REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Procurorul Niță a STRICAT planurile unor 'mafioți' din PRAHOVA care încercau să fenteze LEGEA! Video

Procurorul Niță a STRICAT planurile unor 'mafioți' din PRAHOVA care încercau să fenteze LEGEA! Video

Replica API 11 iunie 2021 | 00:25 4513

Un număr de șapte containere au fost deschise în cursul zilei de joi, 10 iunie a.c., în Portul Constanța Sud Agigea. În acte acestea erau declarate ca fiind cherestea, doar că surpriza imensă a oamenilor legii a fost aceea că atunci când au fost deschise, containerele conțineau bușteni, frumos stilizați. Toate astea în condițiile în care exportul acesta este interzis pe 10 ani, conform legii promulgate de președintele Klaus Iohannis în cursul anului 2020. La fața locului s-a aflat și procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Teodor Niță, care le-a cam stricat cărțile afaceriștilor din Prahova.

Containerele cu „cherestea” trebuiau să ajungă în China

Așa cum prezentam anterior, șapte containere au fost deschise în cursul zilei de joi, 10 iunie a.c., în Portul Constanța Sud Agigea. Conform documentelor ce însoțeau containerele, încărcătura era declarată ca fiind cherestea, doar că alta a fost surprinderea oamenilor legii la deschiderea acestora. Polițiștii de frontieră, coordonați de procurorul din cadrul Parchetului Curții de Apel, Teodor Niță, au descoperit că încărcătura era cu lemn ecarisat. Lemnul ecarisat este lemnul fierăstruit sau cioplit pe cel puțin o parte.

,,Bușteni neprelucrați nu sunt autorizați la export, este o faptă penală nou instituită. Verificăm dacă este cherestea. Dacă nu este cherestea o să aplic legea. Dacă totul e în regulă, ne vom cere scuze că am intervenit, închidem containerele și le trimitem cheresteaua la destinatar, în China, dar vom vedea. Aici avem aproximativ 100 de metri cubi, adică vreo 10 hectare de pădure. Aceste containere trebuie să ajungă în China. În opinia mea, trebuie luate măsuri legislative urgente, ferme și serioase pe tot ce are legătură cu mediul, de la deșeuri până la păduri. Aici se vede clar că sunt câteva hectare de pădure, în pădurea aia trebuiau să fie niște animale, păsări, nu mai avem nici animale, nici păsări, acum este pustiu. Suntem într-un pericol real, devenim o ladă de gunoi a Europei. Cică este cherestea dar vedeți și dumneavoastră sunt bușteni. Și eu semăn cu un cosmonaut și nu sunt... admir și cheresteaua asta. Sunt atât de multe lacune încât legea e șvaiter, vă dau și exemple, Garda de Mediu ar trebui să aibă laborator, mijloace tehnice, logistice, oameni instruiți, competențe pentru asta. Consiliul Europei ne-a recomandat să acordăm competențe de timp Poliție Judiciară pe investigare infracțiuni de mediu la lucrătorii Gărzii de Mediu. Garda de Mediu să fie o instituție de forță a statului român, dar Garda de Mediu face plângeri penale.”, a declarat Teodor Niță.

Buștenii provin de la o firmă din Prahova

,,Ați asistat la deschiderea a 7 containere destinate pentru export, pentru o firmă din China, ce veneau din Prahova. În acte era declarat ca fiind cherestea dar după cum vedeți sunt alte produse. Verificările sunt în toi. Până în momentul de față nu știu să mai fi fost astfel de transporturi. Procurorul de caz va decide ce se va întâmpla cu aceste containere”, a declarat reprezentantul Poliției de Frontieră, Petruș Irimia.

Iată ce a declarat un reprezentant al societății care dorea exportul lemnului

,,Este un produs sub denumirea de cherestea, este un produs prelucrat care este cherestea. Nu avem niciun motiv să ne îndoim că este altfel. Părerile sunt împărțite, și lemnul ecarisat este aproximativ același produs cu cheresteaua. Acest lemn provine de la Ocoalele Silvice din Prahova sau Dâmbovița și este stejar. Așteptăm un raport de la persoanele abilitate să vedem ce e de făcut mai departe.

Ce spune legea

Actul legislativ care interzice pe 10 ani exportul de bușteni din România în spațiul din afara UE a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, la data de 15 mai 2020. Conform actului normativ în vigoare, se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea prevederilor se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei. În vederea aplicării regimului silvic și gestionării durabile a fondului forestier se instituie Registrul național de evidență informatizată a proprietăților forestiere, la nivelul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, se arată în Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nita pcr nita pcr nita pcr e bine
0
1
postarile daca tot le stergeti mai tarziu. E vorba de declaratiile de dragoste pentru infr@ctorul nita.
14
2
FELICITARI !!!
9
11
Circ mediatic din care nu o sa iasa nimic. Cat timp legea a fost facuta intentionat cu portite,cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.
17
1
Cant te ocupi si de placintarii din Cernavoda care de fapt sunt proxeneti si vanzatori de masini ciordite?...
22
3
Bravooooo nita
17
18

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108