REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Probleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Probleme cu somnul trei nopți la rând? Iată ce efecte negative apar în corp

Replica API 5 octombrie 2021 | 21:14 428

Este nevoie doar de trei nopți consecutive de probleme cu somnul pentru a deteriora semnificativ bunăstarea fizică și mentală.

Sursă foto: Shutterstock

Factorii genetici, comportamentali și de mediu ajută la stabilirea cantității de somn de care are nevoie un individ pentru a fi în cea mai bună formă ca sănătate și performanță zilnică, însă un minim de șapte ore de somn este un pas în direcția corectă pentru o sănătate bună, scrie doc.ro.

Când o persoană are probleme cu somnul mai multe nopți la rând sau chiar săptămâni ori luni întregi, apar efecte nedorite precum:

lipsă de vigilență (chiar și dormitul cu o oră mai puțin decât normal poate avea un impact asupra acestui aspect);

somnolență excesivă în timpul zilei;

memorie afectată (inclusiv capacitatea de a gândi, de a-și aminti și a procesa informațiile);

stres relațional (starea provocată de lipsa de somn poate duce la conflicte cu cei din jur, acasă ori la serviciu);

scăderea calității vieții (problemele cu somnul pot face ca persoana afectată să nu se mai poată motiva să facă mișcare sau să desfășoare alte activități zilnice normale);

probabilitate mai mare de accidente auto și de accidente în casă, pe stradă ori la locul de muncă.

Privarea cronică de somn poate afecta și aspectul, controbuind la apariția unor riduri premature și cearcăne sub ochi. Există, de asemenea, o legătură între lipsa somnului și creșterea hormonului stresului, cortizolul, în organism. Cortizolul poate descompune colagenul, proteina care menține pielea netedă.

Unele dintre cele mai grave probleme potențiale asociate cu lipsa cronică de somn (deci pe o perioadă lungă) sunt hipertensiunea arterială, diabetul, infarctul, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Alte probleme potențiale includ obezitatea, depresia, afectarea imunității și scăderea dorinței sexuale.

Lipsa de somn provoacă simptome fizice și psihice chiar și după o singură noapte pierdută

Un studiu publicat în Annals of Behavioral Medicine a analizat consecințele a mai puțin de șase ore de somn timp de opt nopți consecutive (durata minimă a somnului, despre care experții spun că este necesară pentru a susține o sănătate optimă la adulți).

Rezultatele studiului au arătat următoarele: cel mai mare salt al simptomelor a apărut după doar o noapte de somn prea scurt, iar numărul problemelor de natură psihică și fizică s-a înrăutățit constant, atingând punctul culminant în ziua a treia. În acel moment, potrivit cercetărilor, corpul uman s-a obișnuit relativ cu pierderea repetată a somnului. Dar toate acestea s-au schimbat în ziua a șasea, când participanții au raportat că simptomelor fizice s-au resimțit cel mai grav în acel moment.

Oamenii de știință afirmă că multe persoane au impresia că dacă dorm prea puțin în timpul săptămânii, pot recupera în weekend, cu alte cuvinte pot fi mai productive de luni până vineri și își pot „plăti” la final de săptămână datoria de somn. Cu toate acestea, studiul de față arată că și o singură noapte de pierdere a somnului poate afecta în mod semnificativ funcționarea zilnică.

Datele furnizate de studiul Midlife din SUA au inclus aproape 2.000 de adulți de vârstă mijlocie, care erau relativ sănătoși. Dintre aceștia, 42% au avut cel puțin o noapte de pierdere a somnului, dormind cu o oră și jumătate mai puțin decât rutinele lor tipice. Ei și-au înregistrat comportamentele mentale și fizice într-un jurnal timp de opt zile consecutive, permițând cercetătorilor să revizuiască modul în care lipsa de somn duce la uzura corpului.

Participanții au raportat o paletă largă de sentimente (furie, iritabilitate, frustrare etc.) ca urmare a lipsei de somn. De asemenea, au prezentat mai multe simptome fizice, cum ar fi probleme cu tractul respirator superior, dureri, neplăceri gastro-intestinale și alte probleme de sănătate. Aceste sentimente și simptome negative au rămas la un nivel înalt pe parcursul zilelor consecutive de pierdere a somnului și nu au revenit la nivelurile inițiale decât după ce participanții la studiu au început să doarmă mai mult de șase ore pe noapte.

La nivel mondial, cam jumătate dintre adulți au probleme cu somnul: dorm regulat mai puțin de șase ore pe noapte, adorm greu, se trezesc de mai multe ori de-a lungul nopții și le este greu să adoarmă la loc. Cercetătorii spun că, odată ce somnul prea scurt devine un obicei, este din ce în ce mai dificil pentru organism să se recupereze complet după lipsa somnului, continuând ciclul vicios al agravării bunăstării zilnice, ceea ce poate avea impact atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală.

Un studiu anterior constatase că pierderea a doar 16 minute de somn pe noapte ar putea afecta performanța la locul de muncă. Descoperirile anterioare arată, de asemenea, că problemele ușoare de somn pot diminua atenția zilnică, ceea ce poate afecta mai departe chestiuni precum gestionarea stresului și menținerea rutinelor sănătoase. Cel mai bun mod de a menține o performanță zilnică puternică, concluzionează studiul, este de a dormi mai mult de șase ore în fiecare noapte.

Cum poți rezolva problemele cu somnul?

Sfatul specialiștilor esta ca, în primul rând, somnul să fie tratat cu seriozitate, pentru că majoritatea oamenilor lasă somnul pe ultimul loc când se gândesc la bunăstarea personală. Somnul trebuie tratat ca și cum ar fi un medicament, care trebuie administrat zilnic la aceeși oră.

Trezirea trebuie să se facă, de asemenea, la aceeași oră, indiferent de zilele săptămânii (deci inclusiv în weekend). Acest lucru ajută la obținerea unui program regulat de somn și a unui somn mai odihnitor).

La fel de important este ca înainte de culcare să se prefere doar activitățile relaxante și cât mai departe de ecrane (telefon, televizor, calculator etc.). Dispozitivele electronice mențin mintea alertă, iar înainte de somn e nevoie ca creierul să încetinească puțin pentru a obține un somn odihnitor. Așadar, în apropierea orei de culcare se vor face activități precum o baie caldă de 15-20 de minute; lectura unor pagini dintr-o carte ușoară; aromaterapie; o discuție calmă cu o persoană dragă etc.

De asemenea, dacă apare trezirea în miez de noapte, e important ca persoana să nu se uite la ceas (pentru că poate începe să calculeze cât mai are de dormit și creierul să se activeze), ci să se străduiască să se relaxeze și să adoarmă la loc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920