REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Procedură împotriva Ungariei: Budapesta se apără în faţa miniştrilor UE

Procedură împotriva Ungariei: Budapesta se apără în faţa miniştrilor UE

Replica API 18 septembrie 2019 | 00:00 321

foto dcnews.ro

Ungaria a contestat procedura lansată de Parlamentul European împotriva sa pentru risc de "încălcare gravă" a valorilor Uniunii Europene (UE), la prima audiere în faţa miniştrilor UE, luni, la Bruxelles, informează AFP.

La finalul acestei reuniuni, miniştrii europeni au declarat că "rămân sesizaţi" în legătură cu dosarul şi intenţionează audieri ulterioare.

Procedura prevăzută în articolul 7, care poate teoretic duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări, a fost lansată de Parlamentul European împotriva Ungariei, condusă de suveranistul Viktor Orban, în septembrie 2018. Această procedură a fost declanşată şi împotriva Poloniei, de data aceasta la iniţiativa Comisiei Europene, precizează AFP.

Europarlamentarii şi-au exprimat "îngrijorările" în legătură cu libertăţile şi valorile UE în Ungaria, în domenii precum presa, universităţile, drepturile minorităţilor şi migranţii, precum şi în ceea ce priveşte independenţa justiţiei.

"Este în interesul întregii UE să închidem acest capitol nefericit şi să ne concentrăm pe marile provocări care ne aşteaptă", a notat pe Twitter ministrul ungar al justiţiei Judit Varga după audierea ei. "Încă o dată, suntem puşi la stâlpul infamiei pentru faptul că respingem imigraţia în masă", a denunţat ea cu puţin înainte, publicând o notă de informare de 158 de pagini, adresată miniştrilor UE, notă ce califică rezoluţia Parlamentului European drept "motivată politic, parţială şi incorectă în multe aspecte" şi estimează concluziile din raport ca fiind "nejustificate".

Un comunicat franco-german a estimat "tabloul general descris în raportul Parlamentului European cu privire la respectarea valorilor fundamentale ale Ungariei" ca fiind "îngrijorător". "Ameninţările care apasă asupra statului de drept şi drepturilor fundamentale în Ungaria ne privesc pe toţi", continuă textul, care adaugă că valorile UE "condiţionează la fel punerea în aplicare a politicilor noastre comune".

Comisarul european Frans Timmermans, însărcinat cu statul de drept, a subliniat că respectarea valorilor UE va fi o prioritate în următoare Comisie Europeană.

Procedura împotriva Ungariei şi Poloniei este deocamdată într-un stadiu preliminar. A doua fază, care poate duce la retragerea drepturilor de vot al unei ţări în cadrul reuniunilor ministeriale europene, cere un vot în unanimitate din partea altor ţări, iar Varşovia şi Budapesta şi-au anunţat în mod clar intenţia de a bloca orice posibilă sancţiune. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
suntem balcanici si chiar nu ne desprindem de asta spatiul de circulatie libera este o moneda de schimb permanenta in UE Schengen si noi daca dispare nu vor mai avea mijloc de control si poate devenim o alta polonie sau ungarie e bine sau nu? si pentru cine?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920