!343
17 feb 00:00ReplicaUn hoţ din Cumpăna şi-a UCIS complicele de infracţiuni într-un accident rutier276
17 feb 00:00ReplicaPovestea chirurgului Bolton, supranumit TAIE-TOT, primul medic al orașului Cernavodă

Într-un peisaj divers și multicultural, ca al Dobrogei, cu popoare mixte şi naţii venite din toate colțurile lumii,...199

17 feb 00:00ReplicaSURPRIZE-SURPRIZE: Știați că avem ceasuri stradale digitale?327
17 feb 00:00ReplicaDouă surori gemene din Constanța își caută familia biologică209
Vremea
-0.6°-0.6° - 1.7° luni, 17 februarie 2020
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 1.74 m/s
Presiune: 1030 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 feb 00:00SportIanis Hagi, decisiv la golul victoriei lui Rangers cu Livingston!

Ianis Hagi (21 de ani) a oferit pasa decisivă la unicul gol al victoriei lui Rangers cu Livingston. Duelul de pe Ibrox...148

17 feb 00:00SportDinamo a făcut spectacol și pe teren, și în tribune: A câștigat eternul derby cu FCSB

Derbiul Ligii I, Dinamo - FCSB, s-a disputat, duminică, pe Arena Naţională, partidă care a contat pentru etapa a...161

17 feb 00:00SportIrina Begu a câştigat turneul ITF de la Cairo şi va reveni în Top 100 WTA

rina Begu, locul 102 WTA şi cap de serie numărul 3, a câştigat, duminică, turneul ITF de la Cairo, cu premii totale...126

17 feb 00:00SportUn român a adus victoria echipei Genclerbirligi în campionatul Turciei: 1-0 cu Alanyaspor

Fotbalistul echipei Genclerbirligi, Bogdan Stancu, a înscris unicol gol în partida câştigată, duminică, în...128

Local
17 feb 00:00LocalFostul prefect al Constanței, Gheorghe Martin, a încetat din viață!

Gheorghe Martin, fost prefect al Constanței între anii 2002-2005, a încetat din viață în noaptea de 15 spre 16...149

17 feb 00:00LocalMANGALIA! Contrabandistul Iaia, CLIENTUL fidel al MASCAȚILOR!

Unul dintre indivizii prinși în flagrant la Mangalia este cunoscutul contrabandist Iaia Orhan, care a și fost acum...267

17 feb 13:47LocalDEPOZIT de DROGURI de RISC la Constanța!

Procurorii DIICOT – Structura Centrală și Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițerii de poliție judiciară...450

17 feb 00:00LocalAteliere de educaţie muzeală la Muzeul de Artă Populară Constanța

Preșcolarii și școlarii pot participa de luni, 17 februarie, la ateliere de educație muzeală care au ca tematică...105

17 feb 13:10LocalAccident rutier pe şoseaua Mangaliei

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, sâmbătă, 15 februarie a.c., în municipiul...111

17 feb 00:00LocalNăvodari. A făcut accident cu maşina, apoi a spus că i-a fost furată!?

Ieșit la cumpărături în seara de sâmbătă, un localnic din Năvodari a avut o surpriză neplăcută. Astfel,...112

17 feb 12:36LocalPolițiștii din Constanța, de vorbă cu vârstnicii despre hoții din locuințe

Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfășurat activităţi informativ-preventive pe...102

17 feb 00:00LocalAutobuzele destinate elevilor constănțeni, pe trasee de luni!

Pentru a veni în sprijinul părinților, Primaria Municipiului Constanța împreună cu CT BUS introduce de luni trei...110

17 feb 00:00LocalIcre transportate fără documente legale, confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Tulcea au depistat, în zona de competență,...116

17 feb 00:00LocalAutoturism de 30.000 de euro, indisponibilizat la Vama Veche de poliţişti

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche – județul Constanța au descoperit...190

Politică
17 feb 00:00PoliticăOrban a subliniat la Munchen legitimitatea deplină a aspiraţiilor României de aderare la spaţiul Schengen

Premierul Ludovic Orban a subliniat, la Munchen, legitimitatea deplină a aspiraţiilor României de aderare la spaţiul...102

17 feb 00:00PoliticăLiderul ALDE: Ne propunem să mergem singuri la alegerile locale şi parlamentare

Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) şi-a propus să meargă la alegeri singur şi la alegerile...109

17 feb 00:00PoliticăPonta: Nu votăm guvernul Orban, nu participăm la o piesă de teatru de prost gust

Pro România nu va vota învestirea guvernului Orban II, dar în comisiile de specialitate votul nu va fi unul...107

17 feb 00:00PoliticăMarcel Ciolacu: PSD va încerca şi alianţe politice pentru viitoarele alegeri

Partidul Social Democrat îşi propune "un proiect ambiţios", dar va încerca şi "alianţe politice pentru viitoarele...113

17 feb 00:00PoliticăTăriceanu: ALDE nu vede rostul alegerilor anticipate

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că partidul pe care-l conduce nu vede care este rostul...111

17 feb 00:00PoliticăMinistrul Apărării - întâlnire cu subsecretarul general al ONU pentru operaţii de menţinere a păcii

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi subsecretarul de stat al ONU pentru operaţii de menţinere a...108

17 feb 23:05PoliticăMarcel Ciolacu: PSD trebuie să revină la masa dialogului european

Partidul Social Democrat trebuie să revină la masa dialogului european şi să renunţe la atitudini neconstructive,...109

17 feb 00:00PoliticăGuvern: Premierul Orban a exprimat la Munchen interesul extinderii cooperării economice cu Germania

Premierul Ludovic Orban a avut, cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o serie de...109

17 feb 00:00PoliticăMAE: Aurescu a subliniat, într-o întrevedere cu Mevlut Cavuşoglu, că Turcia este un partener important al României în regiune

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o...101

17 feb 00:00PoliticăCiolacu se va întâlni la Bruxelles cu Stanişev, Timmermans şi Sassoli

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, va efectua o vizită de lucru,...115

Monden
17 feb 22:10MondenLoredana Groza și Bănică Jr sunt jurați la „Next Star“

Loredana Groza (49 de ani) şi Ştefan Bănică Jr (52 de ani) vor intra în pâine luna viitoare, când se va da...111

17 feb 00:00MondenGina Chirilă s-a retras de la "Bravo, ai stil. Celebrities" după ce i s-a făcut rău la filmări

Însărcinată în 6 luni, modelul Gina Chirilă a decis să se retragă din competiția de la Kanal d. Frumoasei soții...106

17 feb 00:00MondenAlexandra Stan a schimbat prefixul, dar nu renunţă la decolteurile obraznice

Îndrăgita solistă Alexandra Stan (30 de ani), care s-a iubit cu Dorian Popa, Marcel Prodan, dar şi cu Bogdan...114

17 feb 00:00MondenEle sunt vedetele care au prins un loc în „Cartea Recordurilor“

Vă mai amintiţi de micuţa Cleopatra Stratan care, la doar trei anişori, era în toate topurile muzicale cu piesa...113

17 feb 00:00MondenPovestea lui Theodor Marcu, micuțul matematician care a intrat direct în semifinala "Românii au talent"

Nu e puțin lucru ca la un an și jumătate, un copil să știe tot alfabetul, iar la 6 ani să facă tot felul de...122

17 feb 00:00MondenColonelul din „Captain America“ filmează la Bucureşti, dar n-are fiţe de Hollywood

În ultimii ani, tot mai mulți actori de la Hollywood au venit în România pentru a filma producții importante....122

17 feb 00:00MondenRobbie Williams şi Ayda Field au anunţat naşterea celui de-al patrulea copil

Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame...113

17 feb 00:00MondenGest emoţionant al chitaristului trupei Queen: I-a cântat live unui ursuleţ koala salvat din incendiile australiene

Brian May, chitaritul formaţiei Queen, a vizitat un centru de îngrijiri pentru animale salvate în timpul incendiilor...106

17 feb 00:00MondenActriţa şi activista Jane Fonda, în vârstă de 82 de ani, a anunţat că va renunţa la chirurgia estetică

Actriţa şi activista Jane Fonda, în vârstă de 82 de ani, care nu a ascuns niciodată că a recurs la chirurgia...104

17 feb 00:00MondenBillie Eilish a dezvăluit melodia principală a următorului film din seria "James Bond"

La doar două zile după ce a postat pe Twitter câteva acorduri la pian, fără voce, din noua piesă tematică pentru...102

Mapamond
17 feb 00:00MapamondRegatul Unit: Începând din 2021, regulile post-Brexit vor „închide robinetul“ pentru străinii slab calificaţi

Regatul Unit va 'închide robinetul' pentru străinii slab calificaţi şi le va solicita tuturor lucrătorilor...112

17 feb 00:00MapamondUniunea Europeană trebuie să dezvolte un apetit pentru putere, susţine Josep Borrell

Statele din Uniunea Europeană trebuie să fie dispuse să intervină în soluţionarea crizelor internaţionale sau,...110

17 feb 20:02MapamondSerghei Lavrov compară tensiunile dintre Moscova şi NATO cu Războiul Rece

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a comparat, sâmbătă la Munchen, tensiunile dintre Rusia şi NATO cu Războiul...103

17 feb 00:00MapamondRouhani: Teheranul nu va purta niciodată negocieri cu SUA sub presiune

Iranul nu va avea niciodată discuţii cu SUA, inamicul său de lungă durată, sub presiune, a declarat duminică...107

17 feb 00:00MapamondCoronavirus: Bilanţul mondial urcă la aproape 1.700 de morţi, primul deces înregistrat în Europa

Numărul morţilor provocate în China continentală de noul coronavirus se apropia duminică de 1.700, în timp ce...107

17 feb 00:00MapamondGermania: Poliţia a operat primele arestări după raiduri în şase landuri împotriva unor extremişti de dreapta

Poliţia germană a operat sâmbătă primele arestări după ce în ajun a efectuat raiduri în şase landuri în...108

17 feb 00:00MapamondRusia: Două persoane, rănite într-un atac cu cuţitul într-o biserică din Moscova

Un bărbat a fost arestat duminică la Moscova după ce a înjunghiat două persoane într-o biserică ortodoxă din...100

17 feb 00:00MapamondCoronavirus - Malaysia anunţă că o pasageră din SUA de pe un vas de croazieră a fost testată pozitiv

Malaysia a anunţat sâmbătă că o pasageră de origine americană, în vârstă de 83 de ani, de pe un vas de...108

17 feb 00:00MapamondPapa Francisc a convocat un sinod al episcopilor în 2022

Papa Francisc a convocat o adunare generală a Sinodului Episcopilor pentru toamna anului 2022, subiectul acestei...98

17 feb 00:00MapamondCoronavirus - Un turist chinez a murit în Franţa; primul deces înregistrat în Europa

Un turist chinez în vârstă de 80 de ani, infectat cu noul coronavirus şi internat în Franţa de la sfârşitul...106

Sănătate
17 feb 09:00SănătateAntrenamentul cu greutăți: ce benefici are pentru sănătate

Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților sau utilizarea benzilor de rezistență, îți construiește...104

17 feb 00:00SănătateCinci plante de apartament sigure pentru copii și animalele de companie

Ornamentele florale pot înfrumuseța orice locuință, adăugând un plus de culoare și de energie spațiilor în care...110

17 feb 00:00SănătatePoluarea aerului: risc de schizofrenie și de osteoporoză

Studii recente au arătat că poluarea aerului prezintă un risc major pentru sănătate, din cauza diverselor patologii...108

17 feb 00:00SănătateLegătura dintre grăsimea abdominală și atacurile de cord repetate

Conform celor mai recente cercetări în domeniu, persoanele cu burtă care au, în istoricul medical, un atac de cord,...108

17 feb 00:00SănătateO singură pastilă de anticorpi ar putea elimina virusul HIV la nou-născuți

Potrivit unui studiu¹ recent, realizat pe maimuțe, o singură doză de tratament pe bază de anticorpi poate preveni...109

17 feb 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: România a demarat toate acţiunile necesare pentru pregătirea în caz de epidemie cu coronavirus

România a demarat toate acţiunile necesare şi măsurile pentru pregătirea în caz de epidemie cu noul coronavirus...111

17 feb 08:40SănătateÎncepe adevăratul DEZASTRU! Noul CORONAVIRUS a ajuns în Africa!

Autorităţile din Egipt au anunţat vineri că au înregistrat un caz de infectare cu noul virus gripal din China,...246

17 feb 08:35SănătateRaed Arafat: 'Nu poți să lași ca un spital privat să ucidă spitalul public din zona lui'

Raed Arafat, șeful DSU, a susținut sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Digi24, că ordonanța de urgență...107

17 feb 08:33SănătateExperţii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA: Cele trei modalităţi de transmitere a coronavirusului

Experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA au explicat care sunt modalităţile prin...108

17 feb 00:00SănătatePacienții cu boli cardiace sunt operați prin incizii foarte mici, de medicii de la Spitalul Universitar din București

Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) a devenit unul dintre puținele centre din Europa unde se face...111