REPLICA ONLINE CONSTANTA

-2° Constanța Sâm., 14 Dec. 2024
Anul XX Nr. 6943
-2° Constanța Sâmbătă, 14 Decembrie 2024 Anul XX Nr. 6943
 

Procurorii constănţeni, nemulţumiţi că nu mai au acces la baza de date a aplicaţiei ECRIS

Procurorii constănţeni, nemulţumiţi că nu mai au acces la baza de date a aplicaţiei ECRIS

Replica API 10 ianuarie 2019 | 00:00 2153

Anul 2019 a venit cu schimbări drastice la instanțele constănțene. Președintele Curții de Apel Constanța, Cristian Marius Epure, numit în funcție începând cu 1 ianuarie, a stabilit câteva reguli importante în ceea ce privește așezarea în sala de judecată a procurorilor și a avocaților, dar totodată a decis ca aceștia să nu mai aibă acces la conturile de utilizatori ai aplicației ECRIS. Lucru care le va îngreuna destul de mult munca, spun procurorii constănțeni.

Configuraţia sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalităţii de arme în ceea ce priveşte aşezarea judecătorului, procurorilor şi avocaţilor. Asta a decis șeful Curții de Apel Constanța, Cristian Marius Epure, având la bază Legea 304/2004 privind organizarea de judecată, modificată, promulgată de președintele Klaus Iohannis, în iulie 2018. Concret, apărătorii vor sta la acelaşi nivel cu procurorii, în condiţiile în care, până acum, procurorii beneficiau de o poziţie superioară avocaţilor inculpaţilor, chiar şi în ceea ce priveşte poziţia în sală, care de multe ori era foarte aproape de prezidiul judecătorului.

Potrivit deciziei din 4 ianuarie emisă de Cristian Marius Epure, regula de așezare în sala de judecată a procurorilor și avocaților, la mese/birouri distinct trebuie să fie de aceeași înălțime și, în măsura posibilităților, de aceeași dimensiune/tip/formă așezate direct pe podeaua încăperii, fără utilizarea vreunui accesoriu de tip ”podium”, orientate cu fața spre masa/biroul judecătorilor și spatele spre public, în primul rând de dispunere a audienței, dinspre masa judecătorilor spre latura opusă a încăperii. Se va urmări ca masa avocaților să se situeze în proximitatea spațiului destinat persoanelor private de libertate, pentru a se asigura comunitatea optimă a apărătorilor cu beneficiarii asistenței judiciare. Se va asigura, în mod egal și eficient accesul procurorilor și avocaților la aparatura de înregistrare audio a ședinței de judecată, prin poziționarea microfoanelor conectate la stația de mixare/amplificare din dotarea sălii de ședință. Decizia lui Epure a fost comunicată și Departamentului Financiar și Administrativ al Curții de Apel Constanța pentru reconfigurarea sălilor de jduecată, până la 7 ianuarie.

Procuror Zafer Sadîc: ”Eu, ca procuror, mă simt bine și în față, și în spate, nu mă deranjează”

”E chestie pur administrativă. Avocatul și procurorul să stea la același nivel. Nu e nimic ieșit din comun. Eu, ca procuror, mă simt bine și în față, și în spate, nu mă deranjează. Eu am încredere și în avocat și în judecător, din perspectivă profesională. Important e să știu dosarul și cauza”, a declarat procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Zafer Sadîc.

Procurorii nu vor mai obține datele din dosare cu ajutorul aplicației ECRIS

O altă decizie emisă de Epure prevede, începând cu 4 ianuarie, inactivitatea conturilor de utilizatori ai aplicației ECRIS, privind baza de date operaționalizată la nivelul Curții și a instanțelor judecătorești din circumscripția acesteia, în ceea ce privește permisiunea de acces acordată anterior Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, de pe lângă Tribunalul Constanța, de pe lângă Tribunalul Tulcea, de pe lângă judecătoriile din circumscripția Curții de Apel Constanța, pe conturi colective sau individuale, cu acces de la terminale situate în sediul instanțelor sau îna fara lor. Decizia a fost comunicată specialistului IT șef din cadul Curții și președinților Tribunalului Constanța și Tulcea în vederea punerii efective în aplicare a deciziei. Referitor la inactivitatea conturilor utilizatorilor ai aplicației ECRIS, acesta a precizat: ”Am aflat că nu mai avem acces la ECRIS-ul instanței. E o chestie care ne încurcă un pic. Aveam acces la ECRIS pentru a extrage informații mai mult pentru munca administrativă de zi cu zi. Orice lucru informatizat ne ajuta, nu numai pe noi, ci și pe grefiere. Nu era nevoie să plimbăm hârtiile, fizic, aveau acces electronic rapid. Dar, vedem pe viitor”, a conchis Zafer Sadîc.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va recomand s stati acsa mai confortabil.
1
0
este f corect, aplicatia este doar pentru judecatori
4
4

REPLICA



LOTO

6/49
31209232810
5/49
2733257311
joker
231042453011