REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Probleme de vedere la copilul de peste 2-3 ani

Probleme de vedere la copilul de peste 2-3 ani

Replica API 8 octombrie 2020 | 00:00 1056

Deoarece dezvoltarea vederii la copil este continuă până la vârstă de 7-8 ani, este esențial să mergeți la controale oftalmologice de rutină. Din păcate, unul din patru copii (25%) au nevoie de corecții ale viciilor de refracție.

Care sunt cele mai frecvente semne și simptome pentru o vedere slabă la copil? În afară de semnele expuse la copilul mic (articolul anterior), mai pot apărea semne specifice:

Fotofobie (îl deranjează lumina)

Copilul închide frecvent unul dintre ochi la lumina puternică. Este cazul strabismului divergent, când unul dintre ochi fuge în afară, iar atunci, deoarece copilul vede dublu pentru câteva secunde, pentru a anula imaginea deviată, închide un ochi. Din păcate acest semn durează foarte puțin, 1-2 săptămâni, peste această perioada instalându-se ambliopia (ochiul leneș), caz în care vederea ochiului deviat scade foarte mult (creierul anulează informația primită de la ochiul cu strabism).

Alte cauze ale fotofobiei sunt eroziunile corneene sau conjunctivită alergică. În toate cazurile, este necesar un control oftalmologic rapid, pentru a exclude afecțiuni grave.

Durerea de cap

Acest simptom apare la copiii mai mari (la vârstă școlară, în general) și trădează mai ales viciile de refracție – copilul nu vede bine și atunci ochii fac un efort constant în obținerea unei vederi clare. Hipermetropia (necesitatea de a purta ochelari cu “plus”) și astigmatismul (necesitatea ochelarilor cu “cilindru”) sunt cele mai frecvente afecțiuni care dau durere de cap. Pentru depistarea corectă a lor este necesar un consult oftalmologic complet (cu picături), urmat de prescrierea unor ochelari conform cu vârstă pacientului și cu valorile măsurătorilor de după cicloplegie.

Stă prea aproape de carte/caiet sau televizor

Reprezintă semne de vedere slabă și de necesitatea purtării unei perechi de ochelari. Un ochi sănătos vede bine scrisul normal de carte de la 30-40 cm, nu are nevoie de apropiere sau îndepărtare. La fel, la televizor, copilul ar trebui să vadă imaginea de la peste 3 m distanță, nu să se apropie. Mare atenție cu folosirea dispozitivelor electronice: Asociația Americană de Oftalmopediatrie și Strabism recomandă expunere zero înainte de vârsta de 2 ani, iar apoi de maxim 0.5-1 oră/zi la toate dispozitivele electronice, scrie doc.ro.

Copilul ține capul într-o parte

Acesta este un semn de tulburare a motilității de cele mai multe ori – copilul are diverse forme de strabism sau pareze de nervi care duc la afectarea motilității oculare normale. Practic, capul face mișcarea pe care nu o poate face ochiul afectat – dacă ochiul stâng nu poate face mișcarea în afară (abducția), atunci capul va stă înspre stânga (laterocolis stâng).

Toți pacienții cu torticolis (cap înclinat) trebuie investigați și din punct de vedere oftalmologic, deoarece pot avea la baza o tulburare în sfera motilității oculare.

Frecatul la ochi / clipitul frecvent

Toți copiii se scarpină la ochi din când în când, mai ales când sunt obosiți. Însă atunci când acest gest devine o obisninta, mai mult de 1-2 zile, trebuie să mergeți cu el la oftalmolog. Medicul poate constată o conjunctivită alergică sau, mai grav, prezența unui corp străin la nivelul suprafeței ochilor. Uneori, scărpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot să fie semne că cel mic are nevoie de ochelari.

Strânge din ochi (mijește ochii)

Prin îngustarea fantei palpebrale (a deschiderii ochilor), un pacient miop vede mai bine, chiar și fără ochelari. Așadar, dacă micuțul este la vârstă școlară (7-8 ani) și a început să strângă din ochi că să vadă bine la distanță, înseamnă că s-ar putea să aibă nevoie de ochelari. De asemenea, acesta este un semn că dioptria a crescut, dacă cel mic deja poartă ochelari cu minus.

Rezultate slabe la școală

Nu în ultimul rând, dacă cel mic are performanțe scăzute la școală, trebuie să ne gândim și la un viciu de refracție necorectat – copilul nu vede corect la tablă, rămâne în urmă, are stări de iritație și nu numai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108