REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Probioticele îţi întăresc sistemul imunitar?

Probioticele îţi întăresc sistemul imunitar?

Replica API 26 ianuarie 2022 | 00:00 601

Având în vedere că ne vom confrunta cu viitorul sezon de gripă, dar și cu alergiile sezoniere și pericolul infectării cu COVID-19, avem o mulțime de motive pentru a ne stimula sistemul imunitar. Pentru a realiza acest obiectiv, mulți apelează la probiotice. Hai să vedem ce efect au și de unde le poți obține, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Ce sunt probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii, iar unele deja există în corpul tău. Altele provin din alimente, în special alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH).

Probioticele mai sunt denumite ”bacterii bune”: ele îți pot ajuta corpul să digere alimente și chiar să lupte împotriva celulelor care provoacă boli. Probioticele s-au dovedit bune în ameliorarea diareei, colitei ulcerative și a bolii parodontale. Cercetările despre alte beneficii ale acestor bacterii sunt în curs de desfășurare, iar un subiect de interes este modul în care acestea influențează imunitatea.

Probioticele te protejează de multe boli

S-a demonstrat că probioticele sunt eficiente în tratamentul bolilor digestive. Mai mult de jumătate din celulele care creează anticorpi pentru combaterea bolilor se află în intestine și în alte organe din intestin, potrivit InformedHealth.org. Dacă ai o floră intestinală sănătoasă — echilibrul de bacterii utile și alte organisme din intestine —, este mai puțin probabil să te îmbolnăvești.

Oamenii de știință sunt interesați de potențialul probioticelor de a susține funcția imunitară, dar până acum cercetările nu au arătat dovezi clare că probioticele sunt cu adevărat eficiente în prevenirea afecțiunilor precum răceala sau gripa.

O recenzie publicată în octombrie 2020 în revista Nutrients a analizat cele mai recente cercetări privind probioticele și sistemul imunitar, în special în ceea ce privește bolile respiratorii. Autorii au concluzionat că utilizarea probioticelor este asociată cu o rată și o durată mai scăzute a infecțiilor ușoare ale tractului respirator la copii și adulți, dar, din nou, sunt necesare mai multe cercetări.

Există, de asemenea, dovezi care sugerează că probioticele ar putea ajuta la prevenirea infecției cu COVID-19 atunci când sunt utilizate împreună cu alte tratamente, potrivit unui studiu publicat în august 2021 în Archives of Medical Research.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce tipuri specifice de bacterii pot oferi beneficii și în ce cantități, precum și dacă vor funcționa la fel pentru toată lumea, precizează Libby Mills, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică și medic dietetician nutriționist în apropiere de Philadelphia. „Toată lumea are bacterii intestinale diferite și o dietă diferită”, spune Mills. „Ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze și pentru alta”. Ea subliniază că există sute de specii de bacterii și chiar mai multe tulpini, iar beneficiile fiecăreia singure sau în combinații diferite nu au fost cercetate temeinic.

Ce probiotice sunt cele mai bune pentru sistemul tău imunitar

S-ar putea să iei deja probiotice fără să îți dai seama. Majoritatea cercetărilor privind beneficiile probioticelor s-au concentrat pe aceste tulpini comune de bacterii:

Acidophilus, care se găsește în iaurt, lapte, miso și tempeh, ar putea susține sistemul imunitar, potrivit unei meta-analize publicate în jurnalul Food Bioscience în august 2020.

Bifidobacterium este în iaurt, chefir, miso, tempeh, murături, kimchi, mezeluri, unele vinuri și oțet, varză murată și pâine cu maia. Poate reduce inflamația, potrivit unei meta-analize din revista Nutrients, din ianuarie 2017. Și un studiu din februarie 2017 publicat tot în Nutrients a sugerat că poate sprijini sănătatea imunitară și la adulții în vârstă.

Tot iaurtul cu probiotice vii și active conține Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (sau L. bulgaricus) și S. thermophilus, conform FDA, și ambele au fost asociate cu susținerea sistemului imunitar.

În schimb, există alimente care îți pot slăbi sistemul imunitar și te pot face mai susceptibil la boli. Cercetările publicate în numărul din ianuarie 2018 al revistei Oncotarget arată că un consum regulat de alcool, zahăr și alimente ultraprocesate poate duce la inflamație celulară, acesta fiind răspunsul sistemului imunitar la potențialele daune. Inflamația este un proces natural, dar atunci când apare în mod inadecvat sau pentru o perioadă lungă de timp, poate declanșa boli și afecțiuni cronice, inclusiv depresie, cancer, boli de inimă și boala Alzheimer, potrivit Clinicii Cleveland.

Suplimentele probiotice sunt eficiente?

Pe lângă faptul că se găsesc în mod natural în multe alimente, probioticele se găsesc ca suplimente și adăugate altor alimente unde nu apar în mod natural, cum ar fi sucul de portocale și untul de arahide. Mills consideră că o dietă echilibrată cu alimente care conțin în mod natural probiotice poate fi cea mai bună variantă.

„Obținerea de probiotice din alimente este ceva ce majoritatea oamenilor pot face cu ușurință și poate avea un avantaj față de administrarea de suplimente”, explică dr. Mills. „Mâncarea pare să aibă cel mai rapid efect asupra schimbării biomului intestinal”.

În acest moment, eficacitatea probioticelor este teoretică. Probioticele ar putea avea un anumit efect asupra sistemului imunitar, nu se știe dacă sunt bune, rele sau neutre pentru persoanele care vor să evite bolile, spune dr. Pieter Cohen, profesor asociat de medicină la Cambridge Health Alliance și Harvard Medical School din Cambridge, Massachusetts. Există un număr tot mai mare de dovezi că probioticele pot stimula imunitatea, dar acestea variază în funcție de tipul de probiotice, de sănătatea unei persoane și de alți factori.

„Dacă avem o persoană sănătoasă, cineva care nu are probleme de sănătate pentru început, nu este nevoie să ia un supliment probiotic. Nu există dovezi că acest lucru îi va îmbunătăți sănătatea”, spune dr. Cohen. Dacă ai avut ceva probleme de sănătate în ultima vreme, probioticele nu pot umple aceste goluri, adaugă el.

„Nu avem nicio dovadă că introducerea bacteriilor vii în corpul tău poate compensa săritul peste o masă sănătoasă sau peste câteva ore de somn”, spune Cohen. Cel mai bun mod de a-ți menține flora intestinală sănătoasă este să mănânci o varietate de alimente sănătoase. „Mâncarea este bună pentru sistemul imunitar”, explică el. „Dacă nu mănânci, ești subnutrit, iar sistemul tău imunitar va fi slăbit”. El recomandă mese gătite acasă, cu fructe, legume, cereale și nuci. Un studiu din numărul din martie 2020 a revistei Nutrients indică faptul că aportul de fibre poate fi asociat și cu un microbiom intestinal îmbunătățit.

Când nu ar trebui să iei probiotice?

Nu ai motiv să iei un probiotic fără prescripție medicală decât dacă îți este prescris de medicul tău pentru o anumită boală. Există și riscuri: începerea unei cure cu probiotice sau administrarea unei doze prea mari poate provoca o reacție alergică, gaze, balonare, constipație sau diaree, potrivit Cleveland Clinic. Dacă ai un sistem imunitar compromis, introducerea de noi bacterii în corpul tău ar putea îngreuna vindecarea corpului și chiar te poate îmbolnăvi. Nu lua un probiotic decât dacă este recomandat de medicul tău.

Cât timp durează ca probioticele să îți întărească sistemul imunitar?

Este greu de spus cu exactitate cât de repede ar putea începe să funcționeze probioticele pentru tine, spune Mills. Diferitele tulpini de probiotice, cantitatea pe care o iei și calitatea alimentelor sau a suplimentului vor afecta când — sau dacă — vezi rezultate. Mai multe cercetări în acest sens pot aduce clarificări.

Fii însă optimist. „Există suficiente dovezi pentru a spune că probioticele pot avea anumite beneficii și că merită atenția noastră, atât în ​​cercetări, cât și în alimentele pe care le alegem într-o dietă echilibrată”, spune Mills.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108