REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Procurorul Niţă, reprezentantul României la „UE Environmental Enforcement Networks Conference”

Procurorul Niţă, reprezentantul României la „UE Environmental Enforcement Networks Conference”

Replica API 13 mai 2016 | 15:18 311

Reuniune pe teme de mediu şi combaterea infracţiunilor legate de mediu, în Olanda

Reuniune pe teme de mediu şi combaterea infracţiunilor legate de mediu, în Olanda

Statele din Uniunea Europeană continuă eforturile pentru întărirea cooperării pe teme de interes major, cum ar fi combaterea poluării şi a infracţiunilor legate de mediu. Reprezentanţi ai autorităţilor de mediu, dar şi magistraţi din mai multe ţări - 400 de persoane în total - au participat, în perioada 12-13 mai, la o conferinţă organizată în Olanda, la Utrecht, dezbaterile fiind structurate pe mai multe module, vizând poluarea mediului înconjurător, infracţiuni care se referă la fondul cinegetic, cooperarea dintre autorităţile competente în domeniu.

La „UE Environmental Enforcement Networks Conference” au participat oficialităţi de rang înalt - ministrul Mediului din Germania, viceguvernatorul Olandei, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu din mai multe ţări, ca de exemplu Italia, Croaţia, Spania, dar şi magistraţi. România a fost reprezentată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Teodor Niţă. Discuţiile au avut loc în incinta Domului din Utrecht, iar România, prin reprezentantul său, procurorul Teodor Niţă, a adus în cadrul unuia dintre modulele conferinţei precizări cu privire la turismul de vânătoare şi consecinţele acestuia asupra ecosistemului.

În cadrul modulului coordonat de Teodor Niţă, în luarea de cuvânt acesta a prezentat aspecte ce ţin de legislaţia din România, metode de îmbunătăţitre a cooperării dintre autorităţile statelor europene, aşa încât o investigaţie pornită, să spunem, din România, să aibă un răspuns rapid şi sprijin, dacă este necesar, din partea omologilor din alte ţări.

Fiind vorba despre o conferinţă pe teme de mediu şi combaterea infracţionalităţii pe această latură, România a prezentat dosare instrumentate cu astfel de speţe – dosarul gropii de deşeuri de la Năvodari, precum şi dosarul italienilor care braconau în România. Ambele dosare au fost instrumentate de Teodor Niţă. au fost făcute comparaţii privind metodele de lucru din ţările europene, precum şi privind pedepsele care se aplică, în diferite ţări, pentru astfel de infracţiuni, ca de exemplu cel la fondul cinegetic.

Ministerul Justiţiei din România a derulat proiectul „Seminar european pentru practicieni în drept în domeniul drepturilor omului şi a strângerii transnaţionale a materialului probator. Dezvoltarea unei culture judiciare europene” (Just/2011/JPEN/AG/2944), finanţat din fonduri nerambursabile prin Programul „Justiţie Penală” 2011 al Comisiei Europene.

Proiectul a fost implementat de Ministerul Justiţiei, în calitate de stat coordonator, în parteneriat cu Instanţa de District din Amsterdam (Olanda), Procuratura Generală din Spania, Şcoala Naţională de Formare a Judecătorilor şi Procurorilor din Polonia şi Academia de Drept European (ERA). Proiectul are ca obiectiv îmbunătăţirea punerii în aplicare a instrumentelor legislative adoptate de UE, prin crearea de reţele şi schimbul de bune practici între practicieni în drept, cu scopul de a creşte înţelegerea reciprocă între diferitele sisteme judiciare din statele membre UE.

De asemenea a sprijinit procurorii, judecătorii şi alţi practicieni ai dreptului în identificarea problemelor-cheie şi dificultăţilor întâmpinate la nivel transnaţional, în strângerea materialului probator pentru a ajunge la soluţii fezabile în eliminarea obstacolelor întâlnite în practică, cu scopul de a facilita cooperarea între diferite state membre, în cazurile transfrontaliere. Astfel, în perioada 28 - 29 noiembrie 2013 a avut loc la Bucureşti, o acţiune majoră de cooperare juridică internaţională în materie penală, la care au participat aproximativ 160 de judecători, procurori și practicieni în drept cu competenţe în domeniul proiectului din toate Statele Membre UE.

Seminarul a început şi s-a finalizat cu sesiuni plenare, la care au participat toţi invitaţii.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108