REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Primarul din Agigea, în război cu Registrul Comerţului: Cârjaliu cere premierului să schimbe legea societăţilor comerciale

Primarul din Agigea, în război cu Registrul Comerţului: Cârjaliu cere premierului să schimbe legea societăţilor comerciale

Replica API 5 martie 2013 | 00:00 170

Sătul să ia ţeapă de la firmele fantomă

Sătul să ia ţeapă de la firmele fantomă

Primarul comunei Agigea a solicitat în mod oficial Guvernului promovarea unui act normativ pentru modificarea legislaţiei ce reglementează organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a Oficiilor Registrului Comerţului Judeţene pentru a se putea preveni dizolvarea unei firme prin simpla semnătură a directorului judeţean al Registrului în condiţiile în care acestea au datorii neonorate faţă de administraţia locală, provenite din taxe şi impozite.

Primarul Cristian Cârjaliu a trimis pe 8 şi 11 februarie a.c. solicitări oficiale în acest sens primului ministru Victor Ponta, vicepremierului şi ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu şi ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru. Pe 21 februarie, secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a trimis primăriei din Agigea o informare, potrivit căreia solicitarea lui Cârjaliu a fost trimisă ministerelor de Finanţe, respectiv al Justiţiei pentru "competentă soluţionare". Primarul Cârjaliu a exemplificat, în solicitarea sa, conflictul dintre administraţia din Agigea şi Registrul Comerţului din Constanţa, care a făcut plângere în contencios împotriva unei hotărâri a Consiliului Local Agigea, potrivit căreia o firmă nu poate fi dizolvată fără a depune un certificat eliberat de autoritatea locală în care funcţionează, prin care să dovedească faptul că nu figurează cu debite restante la respectiva autoritate. Oficialii constănţeni de la Registrul Comerţului n-au fost însă de acord cu demersul Primăriei Agigea, motiv pentru primarul Cârjaliu să apeleze direct la Guvern pentru o modificare a legislaţiei. Edilul oferă şi exemplele concrete a două firme, Motives Real Com SRL şi Elim Prodstar SRL, cu sediile sociale declarate în comuna Agigea, care au fost dizolvate de Registrul Comerţului, deşi au datorii neachitate la bugetul local de 13.101 lei, respectiv 3.181 lei. Cârjaliu mai spune că procedurile de executare silită în aceste cazuri sunt foarte greoaie şi se soldează, aproape de fiecare dată, cu un eşec. Astfel, Primăria Agigea şi, de fapt, orice primărie din România, pierde sume uriaşe, an de an, pentru că Registrul Comerţului nu vrea să ţină cont şi de datoriile neachitate către administraţia locală înainte de aproba dizolvarea unei firme.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108