REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Procent mai bun de promovabilitate la BAC, după recorectare! La română, s-a ajuns de la 2 la 5 sau de la 7 la 9 !

Procent mai bun de promovabilitate la BAC, după recorectare! La română, s-a ajuns de la 2 la 5 sau de la 7 la 9 !

Replica API 18 iulie 2016 | 00:03 175

O premiantă de la Mircea luat la matematică 9,95, dar a făcut contestaţie şi a luat 10!

O premiantă de la Mircea luat la matematică 9,95, dar a făcut contestaţie şi a luat 10!

Portalul edu.ro a publicat, sâmbătă, notele finale obţinute de candidaţii la examenul de bacalaureat. 44.399 de contestaţii au fost depuse după afişarea primelor rezultate obţinute de candidaţii prezenţi la probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat 2016 din sesiunea iunie - iulie. Cele mai multe vizează lucrările la proba scrisă de Limba şi literatura română: 18.466.

La proba obligatorie a profilului au fost înregistrate 13.430 de contestaţii, iar la proba la alegere a profilulului şi specializării, 12.032 de contestaţii. Pentru proba scrisă la Limba şi literatura maternă au fost depuse 471 de contestaţii. În medie, au fost contestate 11% din totalul lucrărilor elaborate la aceste probe. La Constanţa, au fost depuse 1.731 de contestaţii, din care 755 au fost admise.

Contestaţiile au fost formulate de elevi ale căror note nu au fost suficient de mari pentru a promova examenul, însă au fost şi elevi care, deşi au promovat, au contestat not, ştiind că lucrările valorează mai mult decât calificativul iniţial. Au fost elevi buni, chiar foarte buni, cu note foarte mari. De exemplu, Andreea Diana Catană, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, o elevă premiantă, a obţinut la chimie nota 10, la română, înainte de contestaţii, nota 7,35, iar la matematică 9,95. Sigură pe ea, a mers la recorectare, la ultimele două materii. Şi ce credeţi? La română a obţinut aproape două puncte, adică nota 9,25, la matematică - nota 10, iar în final, media 9,66.

Pentru Diana, studiul nu a înseamnat pierdere de vreme, aşa cum consideră majoritatea elevilor, ci o prioritate în viaţă. Diana a preferat, încă din primul an de liceu, să studieze ceea ce-i place cel mai mult: ştiinţa fizicii, a chimiei şi a biologiei. Iar munca ei a fost răsplătită periodic, iar drept dovadă stau diplomele obţinute în ultimi ani la concursuri şi olimpiade. A participat în clasa a VII-a, a VIII-a şi a IX-a la olimpiade unde a obţinut premii, iar în clasa a IX-a a reuşit să secalifice la faza internaţională ce a avut loc în Iran, de unde s-a întors cu medalia de argint. Îi plac foarte mult fizica, biologia, chimia, ştiinţele pământului.

La chimie a participat la patru olimpiade judeţene şi s-a calificat la 3 naţionale. A fost o elevă de nota 10, una dintre şefele de promoţie, în fiecare an a obţinut numai medii de 10. Diana îşi doreşte să meargă la una dintre facultăţile de renume din SUA sau Anglia, să studieze fizica atomică sau nucleară. Îşi doreşte să devină cercetător. Nu este singura elevă care a avut încredere în ea şi a mers la contestaţii. Bogdan Miu, tot de la Colegiul Naţional Mircea ce Bătrân a obţinut la română 7,55, 10 la matematică şi 9,85 la anatomie. La prima probă scrisă nu a fost mulţumit de notă, aşa că a contestat-o. A obţinut, după recorectare, nota 9,40.

La fel şi Marius Luca, elev foarte bun. A obţinut, după contestaţii, nota 9,75 la română, deşi, iniţial, fusese punctat cu 8,30. Acestea nu sunt singurele cazuri. Sunt o mulţime de situaţii în care, între nota iniţială şi cea finală este o diferenţă de două, chiar trei puncte. Un alt elev, care obţinute note mari la matematică şi o altă materie, dar care obţinuse 2,40 la română - aşadar, era considerat respins -, a contestat şi, după recorectare, a fost notat cu 5 la Limba română, situaţie care i-a adus, astfel, promovarea! Reamintim că procentul final de promovare a examenului de bacalaureat este de 68,1%, după soluţionarea contestaţiilor, rezultatele finale ale examenului fiind publicate sâmbătă pe bacalaureat.edu.ro.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108