REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primăriţa din Cumpăna, Mariana Gâju, ţine cu dinţii de scaunul de preşedinte ACoR

Primăriţa din Cumpăna, Mariana Gâju, ţine cu dinţii de scaunul de preşedinte ACoR

Replica API 22 septembrie 2012 | 00:00 206

Circ la alegerile primarilor de comune: demisii, vorbe grele, contestaţii

Circ la alegerile primarilor de comune: demisii, vorbe grele, contestaţii

Răsturnare de situaţie la şedinţa Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa! Deşi toţi se aşteptau ca preşedinte al asociaţiei să fie Valentin Vrabie, edilul din Peştera, sau Cristian Cârjaliu, de la Agigea, după deznodământul din 6 septembrie când ambii au obţinut număr egal de voturi, iată că Mariana Gâju revine pe poziţii! Edilul din Cumpăna a reuşit să le "smulgă" voturile membrilor din Consiliu Director, continuându-şi, astfel mandatul. Numai că, se pare, şedinţa ar fi ilegală, implicit şi numirea ei, şi asta pentru că trei membri ai consiliului nu au luat parte la şedinţă. La final, aceştia şi-au anunţat demisia. Mai mult, acuză primarul din Agigea, Cristian Cârjaliu, statutul a fost încălcat şi pentru faptul că a votat un edil care nu avea acest drept.

Vineri, 21 septembrie, Consiliul Director din cadrul Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, a fost convocat de către preşedintele interimar, Mariana Gâju pentru a se hotărî, printre altele, cine va conduce în continuare asociaţia.

Marian Gălbinaşu a demisionat din ACoR. I-a luat locul Viorel Bălan

Astfel, la şedinţă şi-au făcut apariţia Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, primăriţa din Mihail Kogălniceanu Anca Belu, Valentin Vrabie, şeful adminsitraţiei locale Peştera, Primarul din Lumina, Dumitru Chiru, Cristian Cârjaliu, din Agigea, Cristian Telehoi, din Cobadin şi Viorel Bălan, primarul din Nicoale Bălcescu. De menţionat faptul că acesta din urmă i-a luat locul în consiliu primarului din Corbu, Marian Gălbinaşu, care şi-a dat, vineri, demisia din asociaţie. "Demisionez motivat de împrejurarea că nu sunt tributar nici unei funcţii, ci sunt tributar doar onestităţii şi moralei mele, atât cât a mai rămas din ea, reuşind performanţa să dezamăgesc speranţele, dorinţele, patimile (acestea, de regulă, întunecă raţiunea), a cel puţin trei grupări, grupuri sau persoane. Doresc ca prin plecarea mea, această Asociaţie să-şi găsească menirea de a promova acţiuni legislative, proiecte, soluţii, pentru autorităţile publice ale României şi ca fiecare localitate şi primar să se simtă reprezentat şi implicat", şi-a motivat edilul plecarea.

Avea sau nu voie Bălan să voteze?

Deşi era necesară prezenţa tuturor membrilor din consiliu, ei bine, trei dintre membri nu au dorit să participe la eveniment. Dumitru Chiru, Cristian Telehoi şi Cristian Cârjaliu au preferat să stea în curtea Bibliotecii I.N.Roman, decât să o susţină pe Mariana Gâju. Cel dintâi şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte, în cazul în care voturile ar fi fost reluate. Dumitru Chiru i-a cerut primarului din Poarta Albă, Vasile Delicoti, înainte de începerea şedinţei, să-l voteze, că are deja patru voturi şi ar mai avea nevoie de încă unul. Ulterior, a negat că ar intenţiona să candideze: "Cum să candidez? Reluăm voturile că vrea Mariana Gâju?", a spus Chiru, care îl anunţase pe Delicoti de retragea lui Cistian Cârjaliu. La câteva minute după anunţul său, primarul din Lumina a părăsit sala, alături de Cristian Cârjaliu şi Cristian Telehoi. Astfel, şedinţa a început fără cei trei. Mariana Gâju a prezentat punctele de pe ordinea de zi. Alegerea preşedintelui ACoR, a prim vicepreşedintelui şi a vicepreşedinţilor, dar şi alegerea unor experţi în audit financiar şi fiscal. S-a supus la vot pentru desemnarea preşedintelui. În unanimitate de voturi, Mariana Gâju a "câştigat" un nou mandat ACoR, cu 5 voturi "pentru". Ancuţa Belu, primarul de la Mihai Kogălniceanu, a fost aleasă prim-vicepreşedintele asociaţiei cu acelaşi număr de voturi. Noii vicepreşedinţi ai ACoR Constanţa sunt primarii Vasile Delicoti şi Valentin Vrabie, iar secretar general a fost ales Viorel Bălan, primarul de la Nicolae Bălcescu. Însă, susţine Cristian Cârjaliu, Viorel Bălan nu ar fi avut dreptul să voteze, prin urmare Mariana Gâju a fost desemnată preşedinte ilegal, cu doar 4 voturi.

Demisionarii aşteaptă verdictul de la Drăghici

Revenind la firul evenimentelor, Cristian Cârjaliu, Cristian Telehoi şi Dumitru Chiru şi-au anunţat demisia, la fel ca şi Marian Gălbinaşu. "A demisionat din cauza presiunii pe care a făcut-o Mariana Gâju asupra tuturor primarilor. Ar trebui să o lăsăm să se spele pe cap cu ACoR. Ei, nu e posibil aşa ceva. Ea vrea să se reia votul. Nu se poate aşa ceva. Legea spune că în cursă se înscriu doar cei aleşi. În cazul acesta, eu, Cristian Cârjaliu şi Valentin Vrabie. Ea încearcă să falsifice realitatea", spunea Cristian Cârjaliu, înainte de începerea şedinţei, referindu-se la Marian Gălbinaşu. "Din moment ce au existat grupuri de interse la şedinţa de astăzi (vineri-n.r.), şi s-a ţinut, practic, o şedinţă ilegală, pentru că nu era voie să se reia voturile, atunci eu nu am ce să caut cu comuna într-o astfel de asociaţie. Aşa că am decis să-mi dau demisia. Gâju nu mai avea de ce să candideze. Dacă în 20 de ani de la democraţie nu a învăţat legislaţia...Voi face o şedinţă de Consiliu Local prin care voi propunere retragerea comunei din asociaţie", a spus Cristian Cârjaliu, pentru "Replica" de Constanţa. "Luni voi face anunţul. Este foarte probabil să mă retrag. Eu am venit la şedinţă, eram dispus să particip însă, când au auzit despre aranjamentele din culise, nu am mai vrut să particip. Am stat afară. Nu mi se pare corect să fie preşedinte aceeaşi persoană care, în opt ani, nu a făcut nimic pentru nici o localitate, decât pentru a ei. Ceva este la mijloc dacă se dă o aşa bătălie. Consider că această numire şi această şedinţă este ilegală pentru că, odată ce a fost ales un Consiliu Director, toţi membri trebuiau să fie prezenţi. Sunt curios dacă Asociaţia Comunelor din România validează această numire. Dar, din câte am înţeles, preşedintele Emil Drăghici a anunţat că, dacă nu iese Mariana Gâju, filiala Constanţa va pierde statutul de vicepreşedinte pe ţară", a declarat Telehoi. Mai mult, el a mai anunţ că va studia foarte bine statutul şi va discuta cu toţi primarii pentru o eventuală acţiune în instanţă. Preşedintele ACoR Emil Drăghici nu a dorit să comenteze în nici un fel situaţia de la Cosntanţa, motivând că nu are nimic scris. "Nu ştiu ce se întâmplă la Constanţa. Nu pot să dau declaraţii dacă nu am ceva scris. Ştiu că a avut loc o şedinţă, însă nu ştiu câţi sau prezentat", a declarat, pentru "Replica", Drăghici. "Sunt curios dacă ACoR validează rezultatul. Dacă îl validează, cu Mariana Gâju aleasă cu 4 voturi, pentru că Viorel Bălan nu avea voie să voteze, atunci... asta e, dar dacă nu îl validează, atunci Mariana Gâju să dea socoteală", a mai ţinut să precizeze primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108