REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Primele semne ale unui preinfarct. Nu le ignora!

Primele semne ale unui preinfarct. Nu le ignora!

Replica API 16 august 2022 | 00:00 1074

Un preinfarct sau o angină pectorală instabilă reprezintă o urgență medicală, pentru că poate evolua rapid spre un infarct miocardic acut. Principala manifestare a anginei este durerea în piept, provocată de plăcile de aterom.

Acestea dezvoltă complicații, blocând vasele care iriga cordul.

Simptomele unui preinfarct

Te poți gândi că ai angină pectorală dacă prezinți măcar unul din următoarele semne sau simptome:

– dureri în piept, în spatele sternului, care pleacă spre membrul superior stâng, mandibula, dinți sau chiar spre spate;

– durerea este că o apăsare, greutate, arsura sau chiar că o gheară care te strânge în piept;

– o dată cu apariția durerii ai senzația de moarte imediată și devii agitată;

– ai grețuri și vărsături ;

Toate aceste manifestări apar când faci efort fizic, dacă ești strasata, după un contact sexual, după o masă abundență sau dacă stai în frig; ele pot persistă peste 15 minute în cazul preinfarctului. Se poate întâmplă că în cazul anginei instabile durerile să apară și în repaus și pot dispărea după administrarea de nitroglicerină.

Simptomele preinfarctului în cazul femeilor

Femeile pot avea simptome diferite de ale bărbaților pentru că nu simt presiune sau apăsare în piept. În cazul lor, semnele anginei includ înțepături în piept, amețeli, dificultăți la respirare, sau dureri de stomac. Toate aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni, așa că de multe ori, diagnosticarea este întârziată.

Cât de periculos este preinfarctul?

Trebuie să știi că angină instabilă este cel mai adesea urmată de infarct. Încă de la primele dureri în piept trebuie să te adresezi medicului care îți va face o electrocardiogramă și un set de analize. Acestea vor da indicii prețioase despre existența riscului de infarct.

Tratamentul anginei instabile

Tratamentul anginei instabile seamănă cu tratamentul infarctului. Trebuie să știi că, dacă ai o criză de angină instabilă trebuie obligatoriu să fii spitalizată în secția de terapie intensivă, vei fi monitorizată și nu vei avea voie să te ridici din pat.

Pentru calmarea durerilor poți primi sedative și chiar morfină. În primele ore de la internare, dacă ai senzația de sufocare vei primi și oxigen.Că medicație mai poți primi nitroglicerină intravenos la fiecare 5 minute, cu condiția că tensiunea arterială să nu scadă sub 100 mm Hg; propanololul, nifedipina, xilina sau heparină cu acenocumarol sunt alte medicamente indicate în tratamentul anginei instabile, scrie doctorulzilei.ro.

Aspirina în doză de 70-160 mg/zi și clorpidogrelul sunt antiagregante plachetare ce previn formarea de cheaguri care pot bloca vasele coronare.

Și statinele fac parte din medicația anginei instabile, fiind recomandate încă din prima zi de tratament. Acestea reduc colesterolul și acționează asupra plăcilor de aterom, principalele cauze de infarct.

Angină pectorală poate fi agravată dacă ai febra, anemie, hipo- sau hipertensiune arterială, tahicardie, hipertiroidie sau dacă plămânii nu funcționează corespunzător.

Factorii de risc cuprind

-vârsta înaintată peste 60 de ani

-istoric familial de boli cardiace ischemice

-nivele înalte de colesterol în sânge

-hipertensiune arterială, fumatul

-diabetul tratat cu insulină

-sedentarismul, obezitatea, sexul masculin-estrogenii având rol protector

-consumul excesiv de zaharuri rafinate, grăsimi săturate, alcool

-tipul psihosomatic A: ambițios, energic, agresiv, nerăbdător

-profesiunile cu stres crescut.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920